Telt házzal indult el a hétvégén a Csősz Imre és Kun Szilárd kezdeményezésére létrehozott edzői szeminárium-sorozat, amelynek valamennyi állomását Babarcszőlősön rendezik meg.




A Baranya megyei faluban élő szakedzők száma igen magas: minden harminc főre jut egy, itt lakik ugyanis két ismert judósunk, az olimpiai bronzérmes, Európa-bajnok Csősz Imre, illetve Kun Szilárd, aki edzőpartnerként vette ki a részét Kovács Antal sikereiből a kilencvenes évek elején.

A békés kis falu utcájában egy „JUDO” feliratú, kézzel festett tábla hirdette: ezen a hétvégén esemény lesz Babarcszőlősön, s a szombat reggeli órákban alaposan meg is emelkedett a forgalom a településen. Érkeztek vendégek Debrecenből, Pécsről, Győrből, Bajáról, Miskolcról, Tatabányáról és a fővárosból is az idei első edzői szemináriumra.

A barátságos hangulatú lovastanyán az egyik nagy épületbe lépve máris látszik, különleges helyre érkeztek: a lépcsőházban az emeletre haladva a magyar judosport olimpiai érmeseink stilizált hátszámait láthatjuk, természetesen az ötkarikás játékok jelképeivel együtt.

Az emeleten takaros kis edzőterem várja a vendégeket, a tatamival borított, japán motívumokkal, emlékekkel díszített dojót Kun Szilárd kitartó, kemény munkával, saját kezűleg építette fel. A szeminárium megnyitóján gyerekkori barátja, az olimpiai és világbajnoki aranyérmes Kovács Antal vágta át a nemzeti színű szalagot, így immár hivatalosan is a judóé lett Babarcszőlős eme szeglete.




A megnyitó során Csősz Imre elmondta, hosszú éveken át tervezgették, hogyan lehetne összehozni egy olyan csapatot, amely megoszthatná a sportág legnagyobb alakjainak tapasztalatait a szakma résztvevőivel, a Magyar Judo Szövetség pedig felkarolta és finanszírozza a törekvésüket.

„Minden edzőnek megvan a saját útja, rengeteg tudást, tapasztalatot halmoz fel, vannak kiemelkedően eredményes sportolóink is, akik szintén óriási tudással vérteződtek fel. Nagyon fontosnak tartom, hogy ezt a bennünk lévő tudást egymással is megosszuk, ezáltal még erősebbé váljunk, ki kell alakulnia egy olyan műhelynek, ahol ezt megtesszük. Jó kezdeményezésnek tartom, hogy ebbe belevágunk” – fogalmazott a megnyitó során Kovács Antal, a Magyar Judo Szövetség szakmai alelnöke, aki a szeminárium első foglalkozását tartotta.

A sportág legendás alakja a saját példáján mutatta meg, milyen taktikákat épített fel az egyes ellenfelek ellen, hogy alakította ki a saját fogásfelvételét, dobástechnikáit, ezeket be is mutatta egy ifjú titán, a Pécsi VSK ifjúsági világbajnoka, Kenderesi Péter segítségével.




A kétnapos szeminárium programjában szerepelt még a jelenleg legmagasabban jegyzett magyar versenybíró, Gosztonyi Balázs előadása a bíráskodásról, szabályértelmezésekről, az egykori Hungária-kupa győztes Kanczler István technikai elemzése és bemutatója, valamint Ember Andrea előadása a antidopping témakörben, de ugyanígy fontos hangsúlyt kaptak a kérdések és válaszok is, a gondolatok, tapasztalatok kicserélése.

Fontos, hogy az eseményről videofelvétel is készült, amely mindenki számára elérhető lesz majd a szövetség honlapján.

A babarcszőlősi szeminárium első állomását hamarosan követi az újabb: az előttünk álló hétvégén Hangyási László kilencedik danos mesteredző, az olimpiai ezüstérmes Csák József várja az edzőket, a programot pedig Csősz Tekla a meridián-diagnosztikáról szóló előadása teszi különlegessé.


A további dátumok és előadók

2024. április 20–21.: Hangyási László, Csák József, Csősz Tekla
2024. június 15–16.: Hajtós Bertalan, Tardos János, Keserű József
2024. június 22–23.: Csernoviczki Csaba, Csernoviczki Éva, Dékány Hilda
2024. július 6–7.: Karakas Hedvig, Ungvári Miklós, Király Bence
2024. július 20–21.: Bor Barna, Kun Szilárd, Csősz Imre, Szilágyi Szilvia

 

A program letöltése: KLIKK IDE!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2024
Gombkötő Roland)