A hétvégén a szófiai Asics Arénában rendezik meg az olimpiai kvalifikációs European Open-sorozat idei első állomását, amelyen népes magyar küldöttség sikeréért szoríthatunk.
ÉLŐ




Cirjenics Miklós (balról a harmadik) a 2015-ös szófiai viadalon


A program mindkét versenynapon reggel kilenckor rajtol, az érmes mérkőzésekre és a döntőkre közvetlenül a selejtezők után kerül sor.


A PROGRAM

2023. február 11., szombat
Férfi 60
(Feczkó Csanád, Nippon Sport JC; Andrási Márton, Mogyi-Bajai JC; Naji Dávid, Kaposvári JK), 66 (Gombás Bálint, UTE; Szeredás Botond, Nippon Sport JC; Máthé Bence, BHSE; Vida András, Győri AC) és 73 kg (Szegedi Dániel, Budaörsi SC; Adorjáni Gergely, BHSE; Boros Bence, Kaposvári JK)
Női 48, 52
(Keller Rebeka, Ippon Judo Tatabánya; Gyertyás Róza, Koroncó-Tutti), 57 (Kovács Kitti, BHSE) és 63 kg (Varga Brigitta, MTK Budapest)

2023. február 12., vasárnap
Férfi 81, 90
(Gőz Roland, MTK Budapest; Nerpel Gergely, TFSE), 100 és +100 kg
Női 70
(Gercsák Szabina, DVTK; Czerlau Jennifer, Miskolci VSC), 78 és +78 kg




Ungvári Attila Szófiában szerezte meg a századik magyar Eb-érmet


CSILLOGÓ SZÓFIAI EMLÉKEK

Ami a mieink „múltját” illeti: Szófiában már a hetvenes évek elején remekeltek a magyarok: 1971-ben Tuncsik József és Petrovszky Mihály ezüst-, Ipacs László és Kiss Endre pedig bronzérmet szerzett a „Szabadság-kupán”. Az első magyar aranyat 1975-ből jegyzik, akkor Szabó Ferenc győzött Bulgáriában (most, negyvenegy esztendővel később ismét fia, Frigyes indul a rangos tornán), akárcsak három évvel később, 1978-ban.

Egy évtizeddel később, 1989-ben Wagner József és Deák Ferenc lett bronzérmes a szófiai A-kategóriás tornán, ahol egyre rangosabb mezőny gyűlt össze. 1991-ben a nőknél Mészáros Krisztina és Gránicz Éva révén volt bronzérmesünk, a barcelonai olimpia évében pedig Csősz Imre győzött, Illyés Miklós második, Pusztai István és Wagner József pedig harmadik lett.

A versenynaptárak átrendezése után a Hungária-kupa közelsége miatt a szófiai viadalra csak ritkán jutottak el a mieink, Kovács Antal ezüstérmét, Gera Csaba és Csősz Imre ötödik helyét, illetve Nagy Viktória hetedik helyét már a sydneyi olimpiai kvalifikációs időszakból, 2000-ből jegyezhetjük fel. Egy évvel később Bere Tamás második, Kosztolánczy György, Csizmadia Zoltán, Illyés Miklós és Kanczler István harmadik, Gera Csaba és Csizmadia Eszter pedig ötödik lett Bulgáriában.

2004-ben itt rendezték meg a junior Európa-bajnokságot, amelyen Baczkó Bernadett, Mészáros Anett és Bor Barna is aranyérmet szerzett! Ugyanebben az évben már csak a nők számára rendeztek Világkupát Szófiában, az athéni olimpia kvalifikációs versenyén Nagy Viktória és Baczkó Bernadett bronzérmet szerzett, Szabó Brigitta pedig a hetedik helyen végzett.

A következő években egész jól ment a mieinknek Szófiában: 2008-ban Csernoviczki Éva Vk-aranyérmet szerzett, Karakas Hedvig pedig hetedikként zárt. 2009-ből Joó Abigél aranyérme mellett Csernoviczki Éva, Maros Barbara és Karakas Hedvig ötödik helyét jegyezhettük fel, 2010-ben pedig Karakas Hedvig nyert bronzérmet, Szabó Franciska pedig ötödik lett. 2012-ben a londoni játékok miatt fontos állomás lett volna Szófia, ám a mieink közül csak Karakas Hedvignek sikerült helyezést elérnie.

2014-ben aztán újra „nagyot dobtak” a mieink a bolgár fővárosban: Karakas Hedvig és Krizsán Szabolcs arany-, Csoknyai László és Bor Barna pedig ezüstéremmel térhetett haza. 2015-ben Cirjenics Miklós állhatott fel a dobogó legalsó fokára, Fogasy Gergő, illetve az év elején visszatérő Mészáros Anett pedig a hetedik helyen végzett. 2016-ban sem maradtunk érem nélkül, erről Vér Gábor gondoskodott, aki a harmadik helyen zárt a 90 kilogrammosok mezőnyében, míg 73 kilogrammban Szabó Frigyes a pontszerző hetedik helyen futott be.




A legutóbbi szófiai magyar arany: Szigetvári Mercédesz (balról a második)
a junior Európa-bajnoki dobogó tetején


A 2018-as férfi European Open-viadalon a 66 kilogrammosok között Gorjánácz Zsolt állhatott fel a dobogó második fokára, ugyanebben az esztendőben a junior Európa-bajnokságon Szigetvári Mercédesz révén egy aranyérem mellé Tóth Apor és Tóth Fanni révén két bronzot is gyűjtött.

2019-ben Szabó Katinka ezüst-, Kárpáti Emese bronzérmes lett a bolgár fővárosban, 2020-ban viszont nem volt magyar induló, az éppen abban az időpontban megrendezett országos bajnokság miatt. 2021-ben a koronavírus-járvány miatt nem rendezték meg a hagyományos viadalt, 2022-ben pedig az Európa-bajnokság házigazdája volt Szófia: Özbas Szofi és Ungvári Attila bronzérmet nyert, ez utóbbi volt a magyar judosport századik felnőtt egyéni kontinensbajnoki medálja.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Gombkötő Roland
Fotó: EJU)