A Judoinfo szerkesztősége immár tizennyolcadik alkalommal hirdette ki a szavazást, amelynek során eldőlt, hogy a hazai versenyzők közül ki volt az esztendő legjobb judósa. Az idén – akárcsak az elmúlt kilenc évben – három kuratóriumi tag, illetve a nagyközönség szavazata egyenlő arányban számított. A végeredmény: a világbajnoki bronzérmes Özbas Szofi lett 2023 legjobb judósa Magyarországon!




Ezúttal is emlékezetes esztendőt zárt a magyar judosport, az év legfontosabb eseménye, a dohai világbajnokság újra hozott magyar érmet, Özbas Szofi állhatott fel a dobogó harmadik fokára, Pupp Réka ötödik, Ungvári Attila hetedik lett. A montpellier-i Európa-bajnokságon Tóth Krisztián lett bronzérmes, Pupp Réka, Özbas Szofi és Sipőcz Richárd is az ötödik helyig jutott.

Az olimpiai kvalifikációs sorozat gerincét alkotó IJF World Tour ebben az évben is rengeteg magyar sikert hozott, Ungvári Attila megnyerte a taskenti Grand Slamet, Pupp Réka ezüstérmes lett Párizsban, Grand Slam-bronzérmet nyert Taskentben, Antalyában, Ulánbátorban és Bakuban, az év első felében volt olyan időszak, amikor első helyen állt a világranglistán. Özbas Szofi két Grand Slam-ezüstöt (Ulánbátor és Baku), valamint egy bronzot (Taskent) gyűjtött, Tóth Krisztián egy GS-ezüst (Tel-Aviv) mellett három bronzérmet nyert (Taskent, Baku, Abu-Dzabi), továbbá két Grand Prix-arany (Linz, Zágráb) és egy ezüst is (Almada) az övé lett. Sáfrány Péter Grand Slam-bronzérmet hozott haza Ulánbátorból, Gőz Roland GP-bronzot Almadából, utóbbi a csengtui Egyetemi Világjátékokon a dobogó felső fokára állhatott. GP-ezüstérmes lett Linzben Gyertyás Róza, -bronzérmes Almadában Vég Zsombor és Gercsák Szabina. Természetesen a kontinentális open-versenyeken sem maradtak fényes érmek nélkül a mieink 2023-ban.

Gyertyás Róza és Sáfrány Péter Európa-bajnok lett, Andrási Márton, Nerpel Gergely, Kőszegi Rebeka, Varga Brigitta, Sági Nikolett és a magyar válogatott pedig bronzérmes lett a potsdami U23-as kontinensbajnokságon.

A junior-világbajnokságon Kriza Anna, az ifjúságiak világbajnokságán Pintér Bulcsú lett ötödik, az ifjúsági Eb-n Galó Bence és Kollár Sebestyén ezüstérmet szerzett, a maribori Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon három bronzérmet gyűjtöttek az ifik: Galó Bence, Kollár Sebestyén és Vég Luca révén, utóbbi a junior vb-n hetedik lett.



Remekül szerepeltek a mieink a 14. IJF veterán világbajnokságon: AbuDzabiban a magyar mérleg egy arany, egy ezüst, két bronz és két pontszerző helyezés lett, Péter Kamilla világbajnoki aranyérmet szerzett, Sinka Szabolcs ezüst-, Szőcs László és Vészi Klára bronzérmes lett, Zatik József az ötödik, Bíró András pedig a hetedik helyen végzett. A szlovéniai veterán Európa-bajnokságon a mieink négy arany-, öt ezüst- és öt bronzérmet, valamint négy pontszerző helyezést gyűjtöttek, Büki Péter, Szőcs László, Zatik József és Péter Kamilla is Európa-bajnoki aranyérmet szerzett, Deák Attila, Engel Attila, Kersics Antal, Novák Szilvia és Vészi Klára állhatott fel a dobogó második fokára, Sinka Szabolcs, Makhult Mihály, Kerschner Krisztián, Göndöcs Attila és Korányi Miklós bronzérmet nyert, Kiss Norbert, Csillag István és Péntek Zoltán az ötödik, Edelényi László pedig a hetedik helyen végzett.

A sort még folytathatnánk, megannyi szép eredményt begyűjtöttek a mieink, így nem volt könnyű döntés, végül kik kerüljenek fel a jelöltek listájára.

Szavazós játékunk történetében 2014-ben új fejezet kezdődött: három fős kuratórium – amelynek tagja dr. Kovács Antal olimpiai és világbajnok judós, Hajtós Bertalan, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, kétszeres Európa-bajnok judós, és Gombkötő Roland, a Judoinfo szerkesztője – állította össze a jelöltek listáját, s a végeredmény kihirdetésére is részben az ő szavazataik alapján került sor: a három kuratóriumi tag, illetve a közönségszavazás együttesen adott végeredményt.


1. ÖZBAS SZOFI. A BHSE huszonkét éves judósa a felnőtt világbajnoki dobogóra is felállhatott, bronzérmes lett Dohában. Emellett egy Európa-bajnoki ötödik helyezés Montpellier-ből, két Grand Slam-ezüst és egy Grand Slam-bronz is az eredménylistájára került 2023-ban.
16 helyezési pont




2. TÓTH KRISZTIÁN. Az MTK Budapest huszonkilenc esztendős klasszisa valósággal halmozta az érmeket 2023-ban: bronzérmes lett az Európa-bajnokságon, emellett egy Grand Slam-ezüst, három Grand Slam-bronz, két Grand Prix-arany és egy Grand Prix-ezüst is az övé lett a mögöttünk hagyott esztendőben.
15 helyezési pont




3. PUPP RÉKA. Az Atomerőmű SE huszonhét esztendős judósa ötödik lett a világbajnokságon, az Európa-bajnokságon és a World Masters-tornán is, az IJF World Tour-sorozatban pedig egy Grand Slam-ezüstöt és négy Grand Slam-bronzot is megszerzett, márciusban a világranglista első helyén jegyezték.
13 helyezési pont




4. SÁFRÁNY PÉTER. A Miskolci VSC huszonegy esztendős versenyzője Grand Slam-bronzérmet nyert Ulánbátorban, és megszerezte az első U23-as Európa-bajnoki aranyérmét a németországi Postdamban megrendezett korosztályos kontinensbajnokságon.
10 helyezési pont



5. GYERTYÁS RÓZA. A Koroncó-Tutti huszonegy esztendős reménysége ismét pályafutásának eddigi legjobb évét zárta. Megvédte Európa-bajnoki címét az U23-asok között, de már a felnőtt mezőnyben is remekelt, bronzérmes lett az Egyetemi Világjátékokon, ezüstérmet nyert a linzi Grand Prix-n az 52 kilogrammosok küzdelmeiben.
6 helyezési pont

 

 

 

 

A JUDOINFO ÉV JUDÓSA SZAVAZÁS
EDDIGI DOBOGÓSAI

2023
1. Özbas Szofi
2. Tóth Krisztián
3. Pupp Réka

2022
1. Kenderesi Péter
2. Özbas Szofi és
Ungvári Attila

2021
1. Tóth Krisztián
2. Pupp Réka
3. Sáfrány Péter

2020
1. Karakas Hedvig
2. Sipőcz Richárd
3. Vég Zsombor

2019
1. Özbas Szofi
2. Tóth Krisztián
3. Sipőcz Richárd

2018
1. Tóth Krisztián
2. Csernoviczki Éva
3. Pupp Réka

2017
1. Csoknyai László
2. Tóth Krisztián
3. Csernoviczki Éva

2016
1. Ungvári Miklós
2. Csernoviczki Éva
2. Gercsák Szabina
3. Tóth Krisztián

2015
1. Gercsák Szabina
2. Karakas Hedvig
3. Csernoviczki Éva

2014
1. Tóth Krisztián
2. Csernoviczki Éva
3. Gercsák Szabina

2013
1. Csernoviczki Éva
2. Gercsák Szabina
3. Krizsán Szabolcs

2012
1. Ungvári Miklós
2. Szabó Franciska
3. Joó Abigél

2011
1. Bor Barna
2. Tóth Krisztián
3. Ungvári Miklós

2010
1. Mészáros Anett
2. Tóth Krisztián
3. Ungvári Miklós

2009
1. Karakas Hedvig
2. Ungvári Miklós
3. Joó Abigél

2008
1. Ungvári Miklós
2. Csernoviczki Éva
3. Bor Barna

2007
1. Hadfi Dániel
2. Baczkó Bernadett
3. Ungvári Miklós

2006
1. Ungvári Miklós
2. Szabó Brigitta
3. Csernoviczki Éva

 


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2024
Fotó: IJF, EJU, MJSZ)