Image

Izgalmakban bővelkedő esztendő vár ránk, amelynek során több rangos viadalon látjuk vendégül a világ legjobb dzsúdósait. A sportág pedig visszatér az „őshazába”, szeptemberben Tokióban rendezik meg a felnőtt világbajnokságot. Egy bizonyos: 2010-ben sem fogunk unatkozni!



A kiemelt versenyek száma – a Nemzetközi Judószövetség (IJF) törekvéseinek köszönhetően – csaknem a duplájára emelkedik, lesz immár Világkupa-viadal az Antarktisz kivételével valamennyi földrészen. Persze, ez megnehezíti valamennyire a mieink dolgát, hiszen jóval nagyobb költségekkel jár elutazni Rióba, mint mondjuk Bécsbe.

Jövő tavasszal pedig megkezdődik az olimpiai kvalifikációs sorozat, amely rendkívül feszült két esztendős menetelést ígér. Mint ismeretes, immár nem földrészenként osztják szét a kvótákat, így valamennyivel nagyobb az esély az indulási jog megszerzésére minden súlycsoportban, de így az ötkarikás játékok dzsúdótornája is kiélezettebb csatákat ígér majd.

JANUÁRBAN Dél-Koreára figyelünk majd, a 200 ezer dolláros összdíjazású World Judo Masters versenyén (január 16-17.) öt dzsúdósunk léphet tatamira, Ungvári Miklós, Ungvári Tamás, Csernoviczki Éva, Karakas Hedvig és Mészáros Anett egyaránt az éremesélyesek közé tartozik majd.

Az olimpiai kvalifikációs pontok gyűjtésében 2010-ben még nem lesz szerepe a Hungária-kupának, de a Párizs és Düsseldorf közé eső FEBRUÁRI budapesti női Világkupára (február 13-14.) így is igen erős mezőny várható.

Image
Karakas Hedvigéket februárban hazai tatamin is láthatjuk
a világ legjobbjai ellen harcolni

ÁPRILISBAN három egymást követő hétvégén is komoly versenyre kerül sor itthon és a környéken, előbb a Hungarian Masters Openen (április 10.) ismerkedhetnek meg a vendégek a vb házigazdáival, egy héttel később a nemzetközi Budapest-kupán (április 17-18.) harcol majd nálunk a legkisebbektől az U23-asokig tengernyi ifjú dzsudoka, majd az utolsó hétvégén a szomszédos Bécsben (április 22-25.) kerül sor az idei felnőtt Európa-bajnokságra.

MÁJUSBAN előbb a kata Európa-bajnokság (május 8.), majd a masters-világbajnokság (május 27-30.) házigazdájaként bizonyíthat Magyarország, s bár a szervezők a megszokottól eltérő feladattal állnak szemben (az „öregfiúk” versenyeire nem „automatikusan” érkeznek a versenyzők, jó helyszínnel, jó programokkal, szállással, no és alapos marketing munkával ide is kell csábítani őket), a honi rendező gárda legutóbb éppen az ifjúsági világbajnoksággal bizonyította, hogy nem ismer lehetetlent.

JÚNIUSBAN a győri serdülő Világkupára (június 19-20.) várjuk a korosztály legjobbjait, majd az ifjúságiak Prágában Európa-bajnoksággal (június 25-27.) hangolnak a közelgő ifjúsági olimpiára.

JÚLIUSBAN a paksi Atom-kupán (július 17-18.) a kontinens legjobb junior sportolói harcolnak majd az érmekért, AUGUSZTUSBAN pedig a már említett szingapúri ifjúsági olimpián szurkolhatunk a két magyar induló, Tóth Krisztián és Batizi Barbara sikeréért.

SZEPTEMBER az év eseményének, a felnőtt világbajnokságnak (szeptember 9-12.) a hónapja, a dzsúdó visszatér a gyökerekhez, Tokió látja majd vendégül a sportág legjobbjait. A juniorok számára is fontos lesz ez a hónap, hiszen Szófiában (szeptember 18-19.) Európa-bajnokságra kerül sor.

OKTÓBER a poreci masters Európa-bajnokság (október 7-10.) és az agadíri junior-világbajnokság (október 14-17.) ideje, de itthon is lesz egy különleges viadal, hosszú évek után nem Miskolc, hanem Paks lesz a felnőtt országos bajnokság házigazdája.

NOVEMBER a budapesti csapatbajnoksággal (november 6.) kezdődik, s az U23-asok Európa-bajnokságára (Szarajevő, november 20-21.) is ekkor kerül sor, majd az év utolsó hónapjában, DECEMBERBEN a tokiói Grand Slam-torna (december 10-12.) lesz a legfontosabb esemény, de nagy érdeklődéssel várjuk az első földharc országos bajnokságot (december 18.) is.

Szóval egyáltalán nem lesz unalmas, reméljük, végig velünk tartanak! Az idén öt esztendős Judoinfo 2010-ben is mindent megtesz majd azért, hogy a lehető legátfogóbb képet adja szeretett sportágunkról, harcművészetünkről, életformánkról minden érdeklődőnek.

Boldog új évet kívánunk minden olvasónknak!

Image
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2009
Fotó: EJU, Marina Mayorova)