Az olimpiai kvalifikációs sorozat döntő időszakához érkeztünk: már csak négy jelentős verseny vár a pályázókra, az első ezek közül az április huszonötödikén rajtoló Európa-bajnokság lesz.




A kétéves olimpiai kvalifikációs időszak június végén zárul, de az utolsó hónapban már csak kontinentális open-versenyeket rendeznek, ezeken pedig nem lehet száz pontnál többet szerezni, vagyis legfeljebb kozmetikázni lehet majd az összpontszámot, amely várhatóan a május végi világbajnokságon alakul ki.

Vagyis már csak négy nagy verseny vár az ötkarikás pályázóinkra: az április végi zágrábi Európa-bajnokság, májusban a tadzsik és a kazah Grand Slam-torna, majd Abu-Dzabiban a világbajnokság.

A mieink Zágráb előtt hat kvótát birtokolnak, de ezek közül továbbra is csak négy látszik biztosnak. A tokiói olimpián bronzérmes Tóth Krisztián (90 kg, MTK Budapest) a negyedik helyen áll a kvalifikációs rangsorban, vagyis a kiemeltek között lehet majd a párizsi sorsolásnál.




Tóth Krisztián (fehérben) jó eséllyel a kiemeltek között lehet Párizsban


A Tokióban ötödik helyezett Pupp Réka (52 kg, Atomerőmű SE) is jó eséllyel a kiemeltek között zárhat, most hetedik a rangsorban. Özbas Szofi (63 kg, BHSE) párizsi indulása sem kerülhet veszélybe, s a hátralévő négy tornán egy kiugró eredménnyel akár a kiemeltek közé is beverekedheti magát.

Nagyon kiélezett a küzdelem a 81 kilogrammosok között, ahol Ungvári Attila (Budaörsi SC) jelenleg az utolsó előtti, még befutó helyen áll. Fontos lenne számára a jó zágrábi szereplés, hogy ne rágjuk tövig a körmünket június végéig.

Gercsák Szabina (70 kg, Atomerőmű SE) hasonló cipőben jár, mint Ungvári Attila: jelenleg az utolsó előtti befutó hely az övé súlycsoportjában, azzal a különbséggel, hogy ifjúsági olimpiai bajnokunk az utóbbi hetekben kiérdemelt jó eredményeivel a hajrára kormányozta ide a hajóját. Reménykedhetünk benne, hogy a hajrában hasonlóan jó lesz a széljárás számára.

A hatodik kvótánk jelenleg Vég Zsombor kezében van, az úgynevezett kontinentális kártyával indulhatna Párizsban, de még ledolgozható a hátránya a direkt kvótás helyektől, szerencsés esetben akár egy Európa-bajnoki hetedik hellyel is bejuthatna a legjobb tizenhét közé.

Nehéz a helyzete a nehézsúlyú Sipőcz Richárdnak, aki ráadásul a hírek szerint sérülése miatt kénytelen lesz kihagyni a zágrábi Európa-bajnokságot is. Egy éremnyi távolságra van a befutó helyektől, s ha mást nem is tehet április végén, szurkol majd válogatottbeli csapattársainak, hogy megerősítsék pozícióikat, így esetleg „rászállhat” a kontinentális indulási jog lehetősége.


Sporttörténeti lehetőség előtt

Ahogyan legutóbbi összefoglalónkban említettük: van rá esély, hogy a magyar válogatott – a sportág történetében először – a vegyes csapatversenyben is kiharcolja az indulás jogát. Néhány más, könnyebben teljesíthető feltétel mellett ehhez az kellene, hogy a férfi 60, 66 vagy 73 kilogrammban valamelyik versenyzőnk jelentősen növelni tudja pontszámát (jelenleg a 73 kilós Szegedi Dániel csaknem kilencszáznál tart, a 66 kilós Pongrácz Bence pedig ötszáz fölött jár). Erre is lehetőséget kínál majd a zágrábi Európa-bajnokság.




Eddig Pupp Réka (fehérben) gyűjtötte a legtöbb pontot a mieink közül


Összegezve: továbbra is hat kvótát őrzünk, de ezek közül csak négyet mondhatunk biztosnak: Tóth Krisztián, Pupp Réka és Özbas Szofi minden emberi számítás szerint párizsi induló lesz, s a kontinentális szabadkártyák közül is egészen biztosan jut majd egy, a legmagasabb pontszámmal rendelkező, nem direkt kvótás magyar judósnak.

A pillanatnyi állás természetesen még sokat változik majd az utolsó hetekben. Emlékeztetőül: a sportágban összesen háromszázhetvenkét kvóta kiadó, a fele a férfiaknál, a fele a nőknél. Direkt kvalifikációs minden súlycsoport legjobb tizenhét helyezettje szerezhet az olimpiai kvalifikációs rangsor alapján, amihez a pontokat világbajnokságokon, Mesterek tornáján, Grand Slam- és Grand Prix-viadalokon, kontinentális Open-versenyeken és kontinensbajnokságokon lehet szerezni. A fennmaradó helyekből tizennégy a rendező Franciaországot illeti, ezen felül a kontinentális szövetségek mellett a Nemzetközi Judo Szövetség illetékes bizottsága osztja szét az olimpiai indulási jogokat.


Az olimpiai kvalifikációs rangsor legjobbjai

4. (abszolút helyezése: 4.) Tóth Krisztián (MTK Budapest, 90 kg) 4505 pont
7. (6.) Pupp Réka (Atomerőmű SE, 52 kg) 4820
11. (10.) Özbas Szofi (BHSE, 63 kg) 3642
19. (16.) Ungvári Attila (Budaörsi SC, 81 kg) 2434
22. (17.) Gercsák Szabina (Atomerőmű SE, 70 kg) 2237
26. (20.) Vég Zsombor (Ceglédi VSE, 100 kg) 2285*
-----------------------------------------------
30. Sáfrány Péter (Miskolci VSC, 90 kg) 1620
32. (20.) Sipőcz Richárd (Széchenyi Egyetem SE, +100 kg) 1882
37. Gyertyás Róza (Koroncói Tutti JK, 52 kg) 1289
(*kontinentális kvótával)




A magyar judocsapat
létszáma az olimpiákon

1964 Tokió 0
1972 München 6
1976 Montreal 6
1980 Moszkva 8
1984 Los Angeles 0
1988 Szöul 7
1992 Barcelona 12
1996 Atlanta 7
2000 Sydney 6
2004 Athén 2
2008 Peking 6
2012 London 8
2016 Rio de Janeiro 8
2021 Tokió 7
2024 Párizs ?


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2024
Gombkötő Roland
Fotó: IJF, Gabriela Sabau
EJU, Carlos Ferreira
IJF, Tamara Kulumbegashvili)