Szombaton Ufában rendezik meg a második vegyes csapat Európa-bajnokságot, amelyen erős válogatott képviselte volna a magyar színeket.
ÉLŐ



A Baskír Köztársaság fővárosában, Ufában „élesztik” újra a már olimpiai programban is szereplő vegyes csapatverseny Európa-bajnokságát, a versenyszám 2019-es kontinensbajnoki bemutatkozása óta ugyanis a koronavírus-járvány miatt ez a szám tavaly Prágában és az idén Lisszabonban is kimaradt a felnőtt Európa-bajnokság programjából.

Az eseményre előzetesen tizenhét ország nevezett, köztük lett volna Magyarország is. Úgy volt, hogy válogatottunk tagja lesz a szarajevói European Open-győztes Boros Bence (73 kg, Kaposvári JK), a junior-világbajnok Sáfrány Péter (90 kg, Miskolci VSC), az U23-as Európa-bajnok Gőz Roland (90 kg, MTK Budapest), a hatszoros utánpótlás Európa-bajnok Sipőcz Richárd (+90 kg, Széchenyi Egyetem SE), a tokiói olimpián ötödik helyezett, Eb-bronzérmes Pupp Réka (57 kg, Atomerőmű SE), az Eb-bronzérmes Gercsák Szabina (70 kg, DVTK) és a junior Európa-bajnok Szigetvári Mercédesz (+70 kg, Mogyi-Bajai JC). A viadalra meghívást kapott nemzetközi bírónk, Gosztonyi Balázs is.

Csütörtök délelőtt kaptuk a hírt, hogy végül nem utazott el a magyar válogatott Oroszországba. "Úgy nem indulhattunk volna, hogy lyukas a csapatunk, sajnos betegségek és sérülés miatt nem tudtuk volna az eltervezett együttesünket harcba indítani. Gőz Roland és Sipőcz Richárd betegség miatt kihagyta a hétvégi országos bajnokságot is, a fiúk nem kerültek olyan állapotba, hogy indulhassanak, ahogyan Szigetvári Mercédesz sérüléséről is kiderítették a vizsgálatok, hogy részleges szalagszakadása van, ő sem versenyezhet. Így most két szék között a pad alá kerültünk, hiszen a Grand Slam-viadalra a csapat Európa-bajnokság miatt nem neveztünk több versenyzőt, így a hétvégén Ungvári Attila lesz az egyetlen magyar judós, aki harcba indul" – tájékoztatott Nagy András, a Magyar Judo Szövetség főtitkára.




A varsói dobogón a magyar válogatott


Az utolsó férfi csapat Európa-bajnokságon, 2017-ben Varsóban remekeltek a mieink, a magyar válogatott bravúros teljesítménnyel bronzérmet szerzett, az első vegyes csapat Eb-n, a 2019-es minszki Európa Játékokon viszont a mieink szoros mérkőzésen alulmaradtak a házigazda Fehéroroszország együttese ellen.




A budapesti U23-as Eb-n bronzérmes magyar csapat


Egy friss és szép emlékünk is van a vegyes csapatversenyekről – amelynek programjában három férfi (73, 90 és +90 kg) és három női (57, 70 és +70 kg) súlycsoport szerepel –, a novemberi budapesti U23-as Európa-bajnokságon a mieink a későbbi győztes Grúziával szemben csak aranypontos hosszabbításban veszítettek, s végül a dobogó harmadik fokára állhattak.



A program

2021. november 27., szombat
7:30*:
Selejtezők
13:30*: Megnyitó ünnepség
14:00*: Bronzmérkőzések, döntő
(*magyar idő szerint)



A 2019-es vegyes csapat Eb végeredménye

1. Oroszország
2. Portugália
3. Franciaország
3. Ausztria
5. Fehéroroszország
5. Hollandia
7. Szlovénia
7. Szerbia
MAGYARORSZÁG helyezetlen


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2021
Gombkötő Roland
Fotó: EJU, Carlos Ferreira)