A toronymagas favorit, kilenc egyéni olimpiai aranyérmet begyűjtő Japán a fináléban alul maradt a csapatversenyekben rendre remeklő franciákkal szemben, így a végére maradt egy bombameglepetés: Rineréké lett a vegyes csapatverseny ötkarikás aranya!



A vegyes csapatversennyel zárult szombaton a judósok tokiói olimpiája, a sportág történetében először szerepelt csapatverseny a programban. Ebben a versenyszámban a férfiaknál (73 kg, 90 kg és +90 kg) és a nőknél (57 kg, 70 kg és +70 kg) is három-három súlykategória van, felfelé legfeljebb egy súlycsoportnyit lehet lépni, tehát például egy egyéniben 63 kilogrammosként kvalifikált sportoló csak a 70 kilósokná indulhat, a +70-be már nem léphet fel.

A szabályok szerint tíz csapat vívta ki az olimpiai indulás jogát, vagyis ennyi válogatott tudott úgy egyéni kvalifikációkat szerezni, hogy kiállíthasson Tokióban mind a hat csapatversenyes súlycsoportban egy-egy sportolót. Németország, Oroszország, Mongólia, Dél-Korea, Franciaország, Olaszország, Izrael, Brazília, Hollandia és Üzbegisztán együtteséhez a rendező jogán (és amúgy is) minden súlycsoportban résztvevő Japán, illetve a Nemzetközi Judo Szövetség döntése alapján a menekültek csapata csatlakozhatott.

A sorsolás alapján Japán, Oroszország, Francairoszág és Brazília volt a kiemelt, s az első körben az is eldőlt, hogy a menekültek mellett Dél-Korea, Olaszország és Üzbegisztán búcsúzott el a folytatástól (érdekesség, hogy az olasz-izraeli és a holland-üzbég csatában is „hosszabbításra” volt szükség, vagyis egy kisorsolt súlycsoportban újra megmérkőztek a felek, s ez a meccs döntött a továbbjutásról).

A negyeddöntőkben Japán a németek (4-2), Oroszország a mongolok (4-2), Franciaország az izraeliek (4-3), Hollandia pedig a brazilok (4-2) ellen nyert. Az elődöntők nem hoztak meglepetést, Japán és Franciaország is „nullára” hozta a saját meccsét, így aztán a versenyszám legutóbbi három világbajnoki döntőjének két résztvevője csaphatott össze a döntőben.



A favorit természetesen Japán volt, amely eddig mind a négy vegyes csapat világbajnokságot megnyerte, s akár csupa egyéni olimpiai bajnokból is kiállíthatta volna csapatát a fináléra (a házigazdák az egyéni küzdelmek során kilenc aranyérmet szereztek), végül aztán „csak” négy egyéni aranyérmes indult harcba.

A fináléban aztán előbb két olimpiai bajnok csapott össze, Arai (70 kg) és Agbegnenou (63) párharcát utóbbi magabiztosan megnyerte, megadva ezzel az alaphangot egy izgalmas döntőhöz (0–1). Következett Mukai és Clerget, mindketten csalódottak voltak a 90 kilogrammos egyéni küzdelmek után, ezúttal azonban Clerget fogadhatta a társak gratulációját, hiszen a hosszabbításban ipponnal megszerezte a győzelmet (0–2)!

A nehézsúly két nagyágyúja, az olimpiai bajnok Szone és az Európa-bajnok Dicko feszült egymásnak, és három percnyi küzdelem után Dicko visszaadta a japánoknak a reményt (1–2). Az immár négyszeres olimpiai érmes, kétszeres olimpiai bajnok Teddy Rineren volt a sor, hogy újabb előnyhöz juttassa honfitársait. A kihívója a 100 kilogramm új olimpiai bajnoka, Wolf Aaron volt, aki nem bírt az óriással (1–3)!

Az olimpiai aranyérem volt a tét az ötödik összecsapáson, amelyen az egyéniben ezüstérmes francia Cysique a bronzérmes Josidával mérte össze az erejét. A francia hamar előnybe került, amit már nem is engedett ki a kezéből (1–4), Franciaországé lett a történelmi aranyérem! A bronzérmeken Németország és Izrael osztozott – ezzel a tokiói olimpián véget értek a judós küzdelmek.


Olimpia, Tokió

Vegyes csapatverseny:
1. Franciaország
2. Japán
3. Németország
3. Izrael
5. Oroszország
5. Hollandia
7. Brazília
7. Mongólia


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2021
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)