Budapesten tartotta idei első ülését a Nemzetközi Fair Play Bizottság végrehajtó bizottsága. A dr. Kamuti Jenő vezette testület számos fontos döntést hozott, többek között határoztak a nemzetközi fair play-díjazottakról is.




Az 1963-ban alakult Nemzetközi Fair Play Bizottság évről évre négy kategóriában díjazza az előző esztendő kiemelkedő fair play-eseményeit. A hétvégi ülésen több, mint negyven jelölést vitattak meg a tagok, majd hoztak döntést az elismerésekről.

A világ minden tájáról beérkezett javaslatok közül idén egy magyar sportoló elismeréséről is határoztak. Az evezős Gasztonyi László Péter a korábbi NOB elnökről, Jacques Rogge-ról elnevezett ifjúsági kategória trófeáját veheti majd át fair play-cselekedetéért. A tavaly júliusi magyar bajnokság 1000 méteres távján az akkor tizenhárom éves versenyzőt győztesnek hirdették ki a célba érkezés után. Ő maga ezt nem így érezte, ezért jelezte a bíróknak, hogy szerinte nézzék meg a célfotót. Neki lett igaza, a fotó alapján nem ő, hanem egy versenyzőtársa lett a táv győztese, ő pedig így második helyen végzett.

Az idei díjazottak között egy igazán különleges, sporttörténeti esetet is elismert a testület dr. Kamuti Jenő javaslatára. Tavaly az Abu-Dzabi Judo Grand Prix-n a judosport példaértékű üzenetet küldött a világnak. Az Egyesült Arab Emirátusokban rendezett versenyre meghívták az izraeli sportolókat is, akik első alkalommal a saját zászlajuk alatt indulhattak egy, a régióban megrendezett versenyen, és a győztes izraeli versenyző tiszteletére először hangzott fel az izraeli nemzeti himnusz.

A sohasem látott esettel a nemzetközi média is kiemelten foglalkozott, csakúgy, mint a világ sportvezetői. A Nemzetközi Fair Play Bizottság minden olyan lépést elismer, amely egyértelműen az emberi értékeket, a békés együttélést hivatott elősegíteni. Ez az eset is kitűnő példája annak, hogy a sport a maga eszközeivel segítségére lehet a politikának. A sportdiplomáciai trófeát a Nemzetközi Judo Szövetség, az Egyesült Arab Emirátusok Judo Szövetsége, valamint az Euronews együttesen veheti majd át.



LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2019
Forrás: Magyar Olimpiai Bizottság
)