Dr. Tóth Lászlóval, a Magyar Judo Szövetség elnökével a budapesti U23-as Európa-bajnokság után beszélgettünk. Az értékelés mellett szó esett a magyar judosport előttünk álló nagy változásairól és a jövőben rendezendő világversenyekről is.




Sokadik alkalommal volt házigazdája nehéz időszakban nagy nemzetközi versenynek az MJSZ, de ezúttal nem csak a világjárvány miatt a rendezők elé állított akadályokkal kellett megküzdeni.


Építenünk kell az új csapatot a párizsi olimpiára

„Nagyon komoly feladat volt ezt az Európa-bajnokságot Magyarországra hozni, az utolsó döntésnél a csehekkel kellett megküzdenünk, akik még két hónappal ezelőtt is, a számukra újra aranyérmet hozó olimpia után megkerestek bennünket, hogy a sportpolitikájukba mennyire jól illeszkedne ez a verseny, adjuk át nekik a rendezés jogát. Akkor megkérdeztem a szakmai vezetésünket, mennyire fontos nekünk, ők is megerősítettek abban, ami miatt annak idején elindítottam a pályázatunkat. Van egy magas szintű, minőségi korosztályunk, amelynek ez egy nagyon fontos verseny volt. Emellett a tokiói olimpiával lezárult egy ötéves versenysorozat, nekünk pedig építenünk kell az új csapatot a párizsi olimpiára, erre pedig most nem négy, hanem kevesebb mint három évünk van. Nagyon fontos volt felmérni, hogy hogyan állunk Európában. Ezen kívül nagyon fontos és döntő érv volt az is, hogy először megrendezhettük a vegyes csapat Európa-bajnokságot, amivel egyrészt ismét sporttörténelmet írtunk, másrészt ezzel egy ugyanolyan fontos olimpiai felkészülést biztosíthattunk csapat szinten is.”

Dr. Tóth László hozzátette: a nemzetközi szövetségnél kezdeményezni fogja, hogy ennek a korosztálynak – sok más sportághoz hasonlóan – világbajnokságot is rendezzenek. „A sportért felelős államtitkár asszonnyal tudtunk erről is beszélgetni, és doktor Szabó Tünde egyetértett vele, még négy évet tudunk adni egy ilyen viadallal a junior korosztályból kiöregedő tehetséges versenyzők számára, akik erős motivációt kaphatnak, hogy ne hagyják abba a versenysportot a junior korcsoport után.”



Kiemelkedő eredménye a mai magyar judónak

Az U23-as Európa-bajnokságon a magyar válogatottból Vég Zsombor és Sipőcz Richárd egyéniben ezüst-, Özbas Szofi és Tóth Benedek pedig bronzérmet szerzett, a vegyes csapatversenyben pedig válogatottunk megszerezte a harmadik, bronzérmet érő helyet.

„Az Európa-bajnokság előtt azt gondoltam, a jövő reménységeit köszönthetjük majd itt, de valójában már a jelen remek judósait láthattuk. Az európai válogatottak nagyon erős csapatokkal érkeztek, látszott, hogy mások számára is nagyon fontos volt ez az esemény. Így egy ritkán látott, magas színvonalú bajnokság házigazdái lehettünk, szuper judót láthattunk, óriási versenyzők jöttek el. Örülök, hogy végül az a döntés született, hogy nézők előtt rendezzük meg a viadalt, még ha nem is azzal a létszámmal, amit terveztünk volna, de ebben az időszakban nagyon nehéz előre tervezni. Így a mieink hazai tatamin, hazai közönség szerepelhettek, és jó néhány sportolónktól nagyon szép versenyzést láttunk. A magyar válogatottól akár négy aranyérmet is el tudtam volna képzelni, de nem keserít el, hogy ez nem lett meg, mert az érmeseink és még az ötödik helyezettjeink is olyan jó teljesítményt mutattak, ami biztosíték arra, hogy egy nagyon komoly felkészüléssel tovább tudjunk építkezni. A rendkívül erős mezőnyt látva is nagyon boldog vagyok a négy éremmel, hajszálnyi különbségek döntöttek, például a csapatversenyben is, ahol akár döntőt is vívhattunk volna, a későbbi aranyérmes grúz csapattal is három-hármas eredményt értünk el. Bebizonyosodott, hogy van értelme a magyaroknak is részt venni a csapatversenyeken, komoly energiákat mozgósítottak a gyerekek egymás irányába, aki esetleg botlott az egyéni versenyben, az is tudott javítani. A vegyes csapatversenyben valamennyi korosztályt tekintve ez az első magyar érem, ami egy kiemelkedő eredménye a mai magyar judónak.”




Mindenkinek be kell állnia a sorba

Beszélgetésünk során nem mehettünk el amellett, hogy nagyon komoly változás következik a magyar judo életében. Dr. Kovács Antal, a Magyar Judo Szövetség szakmai alelnöke néhány hete jelentette be, hogy 2022-ben új szakmai stáb irányítja majd a válogatott munkáját, a férfi szövetségi kapitány Ungvári Miklós, a női kapitány Braun Ákos lesz, munkájukat szőnyegedzőként Kaida Ken és Karakas Hedvig segíti majd, a szakmai munkát pedig egy neves japán szakember, Murakami Kijosi felügyeli majd.

„A budapesti világbajnokság idején, amikor a két kapitány, Pánczél Gábor és Toncs Péter tájékoztatott arról, hogy nem vállalják a folytatást, 2022-től újra a klubjukra fektetik a hangsúlyt, egy öngerjesztő folyamat indult el. A sportágon belül már régóta érlelődött egy új irányvonal, amelyen továbbindulhatunk, ennek a kidolgozása, a személyek elfogadtatása teljes mértékben a szakmai alelnök, Kovács Anti hatásköre volt, ő vette kézbe ennek a feladatnak a végrehajtását. Úgy gondolom, az elmúlt évek egyik legfontosabb döntése ennek a stábnak a felállítása, Braun Ákos és Ungvári Miklós mellé érkezik az óriási tapasztalatokkal rendelkező Murakami mester, akivel már egy éve kapcsolatban állunk, s aki japánként huszonkét éven át dolgozott Franciaországban, az elmúlt hat évet pedig Olaszországban töltötte, rendkívül eredményesen. Egyedülálló lehetőség a magyar judónak, hogy ilyen szakmai vezetése lesz a válogatottunknak, éppen azt a korosztályt tudjuk segíteni, megerősíteni, amelyet ezen a hétvégén láthattunk a tatamin. Hiszek benne, hogy az utolsó pillanatban tudunk nagyon komoly lehetőséget adni ezeknek a gyerekeknek. De ez a szakmai vezetés pluszt tud adni az olimpiai pontszerzőinknek is. Ne feledkezzünk meg róluk, a hétvége egyik legnagyobb öröme volt Pupp Réka Grand Slam-győzelme Bakuban.”

Az elnök hozzátette rendkívül hálás a két búcsúzó kapitánynak, mert nem könnyű helyzetben vállalták el a feladatot, amit sikeresen teljesítettek. A döntésüket megérti, hiszen ha klubedzőként nem koncentrálnak az egyesületükre, elveszíthetik a saját merítési lehetőségeiket.

Az új szakmai stábbal kapcsolatban pedig megjegyezte, elérkezett az idő, amikor mindenkinek be kell állnia a sorba.

„Meghoztuk a döntést, ez a feltétel. Ebben a történetben nincs helye kifogásnak, senkivel sem lesz kivételezés, mindenkinek be kell állnia a sorba, aki nem vállalja a közös munkát, annak nem lesz helye a válogatottban. Kevesen vagyunk, ez nem megy tovább másként” – tette hozzá dr. Tóth László.




2024-ben újra Európa-bajnokság Magyarországon?

Visszakanyarodva a versenyrendezéshez, dr. Tóth László elmondta, a következő három évben is a legmagasabb szintű IJF World Tour-esemény házigazdája lehet Magyarország, 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is Grand Slam-tornát rendeznék. Az már az elmúlt hétvége „eredménye”, hogy Szergej Szolovejcsik felkérte a magyar szövetséget, pályázzon a 2024-es olimpiai kvalifikációs felnőtt Európa-bajnokság rendezési jogának megszerzésére is.

„Szeretnénk folytatni a Grand Slameket, úgy gondolom, ezzel jól haladunk, a következő három évre szóló kormányhatározat már előkészítés alatt áll. Az U23-as Európa-bajnokság a rendezés szempontjából is csodálatosan sikerült, nem véletlen, hogy a hétvégén az európai szövetség elnöke felkért rá, hogy Magyarország is pályázzon a 2024-es felnőtt Európa-bajnokságra. Három ország jelentkezne még erre a kontinensbajnokságra, de a 2013-es Európa-bajnokság, a 2017-es és az idei felnőtt világbajnokság sikeres megrendezése után ez a felkérés is jelzi, hogy nagyon jó házigazdának tartanak minket, és kifejezetten jó eséllyel pályázhatunk. A szakmai vezetés nagyon örülne annak, ha mi rendezhetnénk, hiszen Párizs előtt az utolsó kvalifikációs Európa-bajnokság ismét sok lehetőséget adna a magyar válogatott tagjainak.”

 


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2021
Gombkötő Roland
Fotó: MJSZ, Horváth György)