Az olimpiai programban is szereplő vegyes csapatversennyel ért véget a dohai világbajnokság, az aranyérmet a címvédő Japán válogatottja szerezte meg, amely a fináléban Franciaország csapatát győzte le.



A japánok útja nem volt könnyű a döntőig vezető úton, előbb Dél-Korea (4–2), majd Grúzia (4–1), végül Hollandia (4–2) csapatát kellett legyőzniük. A franciák eközben Litvániával (4–1), Romániával (4–0) és Németországgal (4–1) meccseltek.

A finálé nagy izgalmakat hozott. A 73 kilogrammos Hasimoto alul maradt Gabával szemben (0–1), majd a 70 kilogrammos Pinot már kettőre növelte a francia előnyt az egyéni világbajnok Niizoe ellen (0–2). Következett a 90 kilós Tadzsima, aki vazairval myert Ngayap ellem (1–2), de még mindig nem nyugodhattak meg a japánok, ugyanis a +70 kilós Szegava kikapott Haymétől (1–3).

Ahogyan a nevekből is látható, több olyan versenyzőt is indítottak a csapatok, akik az egyéni küzdelmekben nem indultak, a +90 kilogrammban tatamira lépő Terhec sem szerepelt a korábbiakban, intésekkel maradt alul Szaitóval szemben (2–3). Sorsdöntő párharc következett, de Cysique nem tudta kihasználni a második francia „meccslabdát” sem, Funakubo ipponnal győzte le az 57 kilogrammos párharcban (3–3).

Sorsolás következett, s éppen a „nagy meglepetés párharcot” dobta a gép: a 70 kilogrammos csatát kellett megismételni, amelyben ezúttal Niizoe Szaki visszavágot Margaux Pinot-nak, így Japán 4–3 arányban legyőzte az olimpiai bajnok francia együttest, s megvédte világbajnoki címét.


Világbajnokság, Doha

Vegyes csapatverseny
1. Japán
2. Franciaország
3. Grúzia
3. Hollandia
5. Németország
5. Marokkó
7. Románia
7. Üzbegisztán

 


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)