2024-ben Győr lesz a judosport egyik leglátogatottabb helyszíne a világon: öt nemzetközi eseményen több száz résztvevőt várnak a Rába parti városba, amely első alkalommal ad otthont olimpiai kvalifikációs tornának ebben a sportágban. Az EJU döntése alapján Győr lesz az európai judo egyik fővárosa 2024-ben.




Dr. Tóth László (balról), Daniel Lascau, Dr. Dézsi Csaba András és Sipőcz Richárd
Fotó: O. Jakócs Péter


A hétvégén a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) és az Európai Judo Szövetség (EJU) edzői és bírói szemináriumát rendezik meg Győrben, az esemény kapcsán tartott sajtótájékoztatót a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) a Danubius Hotel Rába különtermében. A tájékoztatón részt vett Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere, Florin Daniel Lascau, a Nemzetközi Judo Szövetség versenybíró igazgatója és Dr. Tóth László, az európai és a magyar szövetség elnöke is.

Az edzői-bírói szeminárium fontos esemény a sportág életében, a szakemberek minden év elején áttekintik az aktuális szabályokat, értékelik a vitatható eseteket, iránymutatást adnak az edzőknek és versenybíróknak az előttük álló feladatokhoz. Mindez most, néhány hónappal a párizsi olimpia előtt különleges jelentőséggel bír, nem véletlen, hogy a világ minden tájáról, hatvan országból kétszáznegyven edző és bíró érkezett Győrbe. Nagy előnyt jelent a magyar judónak, hogy rendezőként harminc hazai szakembert delegálhatott az eseményre. Az érdeklődők szombaton és vasárnap a judotv.com oldalán élő közvetítést láthatnak a szemináriumról.



A sajtótájékoztató legfontosabb bejelentése volt, hogy 2024. február 10-én és 11-én első alkalommal rendeznek olimpiai kvalifikációs versenyt Győrben, az impozáns Audi Arénában. A European Open-viadalon három tatamin, tizennégy súlycsoportban versengenek majd a sportolók az érmekért és a kvalifikációs pontokért. Meglehetősen nagy az érdeklődés a győri esemény iránt, három héttel a rajt előtt már harminc ország több mint négyszáz sportolóját nevezték, de még további jelentkezésekre lehet számítani.

„A nemzetközi judovilág valamennyi hírneves edzője és a világ legjobb bírói is részt vesznek a hétvégi szemináriumon, amely egy nyitóesemény lesz Győrben, hiszen februárban olimpiai kvalifikációs versenyt rendezünk Győrben, ez nagyon jó lehetőség lehet azoknak a versenyzőinknek, akik szoros harcban állnak az olimpiai kvalifikációért. Ezen kívül rendezünk majd Győrben serdülő, ifjúsági és veterán Európa-kupát is, de a sérült gyerekek számára is lesz európai judoviadal. A világon nem lesz olyan város, amely ilyen sok nemzetközi eseménynek ad otthont 2024-ben, ezért az Európai Judo Szövetség vezetőségének döntése értelmében Győr megkapja az Európai Judováros elismerést, ezt minden évben három város nyerheti el, a díjat a februári olimpiai kvalifikációs viadalon adjuk majd át” – jelentette be dr. Tóth László.



Magyar szempontból is rendkívül fontos lehetőség lesz a győri European Open, nem véletlen, hogy negyvennégy hazai versenyzőt jelöltek a részvételre, vagyis mindkét versenynapon szükség lesz a szurkolók támogatására. Az Audi Arénába ezen a hétvégén ingyenes lesz a belépés, mindenkit szeretettel várnak a rendezők.



A sajtótájékoztatón elhangzott: évek óta nagyon fontos helyszín Győr a magyar judosport életében, országos bajnokságoknak, rangsorversenyeknek, diákolimpiai országos döntőknek ad rendszeresen otthont, ebben az esztendőben pedig öt rangos nemzetközi esemény helyszíne lesz. A szeminárium és az olimpiai kvalifikációs torna mellett Győrben rendezik meg a veterán Európa-kupa állomását, a 25. Hungarian Masters Opent (április 6.), az ifjúsági Európa-kupa fordulóját (november 9–10.) és a tervek szerint egy idén induló sorozat, a serdülő Európa-kupa is helyet kap Győrben.

„Rendkívül megtisztelő, hogy ilyen rangos díjat kapunk, mindent megteszünk majd, hogy Győr magas színvonalú események megrendezésében jó partner legyen. Mindez nagy lehetőség számunkra, egyben nagy felelősség is. Természetesen nem előzmény nélküli, hogy ilyen lehetőségeket kapunk, hiszen Győr már számos komoly és színvonalas nemzetközi sportesemény rendezésén van túl” – fűzte hozzá Dr. Dézsi Csaba András polgármester.




„Ezen a héten a nemzetközi judonaptárban a győri a legfontosabb esemény, az egész világ az edzői és bíró szemináriumra figyel majd, hiszen az olimpia évében ezen az eseményen készülhetnek fel a versenybírók, az edzők és rajtuk keresztül a sportolók is az elvárásokra. Egy szuper versenyautót képzeljünk magunk elé, amelyből száz százalékos teljesítményt szeretnénk kihozni, ezen a szemináriumon készítjük fel arra, hogy a nagy versenyen, amikor néhány tizedmásodperc alatt kell a helyes döntést meghozni, ez sikerüljön” – jegyezte meg Daniel Lascau, az IJF versenybíróinak igazgatója.

„Magyar sportolóként Magyarországon mindig nagy élmény tatamira lépni, különösen felejthetetlen, ha a szülővárosában teheti. Nagyon emlékezetes volt számomra, amikor a győri EYOF-on én vihettem a magyar zászlót, fantasztikus közönség volt, Győrnek igazán sportszerető lakosai vannak, aki itt versenyez, egészen biztosan a szívébe zárja az eseményt és a várost is” – vélekedett a hétszeres utánpótlás Európa-bajnok Sipőcz Richárd, aki győri judósként a párizsi olimpiai kvalifikációért harcol.


A JUDO GYŐRBEN


Győr mindig is komoly szerepet játszott a magyar judosportban, különösen igaz ez a legutóbbi két és fél évtizedre: 1998 óta a Győri Dózsa SE egykori versenyzője, dr. Tóth László a Magyar Judo Szövetség elnöke, aki 2021 óta az Európai Judo Szövetség elnöke is. Jelenleg is az MJSZ alelnöke az elismert győri szívsebész, Győr polgármestere, dr. Dézsi Csaba András.

Ugyancsak győri kötődésű a junior Európa-bajnok Hatos (Bejczi) Zsuzsanna, aki jelenleg a női ifjúsági válogatott szövetségi edzője. Az EJU bíró bizottságának szaktekintélye volt kitűnő nemzetközi bírónk, az olimpián is bíráskodó Vági Miklós, akit nagy fájdalmunkra 2011-ben elveszített a magyar judo.

Győr úttörő szerepet játszott a korosztályos judoversenyek meghonosításában. 1998-tól ifjúsági Világkupát hívott életre a város, majd Győrben rendezték meg csaknem három évtizednyi szünet után először az ifjúsági Európa-bajnokságot is. A 2002-es tornán később a felnőttek között olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címig menetelő klaszszisok szerezték meg első Eb-érmeiket. Itt mutatkozott be a magyar judo egyik legsikeresebb generációja is: Mészáros Anett, Csernoviczki Éva, Bor Barna és Baczkó Bernadett később felnőtt világ- és Európa-bajnoki érmek tucatját gyűjtötte össze, mind a négyen olimpikonok lettek, Csernoviczki Éva az ötkarikás dobogóra is felállhatott. A győri kezdeményezés egyértelmű sikerét jelzi, hogy 2009-ben – a budapesti Papp László Sportarénában – megrendezték a korosztály első világbajnokságát, egy évvel később pedig a szingapúri ifjúsági olimpia programjában is szerepelt a sportág.




Sipőcz Richárd vihette a magyar zászlót a győri EYOF megnyitó ünnepségén


Az ifjúsági korcsoportban immár ugyanolyan rangos versenyeket rendeznek, mint a felnőttek számára, ezért a kétezres évek elején Győrben egy újabb korosztály felé fordult a figyelem. 2008-ban rendeztek először Európa-kupa viadalt a serdülők, vagyis a tizenöt évnél fiatalabbak számára. Érdekesség, hogy az akkori győztesek közül Tóth Krisztián például azóta felnőtt világbajnoki ezüstérmes lett, egy évvel később, 2009-ben a győztesek között volt Gercsák Szabina is, aki azóta valamennyi korosztályban valamennyi világversenyt megnyerte. Győr volt a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) – amelynek programjában a judo is szerepelt – házigazdája, 2017 óta ifjúsági Európa-kupa versenyeket rendeznek a városban, 2018-ban pedig az Audi Arénában rendezték meg az U23-as Európa-bajnokságot.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2024
Gombkötő Roland
Fotó: O. Jakócs Péter)