Fél évszázaddal ezelőtt, 1972. szeptember harmadikán, a müncheni olimpiai sportcsarnokban szerezte meg a magyar judosport első olimpiai pontjait Hetényi Antal.




A Képes Sport így mutatta be az 1972-es olimpiai judocsapatot


Először szerepeltek magyar cselgáncsosok az ötkarikás játékokon, a színeinket Szabó Ferenc (63 kg), Hetényi Antal (70 kg), Ipacs László (80 kg), Varga Imre (93 kg) és Petrovszky Mihály (+93 kg és abszolút kategória) képviselte. Néhány szép győzelem ellenére a többiek nem tudták emlékezetesebbé tenni a premiert, a 70 kilogrammban azonban megszületett a várva várt siker!

Hetényi Antal az angolok junior és ifjúsági Eb-ezüstérmesét, John Sullivant ipponnal győzte le a nyitányon, majd az ausztrál Douglas George Churchill ellen bírói döntéssel jutott tovább. A helyszínen tartózkodókra azonban kis híján rátört a frász: hiába volt lényegesen jobb a magyar versenyző, a bírói döntésnél a japán oldalbíró az ausztrálnak emelte a zászlót, utóbb kiderült: a sportág őshazájában már akkor is tiltakoztak a lábfelkapás ellen, mondván, az nem tradícionális judoelem, márpedig Tozsó ezzel operált.

A továbbjutás szerencsére meglett, de a következő körben már nem egy oldalbíróval, hanem egy japán klasszissal kellett felvenni a küzdelmet. Nomura Tojokazu már kétszeres világbajnoki ezüstérmesként érkezett Münchenbe (egy évvel később a vb-aranyat is begyűjtötte), s meg sem állt az olimpiai bajnoki címig.

Ami után Nomura legyőzte a lengyel Zajkowskit is, a Honvéd judósa a vigaszágon jutott be a középdöntőbe. Ott az Ázsia-bajnokságon bronzérmes tajvani Vang ellen sikerült nyernie, így a lengyel Antoni Zajkowskival mérkőzhetett meg a bronzéremért. A rivális ragyogó ajánlólevéllel érkezett Münchenbe, világbajnoki bronzérmesként, kétszeres Európa-bajnoki ezüstérmesként Zajkowski volt az összecsapás esélyese, és Hetényi Antal erőfeszítései ellenére sikerült érvényesítenie a papírformát.



Dr. Hetényi Antal Gábor 1962-ben kezdett judózni, versenyzői pályafutása után négy évtizeden át volt a KSI SE judoszakosztályának vezetője, szakmai tanácsadója, nyolcadik danfokozatú judo nagymester, a sportág elismert és megbecsült alakja, októberben ünnepli majd hetvenötödik születésnapját.


Olimpiai pontszerzőink

Hetényi Antal olimpiai ötödik helyezésével két ötkarikás pontot szerzett a magyar cselgáncs. A pontszámítás szerint napjainkra hetven pontnál tartunk, Magyarország egy arany-, három ezüst- és hat bronzérem mellett tizenkét ötödik helyezést tudott elérni (a hagyományok szerint az első hat helyezett tud pontot szerezni).


ARANYÉRMES (1)
Kovács Antal (1992, Barcelona)

EZÜSTÉRMES (3)
Hajtós Bertalan (1992, Barcelona)

Csák József (1992, Barcelona)
Ungvári Miklós (2012, London)

BRONZÉRMES (6)
Tuncsik József (1976, Montreal)

Kincses Tibor (1980, Moszkva)
Ozsvár András (1980, Moszkva)
Csősz Imre (1992, Barcelona)
Csernoviczki Éva (2012, London)
Tóth Krisztián (2021, Tokió)


ÖTÖDIK HELYEZETT (12)
Hetényi Antal (1972, München)
Szepesi István (1980, Moszkva)
Bujkó Tamás (1988, Szöul)
Hajtós Bertalan (1988, Szöul)
Dubovszky István (1988, Szöul)
Wágner József (1992, Barcelona)
Csák József (1996, Atlanta)
Kovács Antal (1996, Atlanta)
Karakas Hedvig (2012, London)
Joó Abigél (2012, London)
Ungvári Miklós (2016, Rio de Janeiro)
Pupp Réka (2021, Tokió)


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2022
Gombkötő Roland)