Másfél hónapos szünet után folytatódik az olimpiai kvalifikációs sorozat: szombaton és vasárnap az ausztriai Oberwartban lépnek a judósok tatamira – huszonhárom magyar judós próbál szerencsét.
ÉLŐ




Özbas Szofi hosszú kihagyás után térhet vissza a tatamira


Az ausztriai Oberwartban ezúttal mindkét nem számára rendeznek European Open-viadalt, amelyen a hagyományoknak megfelelően igen népes magyar küldöttség vesz részt: összesen huszonhárom judokánk nevezett. A tervek szerint ismét visszatér a versenyekre Özbas Szofi, a BHSE Eb-bronzérmese legutóbb áprilisban, a szófiai kontinensbajnokságon küzdhetett. Ugyancsak hosszas kihagyás végére tehet pontot Tóth Krisztián: az MTK Budapest olimpiai bronzérmese a júniusi grúz Grand Slam után pozitív koronavírus-teszteredmény miatt nem vehetett részt a budapesti Grand Slam-tornán, s azóta nem is versenyzett – várhatóan ezúttal a 100 kilogrammosok között indul. Ha minden jól megy, újra tatamira léphet az egyetemi játékokon aranyérmes Sipőcz Richárd, aki egy baleset során elszenvedett sérülések miatt kénytelen volt kihagyni a válogatott japán edzőtáborozását.


A magyar indulók

FÉRFIAK
60 kg:
Feczkó Csanád (Rákosvidéke Hajtós DSE), Naji Dávid (Kaposvári JK), Andrási Márton (Mogyi-Bajai JC)
66 kg: Máthé Bence (BHSE), Vida András (Győri AC)
73 kg: Boros Bence (Kaposvári JK), Tóth Botond (MTK Budapest), Szabó Áron (Ippon Judo Tatabánya)
81 kg: Rajkai Róbert (MTK Budapest), Tóth Benedek (MTK Budapest), Miklósvölgyi Dániel (Ippon Judo Tatabánya)
90 kg: Gőz Roland (MTK Budapest), Nerpel Gergely (TFSE)
100 kg: Tóth Krisztián (MTK Budapest), Vég Zsombor (Ceglédi VSE), Cirjenics Miklós (Atomerőmű SE)
+100 kg: Sipőcz Richárd (Széchenyi Egyetem SE)
NŐK
52 kg:
Gyertyás Róza (Koroncó-Tutti)
57 kg: Kovács Kitti (BHSE)
63 kg: Varga Brigitta (MTK Budapest), Özbas Szofi (BHSE)
70 kg: Gercsák Szabina (DVTK), Czerlau Jennifer (Miskolci VSC)
A küzdelmek szombaton (férfi 60, 66 és 73 kg, női 48, 52, 557 és 63 kg), illetve vasárnap (férfi 81, 90, 100 és +100 kg, női 70, 78, +78 kg) egyaránt 10:00 órakor kezdődnek, az érmes mérkőzések 16:00 órától kerülnek a programba.




Legutóbb Tóth Benedek (jobbról) volt az egyik érmesünk


Oberwart eleinte nem volt a szívünk csücske, a Bécs helyett porondra lépő viadalt egy ideig a Hungária-kupával azonos hétvégén rendezték meg. 2011-ben Karakas Hedvig és Szabó Katinka hetedik helyével mutatkozott be nekünk Oberwart. A londoni olimpia évében tizenkét indulónk közül Csoknyai László tudott csak egy hetedik hellyel hazatérni. 2013-ban Szabó Katinka az ötödik, Szabó Franciska a hetedik helyen zárt, 2014-ben viszont Bor Barna révén már magyar győztest avattak, Cirjenics Miklós pedig ötödik lett.

2015-ben három ötödik hellyel kellett beérnünk, Pupp Réka, Gercsák Szabina és Salánki Evelin révén, 2016-ban viszont ismét felcsendültek a Himnusz dallamai, Vér Gábor győzelme előtt tisztelegve, 2017-ben Pupp Réka ezüst-, Keliger Bernadett és Joó Abigél pedig bronzéremmel, 2018-ban Tóth Benedek ötödik, Szabó Frigyes pedig hetedik hellyel, 2019-ben pedig Szigetvári Mercédesz ötödik hellyel zárt Oberwartban.




2020-ban Vég Zsombor (balról a harmadik) is bronzérmet nyert


Legutóbb, még a koronavírus-járvány kirobbanása előtt, 2020 februárjában rendeztek Oberwartban European Open-viadalt, akkor a férfiak léphettek tatamira az osztrák városban. A mieink közül Tóth Benedek és Vég Zsombor is a dobogó harmadik fokára állhatott, Boros Bence az ötödik, Tóth Apor pedig a hetedik helyen végzett.

Ezúttal mindkét nem tatamira léphet majd a népszerű osztrák tornán, amelyre előzetesen harmincnyolc ország több mint háromszáz judósa adta le a nevezését.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2022
Gombkötő Roland
Fotó: EJU, Roland Marx)