Szombaton megkezdődött az első győri olimpiai kvalifikációs judotorna: Keller Rebeka ezüstérmet szerzett, Szegedi Dániel és Pongrácz Bence az ötödik, Kőszegi Rebeka pedig a hetedik helyen végzett az European Open-viadal első napján.




Keller Rebeka a felnőttek között eddigi legnagyobb sikerét érte el


Rossz hírrel kezdődött az első győri olimpiai kvalifikációs torna: a sorsolás előtt derült ki, hogy az egyik legnagyobb hazai favorit, az Egyetemi Világjátékokon aranyérmes, U23-as Európa-bajnok Gőz Roland – aki első kiemelt lett volna a 90 kilogrammosok mezőnyében – betegség miatt nem léphet tatamira. Végül harmincöt ország háromszázkilencvenhat judósát – köztük ötven magyart – sorsoltak be.

Szombat reggel kilenc órakor kezdődtek meg a küzdelmek a győri Audi Arénában, s egy darabig nem nagyon örülhettünk, fiataljainkat rendre megoldhatatlan feladat elé állították a külföldi harcosok. A sorozatot Farkas Bence szakította meg, aki intésekkel győzte le kubai riválisát, majd az első ippongyőzelem is megszületett, Pokk Armand gyönyörű dobása után.




Pokk Armandé (fehérben) lett az első magyar ippongyőzelem Győrben


Aztán szerencsére sorban jöttek a hazai győzelmek is!

A 48 kilósoknál a húsz esztendős Kőszegi Rebeka kezdett szép győzelemmel a román Bogdan ellen, a folytatásban azonban a Gilly-testvérek kifogtak U23-as Európa-bajnoki bronzérmesünkön, mindkét francia lány hosszú csatában nyert, így a BHSE versenyzője a hetedik helyen végzett.




Kőszegi Rebeka a hetedik helyen végzett az Audi Arénában


A hölgyeknél Keller Rebeka szerepelt a mieink közül a legjobban: az Ippon Judo Tatabánya junior-világbajnoki ötödik helyezettje a döntőig vezető úton az osztrák Dengg ellen ippongyőzelemmel kezdett, majd az ukrán Borogyinán vazarival lépett tovább, a negyeddöntőben pedig újabb ippon következett, a spanyol Gomez ellen. A fináléban a huszonegy esztendős tatabányai judoka a francia Lea Metrot ellen lépett tatamira.

Csernoviczki Csaba tanítványa két intést kapott rögtön a meccs elején, de bátran ment előre. A msodik perc elején egy földharchelyzetből mindkét fél felállt, Rebeka azzal a lendülettel el is dobta a franciát, aki estében befogta a fojtást. Ippon, de melyik oldalra!? Némi tanakosád után a bírók a franciának ítélték. Keller Rebeka ezüstérmes lett, ez volt a nap legjobb magyar eredménye, s egyben a tatabányai judós pályafutásának első felnőtt nemzetközi érme!


Győr: Európai Judováros

A megnyitó ünnepségen Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere köszöntötte az esemény résztvevőit, Dr. Tóth László, az Európai Judo Szövetség (EJU) elnöke köszönetet mondott a szervezőknek, a támogatóknak és a magyar kormánynak, hogy létrejöhetett ez a nemzetközi sportesemény, majd ünnepélyes keretek között átadta az EJU különleges díját, az Európai Judováros 2024 elismerést Győr polgármesterének. A díjat minden évben három város kaphatja meg a kontinensen.




Dr. Dézsi Csaba András (balról) és Dr. Tóth László az EJU-oklevelével


A férfiaknál is két versenyzőnk jutott be a legjobb nyolc közé. A 73 kilogrammosoknál Szegedi Dániel menetelt, a Szolnoki Sportcentrum-Sportiskola junior Európa-bajnoki bronzérmese a kazah Szagidnyikov ellen a hosszabbításban szerezte meg a győzelmet, a francia Habibót ipponnal verte, majd a negyeddöntőben az ugyancsak francia Gobert ellen nyert aranyponttal. Az elődöntő nem sikerült jól, a remek formában küzdő észak-koreai Kim jutott a döntőbe, Szegedi Dániel pedig ezen a napon megkapta harmadik ellenfelét is: a bronzéremért Orlando Cazorlával csapott össze.

A bronzmeccsen a szolnokiak judósa kétszer is szorult helyzetből szabadult ki a földön, s már-már a győzelmet ünnepeltük, amikor vazarit érően eldobta a franciát, ám a dobásnál a tatamit érte Szegedi Dániel feje, ezért pedig – némi videózás után – önveszélyes technikáért leléptették, így az ötödik helyen fejezte be a versenyt.




Szegedi Dániel nagyot harcolt a 73 kilogrammosok között


A 66 kilogrammban a huszonnégy esztendős Pongrácz Bence vitte a prímet, a VS Dunakeszi judósa – aki tavaly Prágában és Varsóban is European Open-döntős volt – hatalmas dobásokkal hívta fel magára a figyelmet, a lengyel Szymanski és a német Weisser ellen is ipponnal nyert, így jutott el a negyeddöntőig. Ott az olasz Cargnelutti Cargnelutti is megkapta a magáét, így jöhetett az elődöntő, ezúttal a francia Jaffart volt az ellenfél. Ez volt az igen hosszúra nyúlt selejtezők utolsó párharca, ráadásul rosszul kezdődött, Bence hamarosan két intést is begyűjtött. Jafart végül a hosszabbításban dobással zárta le a küzdelmet, Pongrácz Bence a bronzéremért folytathatta. Egy másik francia, Simon Lesauvage ellen, s nem sikerült „visszavágnia” a galloknak, ipponnal nyert a rivális. A dunakesziek judósa az ötödik helyen fejezte be a győri tornát.




Pongrácz Bence ötödik lett Győrben


A győri European Open második versenynapján is bővelkedünk majd izgalmakban, hat súlycsoportban huszonegy magyar judós sikeréért szoríthatunk a győri Audi Arénában. A program tíz órakor rajtol, a belépés vasárnap is díjtalan, szurkoljunk együtt a mieinknek!


A program

2024. február 11., vasárnap
Férfi 81
(Demeter Marcell, MTK Budapest; Tóth Benedek, MTK Budapest; Tóth Botond, MTK Budapest; Demeter Bendegúz, MTK Budapest; Ócsai Sándor, Ceglédi VSE; Sztankó Dániel, UTE; Eichmüller Gergő, Ceglédi VSE; Détári Dániel, Ceglédi VSE), 90 (Nerpel Gergely, TFSE; Kiss Levente, Vasas Judo; Miklósvölgyi Dániel, Ippon Judo Tatabánya), 100 (Havasi Bálint, Samurai JC; Kenderesi Péter, Pécsi VSK; Ohát Zalán, Budaörsi SC; Lakos Máté, Rákosvidéke Hajtós DSE) és +100 kg (Dobos Levente, Ledényi JI; Balogh János, Rákosvidéke Hajtós DSE)
Női 70 (Czerlau Jennifer, Miskolci VSC), 78 (Sági Nikolett, KSI SE; Eichmüller Boglárka, Ceglédi VSE; Farkas Szilvia, Győri AC) és +78 kg




European Open, Győr

FÉRFIAK

60 KG (40 induló)
1. Cse Kvang Dzsin (észak-koreai)
2. Bart Weiling (holland)
3. Maximilian Heyder (német)
3. Richard Vergnes (francia)
5. Mendsaikhan Nyamsuren (mongol)
5. Maximilian Standke (német)
7. Kelvin Ray (francia)
7. Kanat Szejhan (kazah)
FECZKÓ CSANÁD (Nippon Sport JC),
ANDRÁSI MÁRTON (Mogyi-Bajai JC) és
NAJI DÁVID (Kaposvári USE) helyezetlen

66 KG (42 induló)
1. Marcus Auer (osztrák)
2. Thomas Jaffart (francia)
3. Simon Lesauvage (francia)
3. Francesco Cargnelutti (olasz)
5. PONGRÁCZ BENCE (VSD)
5. Driss Masson Jbilou (francia)
7. Luca Caggiano (olasz)
7. David Ignacio Alvez Duarte (spanyol)
VIDA ANDRÁS (Győri AC),
FARKAS BENCE (MTK Budapest),
KOLLÁR SEBESTYÉN (BHSE),
MAJOR ÁDÁM (BHSE),
GOMBÁS BÁLINT (UTE),
GÁBOR ÁRON (MTK Budapest),
HEGEDŰS LEVENTE (Ceglédi VSE) és
MÁTHÉ BENCE (BHSE) helyezetlen

73 KG (54 induló)
1. Kim Csol Gvang (észak-koreai)
2. Luca Otmane (francia)
3. Lukas Reiter (osztrák)
3. Orlando Cazorla (francia)
5. SZEGEDI DÁNIEL (Szolnoki Sportcentrum-Sportiskola)
5. Jano Rübo (német)
7. Maxime Gobert (francia)
7. Szaid-Magomeg Halidov (ukrán)
HEGEDŰS BENDEGÚZ (UTE),
BARCZIKAY ÁKOS (UTE),
SZEREDÁS BOTOND (Nippon Sport JC) és
POKK ARMAND (Tatabányai SC) helyezetlen


NŐK

48 KG (18 induló)
1. Ellen Salens (belga)
2. Anais Perrot (francia)
3. Marine Gilly (francia)
3. Coralie Gilly (francia)
5. Dzson Szu Szong (észak-koreai)
5. Clementine Richard (francia)
7. KŐSZEGI REBEKA (BHSE)
7. Jacqueline Springer (osztrák)
SZELECZKI SZABINA (BHSE) és
HÁRSVÖLGYI TAMARA (Ceglédi VSE) helyezetlen

52 KG (19 induló)
1. Lea Metrot (francia)
2. KELLER REBEKA (Ippon Judo Tatabánya)
3. Helena Beyssac-Poulin (francia)
3. Evelyn Beaton (kanadai)
5. Anna Borogyina (ukrán)
5. Laura Gomez (spanyol)
7. Cloe Riboulon (francia)
7. Sian Bobrowska (brit)
IGAZ LAURA (BHSE) és
PAÁR VIKTÓRIA (Ledényi JI) helyezetlen

57 KG (29 induló)
1. Martha Fawaz (francia)
2. Laura Kallinger (osztrák)
3. Marta Garcia Martin (spanyol)
3. Jana Ziegler (német)
5. Alya De Carvalho (francia)
5. Shannon van de Meeberg (holland)
7. Majsa Pardajeva (türkmén)
7. Maryline Louis Sidney (francia)
SZÁSZ HANNA (Siklós SE),
PÉTER FRUZSINA (KSI SE) és
VÉG LUCA (Ceglédi VSE) helyezetlen

63 KG (29 induló)
1. Ariela Sanchez Benitez (spanyol)
2. Natalia Kropska (lengyel)
3. Vivian Herrmann (német)
3. Kamile Nalbat (holland)
5. Alessia Corrao (belga)
5. Nadja Bazynski (német)
7. Bettina Bauer (német)
7. Julija Hrebenozsko (ukrán)
KELEMEN ADÉL (Szolnoki Sportcentrum-Sportiskola),
HOÓ FÉDRA (DVTK) és
FERENCZ VIRÁG (Budaörsi SC) helyezetlen


A magyarok eredményei
FÉRFIAK
60 KG. 1. forduló:
Feczkó Csanád, Andrási Márton és Naji Dávid erőnyerő. 2. forduló: Feczkó Csanád–Hubert Pieczynski (lengyel) 10–0, Andrási Márton–Pierre Dumontier (francia) 7–0; Naji Dávid–Vache Adamyan (osztrák) 0–10. 3. forduló: Andrási Márton–Kanat Szejhan (kazah) aranyponttal, intéssel 0–10; Feczkó Csanád–Kelvin Ray (francia) aranyponttal 0–7
66 KG. 1. forduló: Hegedűs Levente–Lionel Schwander (svájci) 0–10; Máthé Bence–Francesco Cargnelutti (olasz) 0–7; Gábor Áron–Patrick Weisser (német) 0–7; Farkas Bence–Kimy Bravo Blanco (kubai) 10–0; Vida András, Gombás Bálint, Pongrácz Bence, Kollár Sebestyén és Major Ádám erőnyerő. 2. forduló: Vida András–Jose Manuel Morales Martinez (spanyol) intéssel 10–0; Gombás Bálint–Driss Masson Jbilou (francia) aranyponttal 0–10; Pongrácz Bence–Szymon Szymanski (lengyel) 10–0; Kollár Sebestyén–David Ignacio Alvez Duarte (spanyol) 0–10; Major Ádám–Freddy Waizenegger (svájci) 0–10; Farkas Bence–Michael Fryer (brit) aranyponttal 7–0. 3. forduló: Farkas Bence–Luca Caggiano (olasz) 0–10; Vida András–Simon Lesauvage (francia) aranyponttal 0–10; Pongrácz Bence–Patrick Weisser (német) 10–0. Negyeddöntő: Pongrácz Bence–Francesco Cargnelutti (olasz) 10–0. Elődöntő: Pongrácz Bence–Thomas Jaffart (francia) aranyponttal 0–10. A 3. helyért: Pongrácz Bence–Simon Lesauvage (francia) 0–10
73 KG. 1. forduló: Pokk Armand–Lionel Bebey (francia) 10–0; Barczikay Ákos–Sergio Garcia Obensa (spanyol) 10–0; Hegedűs Bendegúz–Chusniddin Karimov (cseh) 10–0; Szegedi Dániel és Szeredás Botond erőnyerő. 2. forduló: Pokk Armand–Kim Csol Gvang (észak-koreai) 0–10; Barczikay Ákos–Luca Otmane (francia) 0–7; Hegedűs Bendegúz–Anton Shuhalieiev (spanyol) 7–0; Szegedi Dániel–Temirlan Szagidnyikov (kazah) aranyponttal 10–0; Szeredás Botond–Luca Rubeca (olasz) 0–10. 3. forduló: Szegedi Dániel–Hans Jorris Habibo (francia) 10–0; Hegedűs Bendegúz–Szaid-Magomeg Halidov (ukrán) 0–10. Negyeddöntő: Szegedi Dániel–Maxime Gobert (francia) aranyponttal 10–0. Elődöntő: Szegedi Dániel–Kim Csol Gvang (észak-koreai) 0–10. A 3. helyért: Szegedi Dániel–Orlando Cazorla (francia) intéssel 0–10
NŐK
48 KG. 1. forduló:
Szeleczki Szabina; Kőszegi Rebeka és Hársvölgyi Tamara erőnyerő. 2. forduló: Szeleczki Szabina–Marine Gilly (francia) aranyponttal, intéssel 0–10; Kőszegi Rebeka–Laura Bogdan (román) intéssel 10–0; Hársvölgyi Tamara Jacqueline Springer (osztrák) aranyponttal, intéssel 0–10. Negyeddöntő: Kőszegi Rebeka–Coralie Gilly (francia) 0–10. A vigaszágon: Kőszegi Rebeka–Marine Gilly (francia) intéssel 0–10
52 KG. 1. forduló: Igaz Laura–Paula Beorlegui Oses (spanyol) 0–10; Paár Viktória–Cloe Riboulon (francia) 0–10; Keller Rebeka erőnyerő. 2. forduló: Keller Rebeka–Lisa Dengg (osztrák) 10–0. Negyeddöntő: Keller Rebeka–Anna Borogyina (ukrán) 7–0. Elődöntő: Keller Rebeka–Laura Gomez (spanyol) 10–0. Döntő: Keller Rebeka–Lea Metrot (francia) 0–10
57 KG. 1. forduló: Péter Fruzsina–Andrea Insua Iglesias (spanyol) intéssel 0–10; Vég Luca–Shannon van de Meeberg (holland) 0–10; Szász Hanna–Marta Garcia Martin (spanyol) 0–10
63 KG. 1. forduló: Hoó Fédra–Hanna Sedlmair (német) 0–10; Ferencz Virág–Asimina Theodorakis (osztrák) 0–10; Kelemen Adél–Enkh-Orgil Tsegmid (mongol) aranyponttal, intéssel 10–0. 2. forduló: Kelemen Adél–Ariela Sanchez Benitez (spanyol) 0–7

 


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2024
Gombkötő Roland
Fotó: MJSZ, Bor Veronika)