Az IJF World Tour és az olimpiai kvalifikációs sorozat hajrájának rajtja előtt a hétvégén minden szem Győrre szegeződött. A Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) bírói és edzői szemináriumát rendezték meg hazánkban.




Dr. Tóth László, az Európai Judo Szövetség (EJU) elnöke és csapata gondoskodott a hagyományos esemény színvonalas megrendezéséről, még a Kodokan régi videóiban látható díszleteket is lemásolta.

Kétszáznegyven résztvevő – köztük harminc magyar szakember – lépett be szombat reggel a győri Richter terem nézőterére, és megkezdte a szemináriumot, amelyet Dr. Tóth László és Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere nyitott meg.

„Nagyon örülünk, hogy itt vagytok Győrben. Körülnézek a nézőtéren, és látom a legjobb bírókat, sportágunk legjobb edzőit és vezetőit. Az erődet a judotudásod adja. A szeminárium célja, hogy megoldja a problémás helyzeteket és válaszokat találjon azokra, ez a hétvége mindenki számára egyértelműbbé teszi a dolgokat. Biztos vagyok benne, hogy sok olyan dolgot fogunk megtanulni, amelyek világos utat mutatnak a párizsi olimpiai játékokhoz, és ne feledjük, hogy ez sportolóink sikerét szolgálja” – mondta köszöntőjében az EJU elnöke.




Daniel Lascau, az IJF versenybíró igazgatója ezután számos kulcsfontosságú képviselőt mutatott be a szemináriumon, elmagyarázva, hogy a judo egyik legfontosabb aspektusa az oktatás, ezért üdvözölte az IJF oktatási és edzői igazgatóját, Mohamed Meridját, aki elismerte, milyen nehéz feladat előtt állnak, és sok sikert kívánt a jelenlévőknek. Ezután az IJF oktatási igazgatója, Sanda Corak következett:

„Örülök, hogy itt lehetek és sokan vagyunk. Keményen küzdünk a nemek közötti egyenlőségért, de ma körülbelül a jelenlévők húsz százaléka nő. Remélem, hogy minden tevékenységünkkel előre tudunk lépni, és remélhetőleg a következő szemináriumon több nőt láthatunk majd.”




„Nem tudom eléggé hangsúlyozni az esemény fontosságát – folytatta Daniel Lascau. – Ezt az időt arra fogjuk használni, hogy helyesen értékeljük, mi történik a tatamin ebben az olimpiai játékok előtti kritikus időszakban. Az edzők a családjuktól távol szentelik az életüket, a szövetségek időt és pénzt fektetnek be, és ami a legfontosabb, nagy felelősségünk van, hogy megmutassuk a gyerekeknek a helyes utat.”

A szeminárium résztvevői számos videót elemeztek a hétvégén, a kétnapos esemény valamennyi történését visszanézheted a JudoTV.com felületén: KLIKK IDE!

„A szabálymódosítások a sport szerves részét képezik, és sok történt az elmúlt években a judóban. A koka és jukó kikerült a pontozásból, a zászlós bírói döntésektől a láb megragadásáért való büntetésig a versenyszerű judóban gyorsan történtek a változások. Számos ok és érv szól ezek mellett, legyen szó biztonságról vagy egyszerűsítésről, s közben igyekszünk bővíteni tagságunkat, kiterjeszteni hatókörünket, a végső cél a sportág lehető legjobb népszerűsítése. Természetesen ezt az értékeken keresztül tesszük, de a fő vonzerő a tatamin zajló tevékenység” – vélekedett Daniel Lascau.




„A judo egy összetett sport, és most az EJU-val együttműködésben megrendezett IJF bírói és edzői szemináriumon sok bíró gyűlt össze, hogy megvitassa a vitatott pontokat, akciókat és még sok mást. A szeminárium célja a döntések tisztázása és az ismeretek folyamatos nevelése, fejlesztése volt. Figyelembe véve a judo hagyományait és kultúráját, valamint a mai technológiai munkát is, mindennek gyorsnak kell lennie. Komplex sportágunkat meg kell őriznünk, de egyszerűsíteni is kell, hogy a szülők és a gyerekek megértsék, mit csinálunk. Meg kell védenünk a sport hitelességét, hagyományainkat és örökségünket, ugyanakkor alkalmazkodnunk kell a mai élethez és a mai munkához, és ez a nagy feladat. Sok minden változott, és a jövőben is lesznek kiigazítások az alkalmazkodás érdekében, ezért ezek a szemináriumok rendkívül fontosak, mind a versenybírók, mind az edzők és a vezetők számára a sportolók lehető legjobb felkészítése érdekében.”


Sikeres az IJF Akadémia

Az IJF Akadémiáról Envic Galea, az intézmény elnöke beszélt a jelenlévőknek. 2013-ban tizenkét résztvevővel vezették be ezt a tanfolyamot, immár tizenegy év elteltével óriási sikert aratott, öt kontinensen, százhatvanöt országban működik, és több mint háromezer edzőt készített fel. Az edzők számára óriási előny, hogy a tanfolyam tizennégy nyelven érhető el. Az alapító intézményvezető, Kozla Tibor, valamint Daniel Lascau versenybíró igazgató néhány napja a száztizennegyedik tanfolyamot ünnepelhette Kuba fővárosában, Havannában.


Hatnapos lesz a világbajnokság

Vladimir Barta az idei világbajnokságról szólt. A vb általában nyolcnapos verseny, de az olimpia évében az egyéni küzdelmeket öt nap alatt bonyolítják majd le, így az Abu-Dzabiban rendezdő világbajnokság a csapatversennyel együtt május 19. és 24. között hat napos lesz. A szabályok változatlanok: a világranglista első száz helyezettje indulhat minden súlycsoportban, hozzájuk csatlakozhat a junior-világranglista első tizenhat helyezettje minden súlycsoportban. A listát az április elsejei rangsor alapján alakítják ki.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2024
Forrás: EJU
Fotó: EJU, Tino Maric)