Japán és koszovói aranyérmet hozott az olimpiai judotorna harmadik napja, amelyen Karakas Hedvig az első mérkőzését elveszítette, így nem szólhatott bele a helyezések sorsába.
ÉLŐ EREDMÉNYEK



Nem kezdődött jól számunkra ez a nap Tokióban: az Európa-bajnok Karakas Hedvig elveszítette az első mérkőzését, s így számára véget ért pályafutásának harmadik olimpiája. A BHSE harmincegy esztendős, a világranglistán 12. judósa az 57 kilósoknál a lengyel Julia Kowalczyk (14.) ellen harcolhat a legjobb tizenhat közé jutásért.

Az ellenfél 2018-ban Győrben nyert U23-as Európa-bajnoki címet, majd valósággal berobbant a felnőtt mezőnybe, 2019-ben világbajnoki bronzérmes lett Tokióban. Azóta egy Grand Slam-bronzérmet jegyez, eddigi egyetlen találkozójukon, 2019 januárjában Hédi bizonyult jobbnak.

Csakhogy Kowalczyk ezen a reggelen tudta a győzelem receptjét, a második perc vége felé egy ártatlannak tűnő helyzetből, félig már a földről felemelve ellenfelét egy fejen átdobással forgatta be Hédit, az akcióra végül vazarit kapott, Toncs Péter tanítványa pedig a folytatásban nem tudta ledolgozni a hátrányát.

„Megvolt a taktikám ellene, amit nem tudtam véghez vinni, a lengyel végig eltartott, kizárt, nem tudtam judózni vele, mert ő meg nem akart – nyilatkozta Karakas Hedvig első, csalódott tapasztalatairól az MTVA-nak. – Hát nem erre számítottam, úgy éreztem ezen a sorsoláson, bár nem jó, de el lehet indulni. Biztos, hogy kell idő, hogy ezt letisztázzam magamban. A forma nem ér semmit, ha nem jön ki belőle az eredmény. Mindent megtettem a felkészülés alatt, semmi előjele sem volt annak, hogy ez ilyen rövid nap lesz, persze benne van a pakliban, igyekszem feldolgozni.”

Hédi rengeteget letett a tatamira ragyogó pályafutása során, Londonban ötödik, Rio de Janeiróban hetedik volt az olimpián, nyert világbajnoki bronzérmet, az Európa-bajnokságokról pedig mindhárom éremből szerzett, legutóbb 2020-ban kontinensbajnoki aranyérmet, amellyel ő lett az Év női sportolója Magyarországon. A nagyon hosszú, több mint három éves olimpiai kvalifikációs sorozat után a harmadik olimpia nem sikerült...





Nem vigasztalt minket, hogy a lengyel a következő körben a hatszoros Európa-bajnok portugál Telma Monteiro ellen is kicsikarta a továbbjutást, a végelszámolásnál már nem lehetett ott, végül a hetedik helyen végzett. A súlycsoport aranyérmét némi meglepetésre a koszovói Nora Gjakova szerezte meg (a kis ország történetének harmadik olimpiai aranyát – mindhárom a judóban született), miután a fináléban önveszélyes technika miatt leléptették riválisát, a francia Sarah Leonie Cysique-t. A bronzérmeken a két favorit, a kanadaiak világbajnoka, Jessica Klimkait és a házigazdák világbajnoka, a japán Josida Cukasza osztozott.

A férfiaknál álomdöntőt láthattak a tévénézők, az olimpiai judotorna egyik legnagyobb sztárja, a japánok olimpiai aranyérmese, a háromszoros világbajnok Ono Sohej csapott össze a londoni olimpián még 66 kilóban olimpiai bajnok, új súlycsoportjában világ- és Európa-bajnok grúz Lasa Savdatuasvilivel. A két nagy harcos csatáját végül aranypontos hosszabbítás tizedik percében az első „villanásával” Ono nyert meg. A bronzérmek Ázsiában maradtak, a dél-koreai An Csang Rim és a mongol Tsogtbaatar Tsend-Ochir állhatott fel a dobogó harmadik fokára.






Az olimpiai judotorna negyedik napján két honfitársunk sikeréért szurkolhatunk! Pályafutásának első felnőtt olimpiáján mindenféle terhektől mentesen léphet tatamira július 27-én kedden a tizenkilenc esztendős Özbas Szofi (a világranglistán 25.). A Békés Megyei Kano Judo SE 63 kilogrammos ifjúsági olimpiai bajnoknője egy nagy nevet kapott ellenfélül: a németek világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnok csillaga, Martyna Trajdos (9.) ellen kezd.

A tizenhárom évvel idősebb riválissal még sosem mérték össze erejüket, a rutin és a „pedigré” mindenképpen a német judós mellett szól, de a fiatalos lendület megtörheti az ellenállást. Erre esélyt kínál az is, hogy Trajdos a tavaly november Eb-bronzérme óta mindössze egy nemzetközi meccset tudott nyerni, miközben Szofi világbajnoki hetedik helyezésig jutott.



Szofival egy napon szerepel majd a Ceglédi VSE kétszeres Eb-bronzérmese, Ungvári Attila (20.) is, akinek a sors az egyiptomi Mohamed Abdelaalt (25.) szánta, akit az idei antalyai Grand Slamen le tudott győzni a mieink 81 kilósa. Tegyük hozzá: a sorsolás nem volt igazán kegyes, hiszen ebben a súlykategóriában a harmincötből hat versenyzőnek kell „bemérkőznie”, s köztük van Attila is. Vagyis, ha az ötszörös Afrika-bajnok ellen sikerülne a továbbjutás, Karvaly a legjobb tizenhat közé jutásért folytathatná, méghozzá az olaszok nagy reménysége, a világbajnoki bronzérmes Cristian Parlati (12.) ellen.

Ott már mindenképpen bravúrra lenne szükség a harmincegy esztendős magyartól, hiszen Parlati eddig mind az öt egymás elleni meccset be tudta húzni. Ami melletünk szól: Ungvári Attila ebben az évben nagy bravúrokra volt képes, bronzérmet nyert az antalyai Grand Slamen, majd Kazanyban már ő lett a Grand Slam-győztes, százalékos mutatókban egy évtizede nem volt olyan eredményes a nemzetközi tornákon, mint 2021-ben...


A program

JÚLIUS 27., KEDD
Férfiak, 81 kg
 (címvédő: Haszan Halmurzajev, orosz; magyar induló: Ungvári Attila, Ceglédi VSE)
Nők, 63 kg (címvédő: Tina Trstenjak, szlovén; magyar induló: Özbas Szofi, Békés Megyei Kano JSE)
4:00: selejtezők. 10:00: vigaszági döntők, elődöntők, érmes mérkőzések



TIPPVERSENY AZ OLIMPIA IDEJÉN JUDÓS
NYEREMÉNYEKÉRT. JÁTSSZ VELÜNK!


Olimpia, Tokió

FÉRFIAK

60 KG (23 induló)
1. Takato Naohisza (japán)
2. Jang Jung-vej (tajvani)
3. Luka Mkheidze (francia)
3. Jeldosz Szmetov (kazah)
5. Tornike Tsjkadoea (holland)
5. Kim Von Dzsin (dél-koreai)
7. Artyom Leszjuk (ukrán)
7. Lukumi Cskvimiani (grúz)

66 KG (27 induló)
1. Abe Hifumi (japán)
2. Vaza Margvelasvili (grúz)
3. An Ba Ul (dél-koreai)
3. Daniel Cargnin (brazil)
5. Baruch Shmailov (izraeli)
5. Manuel Lombardo (olasz)
7. Baskhuu Yondonperenlei (mongol)
7. Gombóc Adrián (szlovéniai)

73 KG (36 induló)
1. Ono Sohej (japán)
2. Lasa Savdatuasvili (grúz)
3. An Csang Rim (dél-koreai)
3. Tsogtbaatar Tsend-Ochir (mongol)
5. Arthur Margelidon (kanadai)
5. Rustam Orujov (azeri)
7. Akil Gjakova (koszovói)
7. Tohar Butbul (izraeli)


NŐK

48 KG (28 induló)
1. Distria Krasniqi (koszovói)
2. Tonaki Funa (japán)
3. Darja Bilodid (ukrán)
3. Urantsetseg Munkhbat (mongol)
5. Catarina Costa (portugál)
5. Shira Rishony (izraeli)
7. Paula Pareto (argentin)
7. Lin Csen-hao (tajvani)
CSERNOVICZKI ÉVA (Ippon Judo Tatabánya) helyezetlen

52 KG (29 induló)
1. Abe Uta (japán)
2. Amandine Buchard (francia)
3. Odette Giuffrida (olasz)
3. Chelsie Giles (brit)
5. PUPP RÉKA (Atomerőmű SE)
5. Fabianne Kocher (svájci)
7. Pak Da Szol (dél-koreai)
7. Charline Van Snick (belga)

57 KG (25 induló)
1. Nora Gjakova (koszovói)
2. Sarah Leonie Cysique (francia)
3. Jessica Klimkait (kanadai)
3. Josida Cukasza (japán)
5. Eteri Liparteliani (grúz)
5. Kaja Kajzer (szlovén)
7. Julia Kowalczyk (lengyel)
7. Timna Nelson Levy (izraeli)
KARAKAS HEDVIG (BHSE) helyezetlen


A magyarok eredményei
NŐK
48 KG. 1. forduló:
Csernoviczki Éva–Shushila Devi Likmabam (indiai) 10–0. 2. forduló: Csernoviczki Éva–Tonaki Funa (japán) 0–10
52 KG. 1. forduló: Pupp Réka–Majlinda Kelmendi (koszovói) aranyponttal 7–0. 2. forduló: Pupp Réka–Angelica Delgado (amerikai) 10–0. Negyeddöntő: Pupp Réka–Fabiana Kocher (svájci) 0–10. A vigaszágon: Pupp Réka–Pak Da Szol (dél-koreai) 7–0. A 3. helyért: Pupp Réka–Odette Giuffrida (olasz) aranyponttal 0–10
57 KG. 1. forduló: Karakas Hedvig–Julia Kowalczyk (lengyel) 0–7

 

 

OLIMPIAI HELYEZÉSEINK

ARANYÉRMES (1)
Kovács Antal (1992, Barcelona)


EZÜSTÉRMES (3)
Hajtós Bertalan (1992, Barcelona)

Csák József (1992, Barcelona)
Ungvári Miklós (2012, London)

BRONZÉRMES (5)
Tuncsik József (1976, Montreal)

Kincses Tibor (1980, Moszkva)
Ozsvár András (1980, Moszkva)
Csősz Imre (1992, Barcelona)
Csernoviczki Éva (2012, London)

ÖTÖDIK HELYEZETT (12)
Hetényi Antal (1972, München)
Szepesi István (1980, Moszkva)
Bujkó Tamás (1988, Szöul)
Hajtós Bertalan (1988, Szöul)
Dubovszky István (1988, Szöul)
Wágner József (1992, Barcelona)
Csák József (1996, Atlanta)
Kovács Antal (1996, Atlanta)
Karakas Hedvig (2012, London)
Joó Abigél (2012, London)
Ungvári Miklós (2016, Rio de Janeiro)
Pupp Réka (2021, Tokió)

HETEDIK HELYEZETT (12)
Szabó Ferenc (1972, München)
Csák József (1988, Szöul)
Gyáni János (1988, Szöul)
Gránicz Éva (1992, Barcelona)
Hadfi Dániel (2008, Peking)
Csernoviczki Éva (2008, Peking)
Baczkó Bernadett (2008, Peking)
Mészáros Anett (2008, Peking)
Bor Barna (2012, London)
Csernoviczki Éva (2016, Rio de Janeiro)
Karakas Hedvig (2016, Rio de Janeiro)
Joó Abigél (2016, Rio de Janeiro)


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2021
Gombkötő Roland
Forrás: Magyar Távirati Iroda
Fotó: MTI, Czeglédi Zsolt
IJF, Gabriela Sabau)