Pénteken Ulánbátorban megkezdődik a kétéves olimpiai kvalifikációs sorozat, amelynek sikeres teljesítői tatamira léphetnek a 2024-es párizsi olimpia judotornáján. A sorozat első európai eseménye a Grand Slam Hungary lesz, július 8. és 10. között a Papp László Sportarénában.




Tóth Krisztián Budapesten teheti meg az első lépést Párizs felé


A kvalifikációs rendszer nem sokat változik a legutóbbi sorozathoz képest, a létszámokban viszont lesz változás, és ez most a hölgyeknek kedvez: 2024-ben ugyanis már egyenlő létszámmal lehetnek jelen a két nem képviselői, ez első alkalommal lesz így a sportágban!

Párizsban összesen tizenöt kategóriában lesz olimpiai verseny: mind a tizennégy súlycsoportban (férfi 60, 66, 73, 81, 90, 100, +100, női 48, 52, 57, 63, 70, 78 és +78 kg), továbbá a vegyes csapatversenyben (férfi 73, 90, +90, női 57, 70 és +70 kg). Összesen 372 olimpiai kvóta talál gazdára, ebből 186 férfi és 186 női.

A kvótákból 343-at az olimpiai kvalifikációs ranglista alapján osztanak ki, különféle szempontok alapján, ezek közül a legfontosabb: a rangsor zárásakor minden súlycsoportban a legjobb tizenhét judós (egy országból legfeljebb egy) megszerzi az indulási jogot. A többi már számolgatással jár...

A fennmaradó helyekből tizennégy a rendező Franciaországnak jár, tizenöt szabadkártyáról pedig háromoldalú bizottság dönt – ez utóbbiakat leginkább olyan országok kaphatják meg, amelyek nem tudtak indulási jogot szerezni a sportágban, esetleg más sportágban sem.




Tokióba hét magyar judós harcolta ki az indulás jogát


Olimpiai kvalifikációs pontokat világbajnokságon, World Judo Masters-viadalon, Grand Slam- és Grand Prix-versenyeken, Continental Open-tornákon, illetve kontinensbajnokságokon lehet szerezni. Az olimpiai kvalifikációs időszak 2022. június 24-től 2024. június 23-ig tart, az első európai eseménye a július 8. és 10. között következő Grand Slam Hungary lesz a Papp László Sportarénában.

A nézők számára ingyenes lesz a belépés a Grand Slam-viadalra, a jegyekhez előzetes regisztráció útján lehet hozzájutni a Magyar Judo Szövetség felületén: KLIKK IDE!

 



LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2022
Gombkötő Roland
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)