A jövő évi olimpia helyszínén, Tokióban bemutatták a 2020-as játékok fáklyáját. A lángot 2020. március 12-én gyújtják meg Görögországban és egy héttel később szállítják Japánba.




Tokudzsin Josioka tervező (balról) és a háromszoros olimpiai bajnok Nomura Tadahiro


Az olimpia egyik jelképét Tokudzsin Josioka tervező és Nomura Tadahiro háromszoros olimpiai bajnok japán judós mutatta be a japán fővárosban. Az olimpiai fáklyaváltó alig több egy év múlva, 2020. március 26-án indul, az ötkarikás játékok július 24-én kezdődnek.



Az olimpiai fáklya cseresznyevirágot mintáz, ami japán egyik nemzeti motívuma. A fáklyaváltó is a cseresznyevirágzás idején indul majd. A futás mottója: remény világítja meg utunkat (Hope Lights Our Way).

A virágminta öt szirmából öt egymástól független láng indul el, amelyek a fáklya tetején egybeolvadnak. Két különböző gyújtási módja van a lángnak: egy magas hőfejlesztési mechanizmus hozza létre a kék, egy katalitikus reakció pedig a piros fényt.




A lángtartó súlya, mérete és markolata is speciálisan arra a célra lett tervezve, hogy bárki számára könnyen fogható és hordozható legyen – nemtől és kortól függetlenül. A 71 centiméter hosszú fáklya anyagát tekintve alumínium, a súlya mindössze 1,2 kilogramm; a színei: szakura (cseresznyevirág) és arany.

A fáklya hasonló alumínium extrudálási technikával készült, mint a modern japán gyorsvonatok. Illesztés nem található rajta: egyetlen fémlapból készült. Az anyag harminc százaléka a nagy japán földrengés utáni munkálatokban használt újrahasznosított alumínium. A cseresznyevirágot formázó, ugyanakkor modern fáklya egyszerre szimbolizálja a japán tradíciókat és az ország fejlett technikai képességeit.



LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2019
Forrás: Magyar Olimpiai Bizottság
Video: Euronews
Fotó: MTI/AP/Eugene Hoshiko,
Majama Kimimasza)