Regionális judoközpontot adtak át Pakson, az Atomerőmű Sportegyesület telephelyén. A létesítményt Hangyási Lászlóról nevezték el, aki 1989 óta a paksi judoszakosztály vezetőedzője, s immár kilencedik danos mester.




Dr. Kovács Antal, korábbi olimpiai és világbajnok judós, az ASE elnöke az MTI-nek elmondta, az ötszázötven négyzetméteres küzdőtérrel rendelkező központ másfél milliárd forintos kormánytámogatással épült fel.

Schmidt Gábor sportigazgatásért és sportfejlesztésért felelős helyettes államtitkár az átadáson azt mondta, a kormány az utóbbi több mint tíz évben azt szerette volna elérni, hogy megerősödjenek az olyan, nagy tradícióval rendelkező sportágak, mint a judo. A Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkársága továbbra is támogatja a judót és Paksot – tette hozzá, megjegyezve, hogy reméli, minél többen ott lesznek majd a sportágból a 2024-es párizsi olimpiai csapatban.




Az átadás pillanatai – az M4Sport Sporthíradójának beszámolója: KLIKK IDE!


Horváth Péter János, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója többek között arról beszélt, hogy paksi sportolók tizenhárom arany-, hét ezüst- és öt bronzérmet szereztek világbajnokságokon. Ezeket az eredményeket a színvonalas sportlétesítmények nélkül nem lehetett volna elérni, és a regionális judoközpontban minden adott a további sikerekhez – fűzte hozzá.




Az immár kilencedik danos mesterről, Hangyási Lászlóról nevezték el az új judoközpontot


Dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke megemlítette: a központban dél-alföldi sportolók is edzhetnek majd, és határon túli kapcsolatokat is építhetnek. Az elnök a Nemzetközi Judo Szövetség kilencedik danfokozatát adta át Hangyási Lászlónak, aki ezzel Galla Ferenc után a második kilencedik danos mester lett Magyarországon. Ő a legeredményesebb magyar judoedző, mindmáig az egyetlen, akinek tanítványa olimpiai, illetve világbajnoki aranyérmet tudott szerezni a sportágban, versenyzői eddig nyolc olimpián vettek részt, és az 1980-as évektől napjainkig szereznek érmeket világversenyeken.




Dr. Kovács Antal az MTI-nek azt is elmondta, az egyesület célja a judoközponttal, hogy a lehető legtöbb gyerek a lehető legjobb körülmények között tudjon judózni. Az ASE-ban jelenleg százötvenen űzik ezt a sportágat, akik eddig változó helyszínen edzettek, a legjobb termük kilencven négyzetméteres volt. A párizsi olimpiára négy paksi judós készül – tette hozzá.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: MTI
M4Sport)