A tokiói olimpián elért kiemelkedő eredménye elismeréseként a Magyar Érdemrend lovagkeresztje (polgári tagozata) kitüntetésben részesült Tóth Krisztián, edzője, a férfi válogatott szövetségi kapitánya, Pánczél Gábor pedig a Magyar Bronz Érdemkereszt (polgári tagozata) kitüntetést vehette át.




Áder János köztársasági elnök – Orbán Viktor miniszterelnök előterjesztésére – állami kitüntetéseket adományozott munkájuk, illetve pályafutásuk elismeréseként a Tokióban idén megrendezett nyári olimpiai és paralimpiai játékokon kimagasló eredményeket elért sportolóknak, valamint felkészítő edzőiknek. A kitüntetéseket pénteken adták át az Országházban.

Az eseményen több sportvezető mellett részt vett dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Schmitt Pál, a Nemzet Sportolója és Gyurta Dániel, a NOB magyar tagjai, dr. Kamuti Jenő, a Magyar és a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke és Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság első embere is.




Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az Országházban Áder János államfővel állami kitüntetésben részesítette a tokiói olimpiai és paralimpiai játékokon érmet szerzett magyar sportolókat. A kormányfő a Kupolacsarnokban összegyűlt sportolók, edzők és sportvezetők előtt elmondott beszédében kiemelte: az olimpikonok és paralimpikonok győzelmeikkel mindenkinek példát adnak kitartásból és küzdőkészségből, amire szükség is van, mert Magyarország ma is embert próbáló feladatok előtt áll. Hangsúlyozta: sportolóink mindannyiunkat büszkévé tesznek, megmutatják, milyen jó érzés magyarnak lenni.

Úgy látja, a győzelem, a kiemelkedő teljesítmény nem szorul magyarázatra, vannak olyan pillanatok, amelyek magukért beszélnek. Különleges tisztelet jár a bajnokoknak, ők ma is a nemzet legkiválóbb tulajdonságait testesítik meg – fogalmazott. A miniszterelnök a sport legnagyobb értékének azt nevezte, hogy képes kihozni a legjobbat az emberből, és a sportolók küldetése, hogy a legkiválóbbak legyenek, ezzel pedig bennünket is nagyobb teljesítményre késztethessenek.




Arról is beszélt, hogy az olimpia eszméje és a nemzeti érzés egy tőről fakad, mert nemzetek nélkül nincs olimpia, az olimpián a győztes nemzetének zászlaját húzzák a legmagasabbra, és az ő nemzetének himnuszát játsszák.



 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2021
Forrás: MTI
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Facebook)