A Magyar Olimpiai Bizottság legmagasabb rendű kitüntetését, a MOB Érdemérmet kapta meg Hangyási László mesteredző, a magyar judosport legeredményesebb trénere.




A legsikeresebb tanítvány, Dr Kovács Antal (balról), Hangyási László MOB Érdemérmes
és Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke


A tokiói olimpia előkészületei és aktualitásai szerepeltek a Magyar Olimpiai Bizottság szombati közgyűlésének fókuszában. A játékok rajta előtt ötvennégy nappal rendezett esemény napirendjén a pekingi téli olimpia és a készülő versenysport-startégia is szerepelt; a tagok elfogadták az új alapszabályt és etikai szabályzatot, valamit a szervezet idei költségvetését is.

A résztvevőket dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár is köszöntötte, és felszólalt Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság első embere is. Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke elismeréseket adott át: Hangyási László, dr. Facskó István és Őze István MOB Érdemérmet, Dr. Ormai Lászó MOB Nők Sportjáért Életműdíjat, Bárfy Ágnes MOB Nők Sportjáért Díjat, Pap Jenőné Méray Kornélia pedig MOB Életműdíjat vehetett át.



A hatvannégy esztendős Hangyási László nyolcadik danos judomester, aki versenyzőként is válogatott volt, kétszer nyert magyar bajnoki címet, 1980-ban és 1984-ben. A magyar judosport legsikeresebb edzője, a sportágban mindeddig csak az ő tanítványa tudott olimpiai aranyérmet (Kovács Antal, 1992) vagy felnőtt világbajnoki címet (Kovács Antal, 1993; Braun Ákos, 2005) szerezni, tanítványai közül Kovács Antal (1993) és Braun Ákos (2005) az Év sportolója címet is elnyerte Magyarországon, de megannyi hazai és nemzetközi siker – egyebek mellett négy további világbajnoki és tizenhárom Európa-bajnoki érem – köthető még versenyzőinek nevéhez.

A paksi Atomerőmű SE sikeres judoszakosztálya az elmúlt három évtizedben minden olimpián képviseltette magát, s a pillanatnyi állás szerint ez a 2021-es tokiói ötkarikás játékokon sem lesz másképp.





 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2021
Forrás: MOB
Fotó: MOB, Szalmás Péter)