A sydneyi olimpia aranyérmes judósa, a kétszeres Európa-bajnok olasz Giuseppe Maddaloni a hétvégén sikeres nemzetközi bírói vizsgát tett a minszki European Open-viadalon.




Maddaloni, aki visszavonulása után az olasz válogatott szakvezetőjeként is tevékenykedett, majd a Nemzetközi Judo Szövetség visszavonuló élversenyzők számára létrehozott programjának egyik első résztvevőjeként lépett a bírói útra. Senkit sem lepett meg vele, hogy – amint az tette versenyző korában – teljes erőbedobással foglalkozott az új szakterülettel.

„Emlékszem, amikor másfél évvel ezelőtt Rómában azt mondta Maddaloni, hogy megpróbálkozik a bíráskodással – idézte fel a kezdeteket Alekszandr Jackevics, az Európai Judo Szövetség versenybírói igazgatója. – Akkor még az olasz válogatott edzője volt, de nagyon nagy ambícióval és gyorsan sajátította el a tudnivalókat, s immár a legmagasabb szinten vezeti a mérkőzéseket.“




„Segít az embernek, ha versenyző és edző is volt, de a bíráskodáshoz ez nem jelent automatikus átmenetet – vallotta be Giuseppe Maddaloni. – Minden héten gyakorlom, amikor csak tehetem, olykor csak az edzőteremben vagy kisebb versenyeken. Sok-sok érzelmet kivált belőlem ez az egész, hiszen újra a tatamin lehetek, de most versenybíróként, ami nagy kihívást jelent és rengeteg felelősséggel jár. Tudom, sokaknál jobban, hogy a munkámtól függhet a versenyzők jövőjének alakulása.“

Az olasz judosport már négy olimpiai bajnokot adott a sportágnak: 1980-ban Ezio Gamba, 2000-ben Giuseppe Maddaloni, 2008-ban Giulia Quintavalle, 2016-ban pedig Fabio Basile állhatott fel az ötkarikás dobogó legfelső fokára.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2018
Forrás: EJU)