A hétvégén a horvát fővárosban rendeznek European Open-viadalt, amelyre igen népes mezőnyt, csaknem ötszáz indulót várnak, s amelyen huszonnyolc magyar judós is tatamira lép.
ÉLŐ EREDMÉNYEK     JUDO TV




Ohát Zalán (fehérben) 2018-ban Madridban, februárban pedig Prágában
nyert European Open-aranyérmet


A koronavírus-járvány egyik nagy vesztese volt a zágrábi Grand Prix, amely hatalmas léptekkel járta a fejlődés útját. Olyannyira, hogy 2019-ben már nyolcvanhat ország 552 judósa lépett tatamira a horvát fővárosban az IJF World Tour olimpiai kvalifikációs eseményén.

Ráadásul a horvátok minden téren sokat tesznek azért, hogy fejlődjön a judo, évről évre Porec ad otthont az Európai Judo Szövetség nyári fesztiváljának, tavaly pedig ugyancsak Porec „ugrott be”, hogy legyen Európa-bajnoksága a junior és az U23-as korcsoportnak is.

A zágrábi GP dicsőséges sorozata azonban nem folytatódhatott 2020-ban, ahogyan 2021-ben sem. De a horvátok így sem akartak kimaradni a sportág nemzetközi vérkeringéséből, s European Open-viadal rendezésére vállalkoztak. Igen népesnek ígérkezik az Open mezőnye, előzetesen harminchárom ország 478 judósa nevezett.

A magyar színeket huszonnyolc versenyzőnk képviseli, a népes csapattal tart az edzők közül Pánczél Gábor férfi szövetségi kapitány, Radics Attila, Gosztonyi Zsolt, Horváth László, Neu Gábor, Kovács Bence és Szabó Tibor, a mieink COVID-menedzsere Szádeczky-Kardoss Kinga lesz.




A sorsolás pénteken este 20:00 órától


A zágrábi magyar csapat

FÉRFIAK
60 kg:
Vida András (Győri AC), Naji Dávid (Kaposvári JK), Farkas Bence (Rákosvidéke Hajtós DSE), Andrási Márton (Mogyi-Bajai JC), Monori Dániel (UTE)
66 kg: Andrási Gellért (Mogyi-Bajai JC), Szeredás Botond (Nippon Sport JC)
73 kg: Ócsai Sándor (Ceglédi VSE)
81 kg: Kurtán Zsombor (Egri VSI), Nerpel Gergely (Rákosvidéke Hajtós DSE), Rajkai Róbert (MTK Budapest), Tóth Benedek (MTK Budapest)
90 kg: Gőz Roland (MTK Budapest), Tóth Ferenc (MTK Budapest), Veres Márton (KSI SE), Kordély Péter (Kaposvári JK)
100 kg: Ohát Zalán (Budaörsi SC), Vég Zsombor (Ceglédi VSE), Tóth Csaba (BHSE)
+100 kg: Tompa Márton (Szatymaz), Varga Donát (KSI SE)
NŐK
48 kg:
Kőszegi Rebeka (BHSE)
57 kg: Kármán Andrea (UTE), Kovács Kitti (BHSE)
63 kg: Varga Brigitta (KSI SE)
78 kg: Farkas Szilvia (Győri AC), Salánki Evelin (BHSE)
+78 kg: Szigetvári Mercédesz (Mogyi-Bajai JC)




A 2019-es zágrábi Grand Prix hosszabb összefoglalója


Nagy magyar sikerek helyszíne

Zágráb valósággal a tenyerén hordozza a magyar judósokat, a horvát GP néhány éves története során már többször megszólalt a Himnusz egy-egy judokánk tiszteletére. 2014-ben Tóth Krisztián a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel, Karakas Hedvig és Joó Abigél ezüstérmet szerzett, Csoknyai László, Cirjenics Miklós és Bor Barna az ötödik, Fogasy Gergő pedig a hetedik helyen végzett.

2015-ben Krizsán Szabolcs az első, Tóth Krisztián pedig már a második GP-aranyát szerezte Zágrábban, Csoknyai László ezüst-, Joó Abigél bronzéremnek örülhetett, Bor Barna ötödik, Cirjenics Miklós hetedik helyezést ért el. 2016-ban Joó Abigél ért fel a csúcsra, Csoknyai László pedig egy újabb ezüsttel gazdagodott, s négy pontszerző helyezésünk is született: Vér Gábor, Ohát Zalán, Gercsák Szabina és Szigetvári Mercédesz is az ötödik helyen zárta a viadalt.




Bor Barna győzelmének pillanata a 2008-as zágrábi U23-as Európa-bajnokságon


2017-ben Ungvári Attila, Tóth Krisztián és Cirjenics Miklós is aranyérmet szerzett, Pupp Réka a dobogó második, Karakas Hedvig pedig a harmadik fokára állhatott fel, 2018-ban pedig ismét Karakas Hédi nyert bronzérmet a zágrábi tatamin, 2019-ben Tóth Krisztián a harmadik, Cirjenics Miklós az ötödik, Szigetvári Mercédesz pedig a hetedik helyen zárt.

A horvát fővárosban rendezték meg 2005-ben a junior Európa-bajnokságot, amelyen a mieink három ezüst- és egy bronzérmet szereztek (Csernoviczki Éva, Karakas Hedvig, Baczkó Bernadett és Farkas Bálint állhatott fel a dobogóra), 2008-ban az U23-as Eb-n taroltak a mieink: három arany és egy bronzéremmel az éremtáblázat első helyét szereztük meg. Akkor Bor Barna, Csernoviczki Éva és Baczkó Bernadett is kontinensbajnok lett, Mészáros Anett pedig a dobogó harmadik fokára állhatott. Talán csak a 2017-es junior-világbajnokság lóg ki a sorból: Beringer Fatime és Monori Dániel révén akkor „csak” két hetedik hely jutott a mieinknek…

 



 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2021
Gombkötő Roland
Fotó: MJSZ, Horváth György
EJU, Záhonyi Tamás)