Nehéz lenne megjósolni, mennyire leszünk majd elégedettek a 2012-ben történtekkel egy év múlva, amikor számot vetünk a történtekkel. Csak az bizonyos, hogy nagyon nehéz és küzdelmes esztendő előtt állunk, ettől persze egy judós még sohasem hátrált meg…



Az olimpia éve. A magyar sport sajátossága, hogy szinte csak olimpiákban méri a sportsikereket, ezzel kifejezetten nagy terhet rakva legjobbjaink vállára.

Pedig nemcsak az olimpiából áll a világ, ezt tudják a judósok is, immár minden évben van világbajnokság, Európa-bajnokság, egyre rangosabbak a Grand Slam- és Grand Prix-viadalok, hamarosan következik a tekintélyes pénzdíjjal kiírt World Judo Masters, tucatnyi Világkupa, Európa-kupa is szerepel a programban.

Mégis. A sportolók legnagyobb álma az ötkarikás dobogó legfelső fokán, a Himnusz hangjaira ér véget, ezekért a pillanatokért minden kimerítő edzésnek, hosszú és fárasztó utazásnak, elrontott versenynek, fájdalmas sérülésnek, drágán megvásárolt felszerelésnek, minden egyes izzadságcseppnek és könnycseppnek van értelme. A legjobbak mind ezért csinálják, pedig ők is tudják, hogy csak egészen keveseknek adatik meg az álmot tovább élni.

2012-ben ünnepeljük a barcelonai olimpia szenzációs magyar judósikereinek huszadik évfordulóját, s közben Londonban nyári olimpiát rendeznek, ami után reményeink szerint újra lesz mit ünnepelnünk. Az alapok adva vannak hozzá, kitűnő képességekkel megáldott, eredményes, felkészült judósokból áll majd az ötkarikás magyar judócsapat, amelynek tagjai közül akár hatan is éremesélyesnek számítanak majd. Bízzunk benne, hogy Londonig vezető útjukat elkerülik majd a sérülések, a csalódások, s testileg, lelkileg felkészülten vágnak majd a nagy küzdelmeknek a londoni tatamin.

Az olimpiai sikerek – legyenek akár harminchat, akár húsz évesek, vagy éppen egészen frissek – valamennyi magyar judóst büszkeséggel töltenek el, és erőt adnak a napi munkához, amely az elérni vágyott célokhoz vezet el.

Mert ne feledjük el, hogy népes judós „társadalmunkban” sokan sokféle céllal vágnak ennek az évnek. Akad, aki csak az egészségének megőrzése érdekében jár le havonta néhányszor az edzőterembe, vannak egészen picik, akik boldog játszadozás közben ismerkednek a sportág alapjaival, örökifjú judokák a társaság és a mozgás örömeiért látogatnak el a dodzsókba, néhányan közülük a korosztályos versenyeken is próbára teszik magukat. Van, aki a judo tradícióiban igyekszik elmélyedni, megint más a nagy álom eléréséért teszi meg az első, apró lépéseket.

Mindannyiunkra komoly feladatok várnak 2012-ben, ehhez kíván a Judoinfo kis szerkesztősége sok erőt és egészséget mindenkinek. Boldog új évet!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Gombkötő Roland)