Jelentős sportdiplomáciai és természetesen sportsikerről számolt be dr. Tóth László a Judoinfónak: hivatalossá vált, hogy a sportágban lesz magyar bíró az olimpián és a paralimpián is!




Gosztonyi Balázs a párizsi olimpián bíráskodhat


A judobírók világranglistáján legmagasabban jegyzett Gosztonyi Balázs utazhat majd a párizsi olimpiára, dr. Fridrich Katalin pedig a paralimpián bíráskodhat.

„Ez fantasztikus hír a magyar judosport számára – fogalmazott dr. Tóth László, az Európai Judo Szövetség (EJU) és a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) elnöke, majd hozzáfűzte: – Gratulálok a bíróknak és mindenkinek, aki segítséget nyújtott számukra az idáig vezető úton. Nem sok szövetség dicsekedhet azzal, hogy mindkét nagy eseményen lesz versenybírója, ráadásul ez a nagy duplázás sorozatban harmadik alkalommal sikerül kitűnő bíróinknak!”




Dr. Fridrich Katalinra a paralimpián várnak feladatok Párizsban 


„Két napja tudtuk meg Katival, nagyon örültünk neki, de mindketten dolgozunk, őszintén szólva még nem nagyon volt időnk beszélni róla – fogalmazott Gosztonyi Balázs. – A jó hír nem volt váratlan egyikünk számára sem, sokat dolgoztunk érte. Mindketten a kilencvenes évek derekán kezdtünk bíráskodni, lassan három évtized munkája, hogy eljutottunk ide. Elkezdtük a kisebb regionális versenyekkel, aztán jöttek az országos viadalok, majd a nemzetközi szint, európai tornák, Világkupák, Európa-bajnokságok, az IJF World Tour eseményei, világbajnokságok, és most az olimpia, illetve a paralimpia. Természetesen ilyenkor is marad motiváció egy bíró számára, hiszen az a legnagyobb elismerés, ha az adott nap teljesítménye után egy bíró érmes mérkőzést vagy döntőt vezethet. Úgyhogy ez a következő feladat számunkra, hogy mindketten döntőt vezethessünk!”

Gosztonyi Balázsra a napokban a zágrábi Európa-bajnokságon várnak újabb feladatok, dr. Fridrich Katalin pedig a vakok és gyengénlátók IBSA Grand Prix-jén, Tbilisziben lép legközelebb nemzetközi tatamira.




Páratlanul sikeres judocsalád: Havasi Viktor (balról),
Fridrich Annamária, Fridrich Katalin és Gosztonyi Balázs 


A riói és a tokiói olimpián Havasiné Fridrich Annamária, a riói paralimpián Gosztonyi Balázs, a tokiói paralimpián pedig Havasi Viktor lehetett jelen a magyar bírók közül. A névegyezések nem véletlenek: Fridrich Annamária (aki a bíráskodástól Tokió után visszavonult, jelenleg az EJU ellenőreként dolgozik a sportágban) és Katalin ikertestvérek, Havasi Viktor Annamária férje, Gosztonyi Balázs pedig Katalin férje. Páratlanul sikeres judocsalád!

Korábban három alkalommal volt a sportágban magyar bíró olimpián: 1992-ben, Barcelonában Vági Miklós, 1996-ban, Atlantában és 2000-ben Sydney-ben pedig Tardos János vezethetett mérkőzéseket.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2024
Gombkötő Roland
Fotó: MJSZ, Horváth György)