Az Európai Judo Szövetség elnöke, Szergej Szolovejcsik bejelentette: 2019-ben a Minszkben rendezendő Európa Játékok ad otthont a judo Európa-bajnokságnak.




Először 2015-ben, Bakuban rendezték meg az Európa Játékokat, a „kontinentális olimpiának” megálmodott eseményen harminc sportág vett részt, ezek közül kettő – a judo és a birkózás – „vette igazán komolyan”, ebben a két sportágban az Európa Játékok küzdelmei számítottak az adott év Európa-bajnokságának. A magyar judósok jól is szerepeltek: Karakas Hedvig ezüstérmet szerzett, Csernoviczki Éva pedig a dobogó harmadik fokára állhatott fel.




Jövőre is az Európa Játékok része lesz a judo Európa-bajnokság, amely ráadásul a 2020-as tokiói olimpia egyik kvalifikációs eseménye is lesz. „Büszkén jelenthetjük be, hogy a 2019-es judo Európa-bajnokságra a 2019-es Európa Játékok keretében kerül sor, Fehéroroszország fővárosában, Minszkben” – mondta Szergej Szolovejcsik.

„Ez egy történelmi pillanat számunkra – jegyezte meg Pavel Jaszenovszkij, a Fehérorosz Judo Szövetség elnöke, aki átvehette az Európai Judo Szövetség zászlaját a tel-avivi Európa-bajnokság záróünnepségén. – Egy ilyen pillanat hasonló lehet ahhoz, mint amikor valaki felállhat a dobogó legfelső fokára, felhúzzák országának lobogóját és felhangzik hazájának himnusza. Fehéroroszország először lesz judo Európa-bajnokság házigazdája, ez nagy dicsőség és nagy elismerés országunknak és a Fehérorosz Judo Szövetségnek.”




A 2019-es Európa Játékok június 14-én kezdődik majd Minszkben, vagyis a kontinensbajnokság „hagyományos” áprilisi-májusi időpontja helyett ezúttal nyáron kerül majd sor az Eb-re.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2018
Forrás: EJU
Fotó: EJU, Gabriel Juan
EJU, Carlos Ferreira)