A háromnapos Judo Hungary Masters során változott a magyar judósok helyzete a friss olimpiai kvalifikációs ranglistán: újra hat versenyzőnk áll ötkarikás indulást jelentő pozícióban.




A hétvégén Magyarországon rendezték meg a párizsi olimpia kvalifikációs sorozatának legtöbb pontot adó eseményét, amelyen a mieink közül Pupp Réka az ötödik, Vég Zsombor a hetedik helyen végzett. Előbbi bebiztosította párizsi kvalifikációját, utóbbi pedig jó eredményének köszönhetően visszakerült a „direkt kvótások” közé.

Emlékeztetőül: a sportágban összesen háromszázhetvenkét kvóta kiadó, a fele a férfiaknál, a fele a nőknél. Direkt kvalifikációs minden súlycsoport legjobb tizenhét helyezettje szerezhet az olimpiai kvalifikációs rangsor alapján, amihez a pontokat világbajnokságokon, Mesterek tornáján, Grand Slam- és Grand Prix-viadalokon, kontinentális Open-versenyeken és kontinensbajnokságokon lehet szerezni. A fennmaradó helyekből tizennégy a rendező Franciaországot illeti, ezen felül a kontinentális szövetségek és a Nemzetközi Judo Szövetség bizottsága osztja szét az olimpiai indulási jogokat.

Az 52 kilogrammos Pupp Réka a World Masters során gyűjtött pontjaival átlépte a háromezer pontos lélektani határt, ami biztos olimpiai indulást jelent: a hátralévő versenyeken nem fordulhat elő, hogy az Atomerőmű SE tokiói olimpiai ötödik helyezettjét üldözői közül tizennégyen meg tudják előzni. Természetesen a kvóta „nem hivatalos”, csak a kvalifikációs sorozat jövő júniusi lezárásakor válik majd azzá.




Pupp Réka gyakorlatilag párizsi indulónak tekinthető


Nagyon jól áll a kvalifikációt tekintve Ungvári Attila is, a Győri AC háromszoros Európa-bajnoki bronzérmese kétezer pont fölött jár, de ebben a súlycsoportban még előfordulhat, hogy ez is kevés lesz, ehhez azonban tíz riválisnak kellene előznie.

Kedvező helyzetben várhatja a folytatást három judósunk, Tóth Krisztián (MTK Budapest, 90 kg), Vég Zsombor (Ceglédi VSE, 100 kg) és Özbas Szofi (BHSE, 63 kg), közülük Vég Zsombor lépett nagyot előre Budapesten, a World Masters során gyűjtött pontokkal visszakerült a legjobb tizenhét közé, pillanatnyilag a tizenegyedik kvóta az övé.

A budapesti viadal nem sikerült jól két olimpiai aspiránsunk, Gercsák Szabina (70 kg, Atomerőmű SE) és Sipőcz Richárd (+100 kg, Széchenyi Egyetem SE) számára, bár ha ma érne véget a kvalifikációs sorozat, utóbbi kontinentális kvótával utazhatna Párizsba. Mindketten leküzdhető távolságban vannak az áhított olimpiai indulástól, a közvetlen riválisok közül Szabinának ehhez négyet, Richárdnak pedig kettőt kellene megelőznie a folytatásban, a pontokat tekintve Gercsák Szabina kevesebb mint kétszáz, Sipőcz Richárd pedig mindössze tizenhét pontnyira van a befutó helyektől.

Természetesen a riválisok sem ölbe tett kézzel várják, hogy nekünk sikerüljön a pontszerzés, úgyhogy minden tudásunkra és a lehető legjobb felkészülésünkre is szükség lesz az ötkarikás indulás kiharcolásához. A sorozat jövő hétvégén Zágrábban, a horvát Grand Prix-viadallal folytatódik – hajrá, magyarok!


Az olimpiai kvalifikációs rangsor legjobbjai

5. (abszolút helyezése: 4.) Pupp Réka (Atomerőmű SE, 52 kg) 3308 pont
8. (7.) Ungvári Attila (Győri AC, 81 kg) 2142
10. (8.) Tóth Krisztián (MTK Budapest, 90 kg) 1835
12. (11.) Vég Zsombor (Ceglédi VSE, 100 kg) 1493
14. (10.) Özbas Szofi (BHSE, 63 kg) 1890
30. (19.) Sipőcz Richárd (Széchenyi Egyetem SE, +100 kg) 950*
-----------------------------------------------
23. Sáfrány Péter (Miskolci VSC, 90 kg) 1156
29. Gercsák Szabina (DVTK, 70 kg) 879
35. Varga Brigitta (MTK Budapest, 63 kg) 715
39. Gőz Roland (MTK Budapest, 90 kg) 543
41. Cirjenics Miklós (Atomerőmű SE) 493
48. Szegedi Dániel (Budaörsi SC) 425
48. Keller Rebeka (Ippon Judo Tatabánya, 52 kg) 342
(*kontinentális kvótával)


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Gombkötő Roland
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)