A japán válogatott férfi szövetségi kapitánya, Inoue Koszei szerint a vasárnap kezdődő tokiói világbajnokság ugródeszka lesz a 2020-as olimpiai sikerekhez. Inoue maga is rendkívül sikeres judós volt, nyert olimpiai aranyérmet (2000, Sydney) és három világbajnoki címet (1999, Birmingham; 2001, München és 2003, Oszaka).




„Nagyon fontos lendületet szerezni az olimpia előtt, az a célunk, hogy ebben az évben fel tudjunk gyorsulni – nyilatkozta Inoue a Kyodo News-nak adott interjújában. – Most úgy harcolunk, hogy a 2020-as játékok után teljesen kiégjünk.”

Az már korábban kiderült, hogy Japán rendező országként minden súlycsoportban indíthat majd versenyzőt a tokiói olimpián (nagy meglepetés lenne, ha egyébként nem sikerülne neki a kvalifikációs rendszeren keresztül ugyanez), így Inoue azokra fókuszál, akik képesek lehetnek érmet szerezni jövőre.

„Ez mindenképpen óriási előnyt jelent a mai kvalifikációs szisztémában, az pedig még nagyobb előnyt jelenthet valaki számára, ha most megnyeri a világbajnoki címet – vélekedett a kapitány. – A célunk érmet szerezni a férfiaknál minden súlycsoportban, az első három súlykategóriában legalább két aranyérmet, a felső négy súlycsoportban legalább egyet, összességében hármat-négyet.”

Japán a 2018-as bakui világbajnokságon hét arany-, öt ezüst- és négy bronzérmet szerzett, ezzel óriási fölénnyel lett első az éremtáblázaton a százhuszonnégy résztvevő ország között.



Nagy érdeklődés övezi a 2015-ös világbajnok Ono Sohej visszatérését a 73 kilogrammosok között, a huszonhét esztendős fiatalember a 2016-os riói olimpián megszerzett aranyérme után a továbbtanulásra fókuszált, de amióta újra a nemzetközi mezőnyben szerepel, Ázsiai Játékokat és két Grand Slam-aranyat is nyert már.

„Nagyon jó formában van, a régi Ono visszatért – vélekedett Inoue. – Úgy érzem, ő még mindig az a sportoló, akinek nincs gyenge pontja.”

A japán férfi csapat legerősebb versenyzői között lehet a háromszoros világbajnok Takato Naohisza (60 kg), a tavalyi vb-ezüstérmes Fudzsivara Szotaro (81 kg), illetve a 2017-es budapesti világbajnokságon aranyérmes Wolf Aaron (100 kg) is.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2019
Forrás: Judoinside
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)