Széles körű összefogással, a Nemzetközi Judo Szövetség kezdeményezésére, a Magyar Judo Szövetség szervezésében, a magyar Kormány hathatós támogatásával és segítségével háromszáz ukrán gyermek érkezett hazánkba.



A világ hetek óta értetlenül figyeli, mi történik Ukrajnában. A judocsalád nem csak figyel, cselekszik is. Ezt bizonyítja a Magyar Judo Szövetség kezdeményezésére indult összefogás is: csaknem háromszáz fiatal ukrán judós érkezett Magyarországra, ők a háború elől menekülve most valamelyest megnyugodhatnak.




Néhány héttel ezelőtt háromszáz tizennyolc évnél fiatalabb ukrán judoka talált menedéket Romániában, amíg másokat Németországban fogadtak be. Az Ukrajnát segítő országok mind jelen vannak, és aktívan támogatják az országukból elmenekülő családok millióit. A Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) által koordinált No Borders (Nincsenek határok) akció egyre több judoklubot fog össze, akik szeretnének hozzájárulni a menekülteket segítő erőfeszítésekhez, s közben az IJF rendszeres kapcsolatban áll más szervezetekkel is a segítségnyújtások optimalizálása érdekében.



Örömmel jelentjük, hogy újabb, csaknem háromszáz fiatal judós – akik közül sokan elvesztették otthonukat –, reménykedhet újra: a napokban ennyien érkeztek Magyarországra.

Marius Vizer, az IJF elnöke így nyilatkozott: „A Nemzetközi Judo Szövetség ezen akciója kézzelfogható példája azoknak a judo értékeknek, amelyek minden törekvésünkben vezérelnek bennünket. Örülök, hogy biztonságos környezetet tudunk kínálni ezeknek a gyerekeknek és fiataloknak, ahol normális életet élhetnek, és továbbra is a judóra koncentrálhatnak, amíg országukban nem javul a helyzet. Hálás vagyok a magyar kormánynak és a Magyar Judo Szövetségnek a támogatásért. Csapatunk tökéletes szinergiában, maximális hatékonysággal dolgoztak. Továbbra is lenyűgöz az a szolidaritás és emberi együttérzés, amely itt Magyarországon minden ukrán menekült iránt mutatkozik meg.”



Dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) elnöke kifejtette: „Ukrajnából fogadunk gyerekeket. Az ötlet Marius Vizeré volt, és az ő hivatala koordinálta. Háromszáz hét és tizenhét év közötti gyereket találtunk meg, valamennyien judósok. Sokan közülük nemcsak az otthonukat veszítették el, hanem az ukrajnai robbantásos támadások által elpusztított városokban is éltek. A fiatalokat húsz felnőtt kísérte el, valamennyien judoedzők. Ez egy nagyon fontos lépés, mert túlmutat a pénzügyi segítségnyújtáson. Életek megmentéséről, biztonságukról és a jövő támogatásáról beszélünk.”

A tervnek két fázisa van. Az első az volt, hogy a magyar határon keresztül kivezessék a gyerekeket és kísérőiket az országból. Ez volt a legkockázatosabb rész. A második bonyolultabb, mert az összetört életek újjáépítéséből áll.



Dr. Tóth László hozzátette: „Ez sokkal több, mint pusztán a judo gyakorlása. Feltételeket kell biztosítani ezeknek a gyerekeknek az iskoláztatáshoz, mivel online tanulnak, menedéket, ágyat és élelmet kell találnunk nekik, és mindezt finanszíroznunk is kell. Ez a magyar kormány jóváhagyásával és támogatásával valósul meg. Köszönjük a Miniszterelnöki Hivatal és a sportért felelős államtitkárság gyors intézkedését és segítségét!”

Dr. Tóth László hozzátette: „Sportvezetőként már sok mindent csináltam, számos nagy nemzetközi verseny és rendezvény megszervezésében vettem részt, de ilyet még sohasem csináltam. Számomra ez erkölcsi kötelesség, másrészt megtiszteltetés. A szabadsághoz vezető út mindig kanyargós és veszélyes, de ez egy olyan út, amelyet végig kell járni. Talán egy nap látni fogjuk, hogy ezek a gyerekek bajnokokká, sőt a judo legendáivá válnak. Aztán mindannyian emlékezni fogunk arra a napra, amikor átlépték az ukrán-magyar határt, hogy nyugodtan aludhassanak, ehessenek és edzhessenek, mint más gyerekek. Emlékezni fogunk rá, hogy ez a judónak köszönhetően történt, mindazok segítségével, akik cselekszenek és kiállnak az emberiségért.”




LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2022
Forrás: IJF, MJSZ)