Az augusztus negyedikén rajtoló, háromnapos Hungary Masters előtt változott a magyar judósok helyzete az olimpiai kvalifikációs ranglistán: öt versenyzőnk áll ötkarikás indulást jelentő pozícióban.




Pupp Réka gyűjtötte eddig a legtöbb pontot a kvalifikáció során


Az egyik szemünk sírt, a másik nevetett az elmúlt hétvégén: a mieink remek eredményeket szállítottak, Özbas Szofi ezüst-, Pupp Réka és Sáfrány Péter bronzérmet szerzett, Ungvári Attila az ötödik, Tóth Krisztián a hetedik helyen végzett. Közülük négyen remek pozícióban várhatják az olimpiai kvalifikációs sorozat folytatását, Pupp Réka, Özbas Szofi, Ungvári Attila és Tóth Krisztián is Top10-es a kvalifikációs rangsorban, jó sok ponttal, ők a folytatásban könnyen biztossá tehetik a párizsi utazást.

A junior-világbajnok Sáfrány Pétertől kiugró eredmény pályafutásának első Grand Slam-érme, a Miskolci VSC fiataljának olimpiája a 2028-as lehet, de ha ilyen komoly bravúrokra képes, akár meg is küzdhet az olimpiai bronzérmes Tóth Krisztiánnal Párizsért.

Ezek a kellemes gondjaink. Ulánbátor ugyanis nem sikerült jól Gercsák Szabina és Sipőcz Richárd számára, Vég Zsombor pedig sérülése miatt nem utazhatott Mongóliába, így mindhárman hátrányba kerültek riválisaikkal szemben az olimpiai versenyfutásban. Jó lehetőséget kínál számukra az esztendő egyik legfontosabb judotornája, a Hungary Masters, amelyen 2023-ban a legtöbb kvalifikációs pontot lehet gyűjteni. A három fiatal hazai pályán verekedheti vissza magát a legjobbak közé, hogy valóra váltsa álmát, s jelen legyen a 2024-es párizsi olimpián.




Özbas Szofi (fehérben) a vb és a mongol Grand Slam során nagyot lépett Párizs felé


Emlékeztetőül: a sportágban összesen háromszázhetvenkét kvóta kiadó, a fele a férfiaknál, a fele a nőknél. Direkt kvalifikációs minden súlycsoport legjobb tizenhét helyezettje szerezhet az olimpiai kvalifikációs rangsor alapján, amihez a pontokat világbajnokságokon, Mesterek tornáján, Grand Slam- és Grand Prix-viadalokon, kontinentális Open-versenyeken és kontinensbajnokságokon lehet szerezni. A fennmaradó helyekből tizennégy a rendező Franciaországot illeti, ezen felül a kontinentális szövetségek és a Nemzetközi Judo Szövetség bizottsága osztja szét az olimpiai indulási jogokat.


Az olimpiai kvalifikációs rangsor legjobbjai

6. (abszolút helyezése: 5.) Pupp Réka (Atomerőmű SE, 52 kg) 2660 pont
7. (7.) Özbas Szofi (BHSE, 63 kg) 1890
5. (5.) Ungvári Attila (Győri AC, 81 kg) 1854
8. (6.) Tóth Krisztián (MTK Budapest, 90 kg) 1635
-----------------------------------------------
21. (18.) Vég Zsombor (Ceglédi VSE, 100 kg) 1025*
22. (18.) Sáfrány Péter (Miskolci VSC, 90 kg) 956
32. (20.) Sipőcz Richárd (Széchenyi Egyetem SE, +100 kg) 750
33. (33.) Gercsák Szabina (DVTK, 70 kg) 591
39. (26.) Gőz Roland (MTK Budapest, 90 kg) 543
37. (24.) Varga Brigitta (MTK Budapest, 63 kg) 515
50. (29.) Gyertyás Róza (Koroncói Tutti JK, 52 kg) 323
(*kontinentális kvótával)


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Gombkötő Roland
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)