Japán és spanyol aranyéremmel kezdődött Dohában a 38. férfi és a 27. női világbajnokság, amelynek nyitó versenynapján a magyar válogatott még nem volt érdekelt.




Öt kontinens kilencvenkilenc országának hatszázötvenhét judósa lép tatamira az idei világbajnokságon, amelynek nyitónapján a férfi 60 és a női 48 kilogrammos súlycsoport küzdelmeire került sor. A nap legnagyobb meglepetését kétségkívül a 60 kilósok elődöntője hozta, amelyben a japánok szupersztárja, az olimpiai aranyérmes, négyszeres világbajnok Takato Naohisza a hosszabbítás során alul maradt a spanyol Francisco Garrigos ellenében. Takato négy esztendővel ezelőtt, 2019 augusztusában szenvedett legutóbb vereséget a nemzetközi színtéren, akkor is az egyik honfitársával, Nagajama Rjudzsuval szemben...

Garrigos győzelme mindenesetre nem „földöntúli” siker, hiszen a spanyolnak is voltak már nagyon komoly eredményei, kétszeres Európa-bajnokként, világbajnoki bronzérmesként érkezett Dohába. A fináléban az üzbég Baratovval csapott össze, aki ellenben egyetlen Grand Slam-bronzéremmel a háta mögött érkezett Katarba. A hosszúra nyúló, kiegyenlített csatában Garrigos végül feltette a koronát egész napos remek teljesítményére: a huszonnyolc éves spanyol lett a világbajnok.

A 60 kilósoknál a dobogó harmadik fokára sem állhatott fel Takato, hiszen a kétszeres Ázsia-bajnoki bronzérmes dél-koreai Li Ha Rim – ugyancsak a hosszabbításban, intésekkel – legyőzte. Li mellé a grúzok mindössze tizenkilenc éves junior-világbajnoka, Giorgi Szardalasvili kéredzkedett még fel.




A nap pillanata: Takato a hátán Garrigos akciójánál


A hölgyek 48 kilogrammos súlycsoportjában összejött az álomdöntő, az első helyen kiemelt, kétszeres Európa-bajnok francia Shirine Boukli sorra vette az akadályokat, a japán Koga Vakanát is felülmúlta az elődöntőben.

A fináléban az akkor „még csak” kétszeres világbajnok japán nagyágyú, Cunoda Nacumi várt rá. A párharc kis híján már az első másodpercekben eldőlt, de Boukli akkor még valahogy ki tudott menekülni Cunoda leszorításából, ám a folytatásban már nem tudta feltartóztatni a súlycsoport uralkodónőjét, aki másodszor is megvédte világbajnoki címét.

A bronzérmeken a két éve vb-ezüstérmes japán Koga és a tavaly is világbajnoki harmadik olasz Assunta Scutto osztozott.




Cunoda (fehérben) kíméletlen volt, egy meccse sem tartott négy percig


A dohai világbajnokság hétfőn a férfi 66 és a női 52 kilogramm küzdelmeivel folytatódik, immár magyar érdekeltséggel: tatamira lép az Atomerőmű SE huszonhat esztendős Európa-bajnoki bronzérmese, Pupp Réka, aki második kiemeltként erőnyerő lesz az első körben, a második fordulóban, a legjobb tizenhat közé jutásért a belga Charline Van Snick vagy a ciprusi Szofia Aszveszta ellen kezdi majd az év legfontosabb judoversenyét.


A PROGRAM

MÁJUS 8., HÉTFŐ
Férfiak, 66 kg
(címvédő: Abe Hifumi, japán; magyar induló: –)
Nők, 52 kg (címvédő: Abe Uta, japán; magyar induló: Pupp Réka, Atomerőmű SE)
9:00: selejtezők; 17:00 érmes mérkőzések, döntők*
(* magyar idő szerint)




TIPPVERSENY A VILÁGBAJNOKSÁG IDEJÉN JUDÓS NYEREMÉNYEKÉRT. JÁTSSZ VELÜNK!


VILÁGBAJNOKSÁG, DOHA

FÉRFIAK

60 KG (37 induló)
1. Francisco Garrigos (spanyol)
2. Dilsodbek Baratov (üzbég)
3. Li Ha Rim (dél-koreai)
3. Giorgi Szardalasvili (grúz)
5. Takato Naohisza (japán)
5. Jorre Verstraeten (belga)
7. Nurkanat Szerikbajev (kazah)
7. Junesz Szaddiki (marokkói)


NŐK

48 KG (45 induló)
1. Cunoda Nacumi (japán)
2. Shirine Boukli (francia)
3. Koga Vakana (japán)
3. Assunta Scutto (olasz)
5. Blandine Pont (francia)
5. Abiba Abuzsakinova (kazah)
7. Milica Nikolics (szerb)
7. Amanda Lima (brazil)



 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Gombkötő Roland
Fotó: IJF, Gabriela Sabau
IJF, Tamara Kulumbegashvili)