Péntektől három napon át a portugáliai Almadában rendezik meg a judósok idei első Grand Prix-viadalát, a százezer dolláros összdíjazású viadalon tizenegy magyar judós képviseli színeinket.
ÉLŐ




Gercsák Szabina (fehérben) lesz a csapatunk "rangidőse" Almadában


Rajtol a nagy sorozat: Almada, Párizs, Tel-Aviv, Tbiliszi, Antalya, Kazany, Düsseldorf, Ulánbátor, Budapest, Zágráb, Taskent, Abu-Dzabi, Baku, Tokió – az idei IJF World Judo Tour már ismert állomásai. A nyitányon fiatal magyar csapat vesz részt.

Az eseményre előzetesen negyvennégy ország háromszázharmincnégy judósa adta le a nevezését, köztük tizenegy magyar sportoló. Az új szakmai irányítás alatt álló magyar válogatott tizenegy versenyzőt indít Almadában, többségükben fiatalok alkotják a csapatot, a „rangidős” a huszonöt esztendős Gercsák Szabina lesz, a DVTK korábbi ifjúsági olimpiai bajnoka már öt érmet jegyezhet a World Tour-viadalokról, de rajta kívül Rajkai Róbert (2021, Zágráb) és Sipőcz Richárd (2019, Budapest) is nyert már egy-egy Grand Prix-bronzérmet a rangos sorozatban.

A magyar csapat vezetője Murakami Kijosi szakmai igazgató lesz, az edzők közül Braun Ákos női szövetségi kapitány és Kaida Ken szövetségi edző, illetve Dénes László fizioterapeuta kíséri el a válogatottunkat. A Nemzetközi Judo Szövetség meghívására magyar versenybíró is szerepet kap Almadában, Gosztonyi Balázs személyében.



A PROGRAM

2022. január 28., péntek
Férfi 60
(Naji Dávid, Kaposvári JK; Vida András, Győri AC) és 66 kg (Szeredás Botond, Nippon Sport JC)
Női 48, 52 és 57 kg
11:00*: selejtezők. 18:00*: bronzmérkőzések, döntők

2022. január 29., szombat
Férfi 73
(Boros Bence, Kaposvári JK) és 81 kg (Rajkai Róbert, MTK Budapest; Tóth Benedek, MTK Budapest)
Női 63 (Varga Brigitta, KSI SE) és 70 kg (Czerlau Jennifer, Miskolci VSC; Gercsák Szabina, DVTK)
11:00*: selejtezők. 18:00*: bronzmérkőzések, döntők

2022. január 30., vasárnap
Férfi 90
(Gőz Roland, MTK Budapest), 100 és +100 kg (Sipőcz Richárd, Széchenyi Egyetem SE)
Női 78 és +78 kg
11:00*: selejtezők. 18:00*: bronzmérkőzések, döntők
(* magyar idő szerint)


Portugál emlékek

Portugália először lesz helyszíne IJF World Judo Tour-eseménynek, de nem először rendez rangos judotornát, elég csak két felnőtt Európa-bajnokságot említeni: 2008-ban a portugál fővárosban megrendezett kontinensviadalon a két jelenlegi szövetségi kapitány egyaránt dobogóra állhatott, Ungvári Miklós ezüst-, Braun Ákos bronzérmet szerzett, de Csernoviczki Éva is felállhatott a dobogó harmadik fokára.




Braun Ákos (balról a harmadik) a lisszaboni dobogón 2008-ban


Tavaly is Lisszabon volt az Európa-bajnokság helyszíne, számunkra két gyönyörűen csillogó bronzéremmel: Tóth Krisztián és Pupp Réka szerezte ezeket. A házigazdák évek óta olimpiai kvalifikációs European Open-viadalnak adtak otthont, ezek folytatása lesz az első portugál Grand Prix.

 


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2022
Gombkötő Roland
Fotó: MJSZ, Horváth György
EJU)