Ungvári Attila és Sipőcz Richárd bronzérmet szerzett, Vég Zsombor az ötödik, Özbas Szofi pedig a hetedik helyen végzett a Bakuban megrendezett olimpiai kvalifikációs Grand Slam-tornán, amelyen hatvanegy ország háromszázhatvanhat versenyzője mérte össze az erejét.



Rémesen kezdődött számunkra az azeri Grand Slam, az 52 kilogrammosoknál váratlanul korán búcsúzott az első helyen kiemelt címvédő, Pupp Réka. Az Atomerőmű SE klasszisa erőnyerőként kezdett, a második körben pedig a kiemelkedő eredményekkel nem rendelkező bolgár Dimitrova elütötte a továbbjutástól, méghozzá a hosszabbításban megítélt, vitatható vazarival.

Az 57 kilogrammos Kovács Kitti küzdelmeire is a GS-torna nyitó napján, pénteken került sor. A BHSE versenyzője az üzbég Jermaganbetova sklapját begyűjtötte az első körben, de a másodikban a súlycsoport egyik klasszisa, a kanadai Christa Deguchi következett, aki ezen a napon minden ellenfele számára megoldhatatlan feladatot adott, egészen az aranyéremig menetelt.

Szombaton győzelmekkel kezdtek a mieink. A 81 kilogrammos Ungvári Attila az azeri Rajabli és a kazah Zsubanazar legyőzésével jutott be a legjobb nyolc közé. A Győri AC háromszoros Európa-bajnoki bronzérmese a grúz Akalkaci ellen is remekül küzdött, a harmadik perc elején megszerzett vazaris előnyét megtartotta a négy perc végéig, s így az elődöntőben folytathatta!

A döntőbe jutásért a hazaiak nagy kedvence, a még iráni színekben világbajnok, mongol színekben olimpiai ezüstérmes Saeid Mollaei volt Ungvári Attila ellenfele. Mollaei varaival nyerni tudott, így Karvaly a bronzéremért léphetett tatamira a moldovai Marian ellen. A magyar versenyző végig kézben tartotta a mérkőzést, a amely végül a hosszabbításban dőlt el, amikor Marian megkapta a harmadik intését. A harmincnégy esztendős Ungvári Attila megszerezte a bronzérmet, pályafutásának hetedik Grand Slam-érmét, ezzel megerősítette jó pozícióját a 2024-es párizsi olimpiai kvalifikációs ranglistáján!




A 63 kilogrammosoknál az idei Európa-bajnokságon bronzérmes Özbas Szofi az izraeliek egyik nagy reménysége, az ifjúsági és junior Európa-bajnok Kerem Primo szarvait törte le az első összecsapásán, a BHSE versenyzőjének győzelme negyeddöntőt ért. Következett a hollandok U23-as Európa-bajnoka, Geke van den Berg, aki ellen lett volna miért törleszteni, hiszen a tavalyi grúz Grand Slamen ő ütötte el Szofit a továbbjutástól.

Sajnos ezúttal is így történt, a fináléig menetelő holland lány földharcban nyert, Özbas Szofi a vigaszágon tehetett újabb lépést az éremért. Az ellenfél a januári portugál Grand Prix ezüstérmese, a horvát Iva Oberan volt, aki végül két vazarival jobbnak bizonyult, Szofi így a hetedik helyen zárta a bakui tornát.

A vasárnap újabb szép magyar győzelmeket hozott! Különösen két fiatal reménységünk, Vég Zsombor és Sipőcz Richárd remekelt. Előbbi az azeri Dadashov, az Eb-bronzérmes svájci Eich és a Grand Slam-bronzérmes üzbég Turabojev legyőzésével masírozott az eődöntőbe, ahol a hazaiak nagyágyúja, a junior világ- és Európa-bajnok, felnőtt világbajnoki bronzérmes Kotsoiev várt rá.

Vég Zsombor ezúttal is hosszabbításos meccset vívott, de most kihívója bírta jobban idegekkel, s végül Kotsoiev jutott be a fináléba. A Ceglédi VSE versenyzője a bronzéremért léphetett tatamira, a tavalyi zágrábi Grand Prix ezüstérmese, a német Kurbjeweit ellen. A párharc nem nekünk kedvezően alakult, a német judós utolsó perc közepén szerzett vazaris előnyét nem sikerült felülírni, de Vég Zsombor a Grand Slam ötödik helyezéssel így is jelentős lépést tett Párizs felé.




A nehézsúlyúaknál Sipőcz Richárd az olasz Sylvaint legyőzve jutott be a legjobb nyolc közé, ahol azonban nem bírt a remek formában lévő finn bajnokkal, Puumalainennel. A Széchenyi Egyetem SE judósa a vigaszágon egy villámgyors ipponnal vett elégtételt a grúz Inaneisvilin, volt miért törleszteni, hiszen tavaly a grúz judós a junior-világbajnokság döntőjében vette el Ricsitől az aranyat.

A bronzéremért a hazaiak csalódott óriása, Dzhamal Gamzatkhanov volt az ellenfél, aki a nap elején a legnagyobb esélyest, a grúz Tusisivilit is búcsúztatni tudta, de az elődöntőben ipponnal szenvedett vereséget, s nem tudta bearanyozni az azeriek napját. Bebronzozni sem, hiszen Sipőcz Richárd remekül mozgatta riválisát, a hajrában vazaris előnyre tett szert, s innen már nem volt visszaút Gamzatkhanov számára. A hétszeres utánpótlás kontinensbajnok győri judós pályafutásának második Grand Slam-bronzérmét szerezte meg Bakuban!




A nap másik két indulójának nem sikerült jól a bakui torna. A 100 kilogrammosok között Cirjenics Miklós a szerbek világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok csillaga, Alekszander Kukolj ellen vívott a végletekig kiélezett csatát, amelyben mindkét fél egy-egy vazarit ért el, de végül intésekkel az Atomerőmű SE versenyzője maradt alul.

Olimpiai bronzérmesünk, Tóth Krisztián a tadzsik Madzsidov ellen intésekkel csikarta ki a győzelmet az első összecsapásán, de a legjobb tizenhat között a német Matijass legyőzte az MTK Budapest sportolóját, aki így nem folytathatta a küzdelmeket.

Az IJF World Tour csak néhány hetes szünetet tart Baku után, még hátra van a sorozat két nagy eseménye: december elején a tokiói Grand Slam-torna, majd közvetlenül karácsony előtt a World Judo Masters, amelynek Jeruzsálem lesz a házigazdája.


Grand Slam, Baku

FÉRFIAK

60 KG (20 induló)
1. Balabay Aghayev (azeri)
2. Dilsot Halmatov (ukrán)
3. Karamat Huseynov (azeri)
3. Tsogt-Ochir Byambajav (mongol)
5. Francisco Garrigos (spanyol)
5. Kemran Nurillajev (üzbég)
7. Turan Bayramov (azeri)
7. Dilsodbek Baratov (üzbég)

66 KG (33 induló)
1. Denis Vieru (moldovai)
2. Muloradzsab Halifajev (tadzsik)
3. Orkhan Safarov (azeri)
3. David Garcia Torne (spanyol)
5. Sztrahinja Buncsics (szerb)
5. Erkhembayar Battogtokh (mongol)
7. Kamran Suleymanov (azeri)
7. Guszman Kirgizbajev (kazah)

73 KG (36 induló)
1. Hidayet Heydarov (azeri)
2. Arthur Margelidon (kanadai)
3. Lasa Savdatuasvili (grúz)
3. Abdul Malik Umayev (belga)
5. Salvador Cases Roca (spanyol)
5. Murodzson Juldosev (üzbég)
7. Manuel Lombardo (olasz)
7. Umalt Demirel (török)

81 KG (31 induló)
1. Saeid Mollaei (azeri)
2. Matthias Casse (belga)
3. UNGVÁRI ATTILA (Győri AC)
3. Askerbiy Gerbekov (bahreini)
5. Catalin Marian (moldovai)
5. Giacomo Gamba (olasz)
7. Vladimir Akalkaci (grúz)
7. Pawel Drzymal (lengyel)

90 KG (33 induló)
1. Marcus Nyman (svéd)
2. Nemanja Majdov (szerb)
3. Christian Parlati (olasz)
3. Luka Majsuradze (grúz)
5. Mammadali Mehdiyev (azeri)
5. Martin Matijass (német)
7. Erlan Serov (kirgiz)
7. Mrad Fatiyev (azeri)
TÓTH KRISZTIÁN (MTK Budapest) helyezetlen

100 KG (32 induló)
1. Zelym Kotsoiev (azeri)
2. Alekszandar Kukolj (szerb)
3. Dario Kurbjeweit (német)
3. Gennaro Pirelli (olasz)
5. VÉG ZSOMBOR (Ceglédi VSE)
5. Anton Szavickij (ukrán)
7. Aslan Mirzayev (azeri)
7. Otabek Turabojev (üzbég)
CIRJENICS MIKLÓS (Atomerőmű SE) helyezetlen

+100 KG (21 induló)
1. Temur Rahimov (tadzsik)
2. Aliser Juszupov (üzbég)
3. SIPŐCZ RICHÁRD (Széchenyi Egyetem SE)
3. Sohrukhon Bahtijorov (üzbég)
5. Martti Puumalainen (finn)
5. Dzhamal Gamzatkhanov (azeri)
7. Szaba Inaneisvili (grúz)
7. Zsambil Turginalijev (kazah)


NŐK

48 KG (23 induló)
1. Shirine Boukli (francia)
2. Francesca Milani (olasz)
3. Marusa Stangar (szlovén)
3. Milica Nikolics (szerb)
5. Mireia Lapuerta Comas (spanyol)
5. Baasankhuu Bavuudorj (mongol)
7. Katharina Tanzer (osztrák)
7. Laura Martinez Abelenda (spanyol)

52 KG (25 induló)
1. Dijora Keldijorova (üzbég)
2. Sosorbaram Lkhagvasuren (mongol)
3. Szita Kadambajeva (üzbég)
3. Odette Giuffrida (olasz)
5. Gabriela Dimitrova (bolgár)
5. Aleksandra Kaleta (lengyel)
7. Aydan Valiyeva (azeri)
7. Mascha Ballhaus (német)
PUPP RÉKA (Atomerőmű SE) helyezetlen

57 KG (20 induló)
1. Christa Deguchi (kanadai)
2. Telma Monteiro (portugál)
3. Ivelina Ilieva (bolgár)
3. Nora Gjakova (koszovói)
5. Lele Nairne (brit)
5. Mina Libeer (belga)
7. Veronica Toniolo (olasz)
7. Izaskun Ballesteros Gonzalez (spanyol)
KOVÁCS KITTI (BHSE) helyezetlen

63 KG (27 induló)
1. Inbal Shemesh (izraeli)
2. Geke van den Berg (holland)
3. Utana Terada (japán)
3. Andreja Leski (szlovén)
5. Iva Oberan (horvát)
5. Lucy Renshall (brit)
7. ÖZBAS SZOFI (BHSE)
7. Aytaj Gardashkhanli (azeri)

70 KG (34 induló)
1. Sanne van Dijke (holland)
2. Gabriella Willems (belga)
3. Elvismar Rodriguez (venezuelai)
3. Michaela Polleres (osztrák)
5. Elizavet Telcidu (görög)
5. Hilde Jager (holland)
7. Lara Cvjetko (horvát)
7. Sara Rodriguez (spanyol)

78 KG (18 induló)
1. Alice Bellandi (olasz)
2. Natascha Aussma (holland)
3. Loriana Kuka (koszovói)
3. Guusje Steenhuis (holland)
5. Emma Reid (brit)
5. Madeleine Malonga (francia)
7. Natalie Powell (brit)
7. Giorgia Stangherlin (olasz)

+78 KG (13 induló)
1. Milica Zabics (szerb)
2. Rochele Nunes (portugál)
3. Hilal Öztürk (török)
3. Kamila Berlikas (kazah)
5. Tina Radic (horvát)
5. Sebile Akbülüt (török)
7. Szofio Somkisvili (grúz)
7. Amarantha Urdaneta (venezuelai)

A magyarok eredményei
FÉRFIAK
81 KG. 1. forduló:
Ungvári Attila–Omar Rajabli (azeri) 7–0. 2. forduló: Ungvári Attila–Abilajkan Zsubanazar (kazah) 10–0. Negyeddöntő: Ungvári Attila–Vladimir Akalkaci (grúz) 7–0. Elődöntő: Ungvári Attila–Saeid Mollaei (azeri) 0–7. A 3. helyért: Ungvári Attila–Catalin Marian (moldovai) aranyponttal, intéssel 10–0
90 KG. 1. forduló: Tóth Krisztián erőnyerő. 2. forduló: Tóth Krisztián–Dzsahongir Madzsidov (tadzsik) aranyponttal, intéssel 10–0. 3. forduló: Tóth Krisztián–Martin Matijass (német) 0–10
100 KG. 1. forduló: Cirjenics Miklós–Alekszandar Kukolj (szerb) aranyponttal, intéssel 0–10; Vég Zsombor–Huseyn Dadashov (azeri) 10–0. 2. forduló: Vég Zsombor–Daniel Eich (svájci) 7–0. Negyeddöntő: Vég Zsombor–Otabek Turabojev (üzbég) aranyponttal 7–0. Elődöntő: Vég Zsombor–Zelym Kotsoiev (azeri) aranyponttal 0–10. A 3. helyért: Vég Zsombor–Dario Kurbjeweit (német) 0–7
+100 KG. 1. forduló: Sipőcz Richárd erőnyerő. 2. forduló: Sipőcz Richárd–Lorenzo Agro Sylvain (olasz) 7–0. Negyeddöntő: Sipőcz Richárd–Martti Puumalainen (finn) 0–10. A vigaszágon: Sipőcz Richárd–Szaba Inaneisvili (grúz) 10–0. A 3. helyért: Sipőcz Richárd–Dzhamal Hamzatkhanov (azeri) 7–0
NŐK
52 KG. 1. forduló:
Pupp Réka erőnyerő. 2. forduló: Pupp Réka–Gabriela Dimitrova (bolgár) aranyponttal 0–7
57 KG. 1. forduló: Kovács Kitti–Nilufar Jermaganbetova (üzbég) 7–0. 2. forduló: Kovács Kitti–Christa Deguchi (kanadai) 0–10
63 KG. 1. forduló: Özbas Szofi erőnyerő. 2. forduló: Özbas Szofi–Kerem Primo (izraeli) 7–0. Negyeddöntő: Özbas Szofi–Geke van den Berg (holland) 0–10. A vigaszágon: Özbas Szofi–Iva Oberan (horvát) 0–10

 

A magyar Grand Slam-érmesek

A magyar Grand Slam-történelem első érmese Ungvári Miklós volt a 2009-es párizsi tornán, az első aranyra pedig csak 2010-ig kellett várni, akkor Mészáros Anett állhatott fel a dobogó legfelső fokára. A legtöbb érmet, tizenegyet Tóth Krisztián jegyzi. A férfiak közül elsőként Tóth Krisztián nyakába akasztottak Grand Slam-aranyat, 2014-ben, Abu-Dzabiban. Magyarország eddig összesen hetvenkilenc érmet jegyez a GS-tornákon.


Aranyérmes (10)
Mészáros Anett (2010, Moszkva, 70 kg)
Joó Abigél (2013, Baku, 78)
Joó Abigél (2013, Moszkva, 78)
Tóth Krisztián (2014, Abu-Dzabi, 90)
Bor Barna (2015, Baku, +100)
Cirjenics Miklós (2017, Jekatyerinburg, 100)
Ungvári Attila (2021, Kazany, 81)
Pupp Réka (2021, Baku, 52)
Pupp Réka (2022, Antalya, 52)
Pupp Réka (2022, Budapest, 52)

Ezüstérmes (23)
Mészáros Anett (2009, Tokió, 70)
Karakas Hedvig (2009, Moszkva, 57)
Mészáros Anett (2010, Párizs, 70)
Bor Barna (2010, Moszkva, +100)
Ungvári Attila (2010, Rio de Janeiro, 73)
Csernoviczki Éva (2011, Párizs, 48)
Ungvári Attila (2011, Párizs, 73)
Joó Abigél (2011, Moszkva, 78)
Csernoviczki Éva (2014, Abu-Dzabi, 48)
Csernoviczki Éva (2015, Baku, 48)
Cirjenics Miklós (2016, Baku, 100)
Csernoviczki Éva (2016, Baku, 48)
Bor Barna (2017, Baku, +100)
Pupp Réka (2017, Baku, 52)
Ungvári Attila (2017, Jekatyerinburg, 81)
Tóth Krisztián (2017, Jekatyerinburg, 90)
Csernoviczki Éva (2018, Düsseldorf, 48)
Karakas Hedvig (2018, Düsseldorf, 57)
Tóth Krisztián (2018, Abu-Dzabi, 90)
Tóth Krisztián (2021, Antalya, 90)
Özbas Szofi (2022, Antalya, 63)
Pupp Réka (2022, Tbiliszi, 52)
Tóth Krisztián (2022, Tbiliszi, 90)

Bronzérmes (45)
Ungvári Miklós (2009, Párizs, 66)
Ungvári Miklós (2009, Moszkva, 66)
Ungvári Attila (2009, Moszkva, 73)
Csernoviczki Éva (2009, Moszkva, 48)
Bor Barna (2009, Moszkva, +100)
Karakas Hedvig (2010, Párizs, 57)
Ungvári Miklós (2010, Moszkva, 66)
Joó Abigél (2010, Moszkva, 78)
Csoknyai László (2011, Párizs, 81)
Joó Abigél (2011, Párizs, 78)
Csernoviczki Éva (2011, Rio de Janeiro, 48)
Bor Barna (2011, Rio de Janeiro, +100)
Joó Abigél (2014, Abu-Dzabi, 78)
Ungvári Miklós (2014, Tokió, 73)
Ungvári Miklós (2015, Baku, 73)
Csoknyai László (2015, Abu-Dzabi, 81)
Tóth Krisztián (2015, Abu-Dzabi, 90)
Joó Abigél (2015, Abu-Dzabi, 78)
Karakas Hedvig (2015, Tokió, 57)
Csernoviczki Éva (2016, Párizs, 48)
Bor Barna (2016, Baku, +100)
Ungvári Miklós (2017, Baku, 73)
Cirjenics Miklós (2017, Baku, 100)
Erdélyi-Joó Abigél (2017, Baku, 78)
Erdélyi-Joó Abigél (2017, Jekatyerinburg, 78)
Cirjenics Miklós (2017, Tokió, 100)
Tóth Krisztián (2019, Párizs, 90)
Karakas Hedvig (2019, Baku, 57)
Tóth Krisztián (2019, Baku, 90)
Cirjenics Miklós (2019, Brazíliaváros, 100)
Cirjenics Miklós (2020, Düsseldorf, 100)
Karakas Hedvig (2020, Budapest, 57)
Özbas Szofi (2020, Budapest, 63)
Pupp Réka (2021, Tel-Aviv, 52)
Karakas Hedvig (2021, Tel-Aviv, 57)
Tóth Krisztián (2021, Tel-Aviv, 90)
Tóth Krisztián (2021, Taskent, 90)
Pupp Réka (2021, Tbiliszi, 52)
Ungvári Attila (2021, Antalya, 81)
Pupp Réka (2022, Tel-Aviv, 52)
Özbas Szofi (2022, Tel-Aviv, 63)
Tóth Krisztián (2022, Antalya, 90)
Varga Brigitta (2022, Ulánbátor, 63)
Vég Zsombor (2022, Budapest, 100)
Ungvári Attila (2022, Baku, 81)
Sipőcz Richárd (2022, Baku, +100)


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2022
Gombkötő Roland
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)