Először rendez IJF World Tour-viadalt Ausztria: a csütörtökön rajtoló linzi Grand Prix-n kilenc magyar judós indul harcba az érmekért és az olimpiai kvalifikációs pontokért.
ÉLŐ




Az olimpiai bronzérmes Tóth Krisztián (fehérben) szombaton versenyez Linzben


Alig vagyunk túl a világbajnokságon, de a (judo)élet nem áll meg: máris folytatódik az IJF World Tour, az előttünk álló napokban Felső-Ausztria fővárosában, Linzben rendeznek Grand Prix-viadalt. Az érdeklődés meglehetősen élénk az új torna iránt: előzetesen öt kontinens hetvenhárom országának csaknem ötszáz versenyzője adta le a nevezését.

A linzi eseményen kilenc magyar judós lép tatamira, az első versenynapon, csütörtökön Pongrácz Bence és Gyertyás Róza próbál szerencsét, pénteken Varga Brigitta és Gercsák Szabina következik, majd a torna utolsó napján, szombaton a férfiaknál öten is szerepelnek a mieink közül: Tóth Krisztián, Sáfrány Péter, Vég Zsombor, Cirjenics Miklós és Sipőcz Richárd személyében. A Nemzetközi Judo Szövetség Fridrich Katalin versenybírónk számára küldött meghívót.



A program

2023. MÁJUS 25., CSÜTÖRTÖK
Férfi 60 és 66 kg (Pongrácz Bence, VSD)
Női 48, 52 (Gyertyás Róza, Koroncó-Tutti) és 57 kg
10:00: selejtezők. 17:00: érmes mérkőzések, döntők

2023. MÁJUS 26., PÉNTEK
Férfi 73 és 81 kg
Női 63 (Varga Brigitta, MTK Budapest) és 70 kg (Gercsák Szabina, Atomerőmű SE)
10:00: selejtezők. 17:00: érmes mérkőzések, döntők

2023. MÁJUS 27., SZOMBAT
Férfi 90 (Tóth Krisztián, MTK Budapest; Sáfrány Péter, Miskolci VSC), 100 (Vég Zsombor, Ceglédi VSE; Cirjenics Miklós, Atomerőmű SE) és +100 kg (Sipőcz Richárd, Széchenyi Egyetem SE)
Női 78 és +78 kg
10:00: selejtezők. 17:00: érmes mérkőzések, döntők




Sipőcz Richárd (balról a második) tavaly aranyérmet nyert Ausztriában


Ausztria éveken át az első vonalban szerepelt a bécsi A-kategóriás tornával, ám az IJF World Tour indulása után kontinentális open-viadalokat rendezett, az utóbbi években többnyire Felsőőrön, vagyis mai nevén Oberwartban.

Oberwart eleinte nem volt a szívünk csücske, a Bécs helyett porondra lépő viadalt egy ideig a Hungária-kupával azonos hétvégén rendezték meg. 2011-ben Karakas Hedvig és Szabó Katinka hetedik helyével mutatkozott be nekünk Oberwart. A londoni olimpia évében tizenkét indulónk közül Csoknyai László tudott csak egy hetedik hellyel hazatérni. 2013-ban Szabó Katinka az ötödik, Szabó Franciska a hetedik helyen zárt, 2014-ben viszont Bor Barna révén már magyar győztest avattak, Cirjenics Miklós pedig ötödik lett.

2015-ben három ötödik hellyel kellett beérnünk, Pupp Réka, Gercsák Szabina és Salánki Evelin révén, 2016-ban viszont ismét felcsendültek a Himnusz dallamai, Vér Gábor győzelme előtt tisztelegve, 2017-ben Pupp Réka ezüst-, Keliger Bernadett és Joó Abigél pedig bronzéremmel, 2018-ban Tóth Benedek ötödik, Szabó Frigyes pedig hetedik hellyel, tavaly pedig Szigetvári Mercédesz ötödik hellyel zárt Oberwartban. 2020-ban a férfiak randevúztak az European Open-viadalon, néhány nappal a koronavírus-járvány kirobbanása előtt Tóth Benedek és Vég Zsombor nyert bronzérmet. A judo 2022-ben tért vissza Oberwartba, a férfiak és a nők immár együtt versenyezhettek, a mieink pedig remekeltek: Sipőcz Richárd és Özbas Szafi arany-, Tóth Krisztián, Kovács Kitti és Varga Brigitta pedig bronzérmes lett.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Gombkötő Roland
Fotó: IJF, EJU)