Két hónap múlva, augusztus negyedikén kezdődik Budapesten az esztendő legfontosabb olimpiai kvalifikációs viadala, a Masters Hungary, amelyen a világ legjobb judósai lépnek majd tatamira a Papp László Sportarénában.




2013 óta minden évben rangos judotorna helyszíne a Papp László Sportaréna


Az Európai Judo Szövetség és a Magyar Judo Szövetség elnöke, dr. Tóth László tavaly a karácsonyi ünnepek előtt jelentette be, hogy 2023-ban Magyarországon rendezik meg a sportág második legrangosabb versenyét, az IJF World Judo Tour ékkövét, a World Masterst, vagyis a Mesterek tornáját.

Az IJF World Masterst a Nemzetközi Judo Szövetség elnökének, Marius Vizernek kezdeményezésére 2010-ben hívták életre, azóta két kivétellel minden esztendőben megrendezték (2014-ben egy visszalépés miatt kellett ilyen döntést hozni, 2020-ban pedig a koronavírus-járvány húzta keresztül a számításokat). Kezdetben minden súlycsoportban a világranglista legjobb tizenhat judósa kapott rá meghívást, 2019 óta azonban már a súlykategóriák legjobb harminchat sportolója, valamint minden súlycsoportban a házigazda – esetünkben Magyarország – két képviselője is tatamira léphet a Mesterek Tornáján (a versenykiírás egészen pontosan úgy fogalmaz, hogy a rendező minden súlycsoportban két főre kiegészítheti az indulói számát).




A világbajnoki bronzérmes Özbas Szofi is az indulók között lesz


A sportágban kétéves versenysorozat során lehet kiharcolni az indulás jogát, az első esztendő eredményei ötven százalékban, a másodiké száz százalékban számítanak. Így történhetett, hogy 2023-ban a budapesti Masters Hungary több kvalifikációs pontot ad, mint a májusi világbajnokság, amelyre még a kétéves ciklus első évében került sor. Már maga a részvétel is sokat ér, ezért az indulásnál rögtön kétszáz világranglistapontot kap minden jelenlévő, a pontozás pedig megközelíti a világbajnokságét (a vb-n kétezer, a mastersen ezernyolcszáz pontot ér az első helyezés).

Talán nem is kell mondani, milyen nagy lehetőséget ad ez a magyar versenyzőknek. A Masters indulóira érvényes világranglista július elején, a mongol Grand Slam-torna után zárul, vagyis addig még sok változást hozhat a tabella, de ha most ránézünk azt láthatjuk, hogy most „alanyi jogon” nyolc indulónk lehetne a Mesterek tornáján, Pupp Réka (5. helyezett a rangsorban), Tóth Krisztián (6.), Ungvári Attila (11.), Özbas Szofi (14.), Sipőcz Richárd (20.), Vég Zsombor (25.), Varga Brigitta (30.) és Gercsák Szabina (31.) szerepel a legjobb harminchat között súlycsoportjában. Ezzel szemben a rendező jogán Magyarország akár huszonnyolc judokát is harcba küldhet, s a hírek szerint jó néhány fiatal megkapja majd a lehetőséget, hogy tatamira lépjen a sportág egyik legrangosabb eseményén.




Pupp Réka (balról a második) tavaly Grand Slam-arannyal örvendeztette meg a hazai publikumot


Töltsük meg az Arénát!

A Magyar Judo Szövetség a Masters Hungary 2023-ra is díjmentesen biztosítja a belépést tagegyesületeinek, edzőinek, versenyzőinek és hozzátartozóinak számára, erre a szövetség honlapján hamarosan megtalálható regisztrációs lap kitöltésével kell majd jelentkezni. A hírek szerint a versenyre a külföldi szurkolók részéről is nagy az érdeklődés, de a hazai sportbarátok számára is nagyon kedvezményes árú jegyeket biztosítanak a szervezők. Részletek hamarosan!




Tóth Krisztiánnak már világbajnoki bronzérme is van az Arénából


Már csak ez hiányzott!

Ahogyan már írtunk róla: Dr. Tóth Lászlót 1998-ban választották meg a Magyar Judo Szövetség elnökének, s az azóta eltelt huszonnégy esztendőben a versenyszervezés terén is a világ legjobbjai közé került a magyar judo, immár minden korosztály – az olimpiákat leszámítva – valamennyi kiemelkedő eseményének házigazdája lehetett. A sorból már csak egy torna hiányzott, a World Masters...


VILÁGVERSENYEK MAGYARORSZÁGON 1998 ÓTA

2001 Junior Európa-bajnokság, Budapest
2002 Ifjúsági Európa-bajnokság, Győr
2003 Veterán Európa-bajnokság, Kecskemét
2004 Junior világbajnokság, Budapest
2004 Open Európa-bajnokság, Budapest
2005 Csapat Európa-bajnokság, Debrecen
2006 Ifjúsági Európa-bajnokság, Miskolc
2006 Klubcsapat Európa-bajnokság, Budapest
2009 Csapat Európa-bajnokság, Miskolc
2009 Ifjúsági világbajnokság, Budapest
2010 Veterán világbajnokság, Budapest
2013 Felnőtt Európa-bajnokság, Budapest
2014–2019 Budapest Grand Prix
2015 Veterán Európa-bajnokság, Balatonfüred
2017 EYOF, Győr
2017 Világbajnokság, Budapest
2018 U23 Európa-bajnokság, Győr
2020– Grand Slam, Budapest
2021 Világbajnokság, Budapest
2021 U23 Európa-bajnokság, Budapest
2023 IJF World Judo Masters, Budapest



LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Gombkötő Roland
Fotó: MJSZ, Horváth György
IJF, Tamara Kulumbegashvili)