Remekül szerepelt az antalyai Grand Slam-tornán a kétszeres Eb-bronzérmes Ungvári Attila, aki a törökországban megszerzett bronzérmével visszakapaszkodott a tokiói kvótások közé.
ÉLŐ EREDMÉNYEK    JUDO TV




Nagyon rossz hírt kaptunk Törökországból az antalyai Grand Slam-torna második napja előtt: két ifjúsági olimpiai bajnokunk, Özbas Szofi és Gercsák Szabina karanténba került. Előbbinek a verseny előtt elvégzett tesztje pozitív eredményt hozott, ezért szobatársa is karanténba került – a küzdelmek mindkettejük számára elmaradtak. Természetesen nagyon fontos lett volna szerepelniük, de ennél sokkal fontosabb az egészségük, ezúton is mielőbbi felépülést kívánunk Szofinak, és kitartást Szabinának!

Így aztán három versenyzőnkért szoríthattunk pénteken. Közülük a 81 kilogrammos Tóth Benedeket szólították elsőként a küzdőtérre. Az U23-as Európa-bajnoki bronzérmes fiatal – aki az év elején klubot váltott, a Rákosvidéke Hajtós DSE csapatából az MTK Budapesthez igazolt – hosszabbításos küzdelemben vzaraival legyőzte a tavalyi budapesti Grand Slam bronzérmesét, a francia Chilard-t.

A következő körben a svédek Európa-bajnoki bronzérmese, Robin Pacek következett, vele már nem bírt a fiatal magyar, a harmadik perc elején begyűjtötte harmadik intését is, így számára véget értek a küzdelmek.

Sajnos nem alakult jól a törökországi túra a negyven esztendős judós legenda, Ungvári Miklós számára: a Ceglédi VSE klasszisa a kazah Bagtbergenov ellen nagyon gyorsan, már a harmadik perc elején megkapta a harmadik intését, ez pedig azt jelenti, hogy Antalyában nem tudott közelebb kerülni az ötödik olimpiai induláshoz.

Fivére, Ungvári Attila viszont ezen a napon remekül összpontosított, sorra hozta a kiélezett összecsapásokat. Elsőként a csehek ifjúsági világbajnokát, Adam Kopeckyt győzte le intésekkel, majd a lengyelek U23-as Európa-bajnoki ezüstérmese, Pawel Drzymal ellen nyert a hosszabbításban, ugyancsak intésekkel.

Következett az olaszok junior-világbajnoka, Christian Parlati, aki ellen Karvaly kapott három intést, így a Ceglédi VSE judósa a vigaszágon folytathatta a küzdelmet. Ott az ötszörös Afrika-bajnok Mohamed Abdelaal volt az ellenfél, aki ellen vazarival szerezte meg a győzelmet Ungvári Attila.




Győzelem a vigaszágon az ötszörös Afrika-bajnok ellen


A bronzéremért Robin Pacekkel nézett farkasszemet. A sors akarta így, hogy a tokiói kvótáért zajló küzdelemben a két legnagyobb rivális egymás ellen döntsön a medálról, és a dobogóról. Azt már a meccs előtt tudtuk, hogy a magyar judós egy esetleges győzelemmel sem tudja megelőzni ellenfelét, viszont a kvalifikációs pontok számát tekintve Ungvári Attila –  kontinentális szabadkártyával – mindenképpen visszekerül a befutó helyekre.

Hat korábbi összecsapásukból csak egyet tudott megnyerni a svéd, aki ezen a napon alaposan megszorongatta judósunkat, de nem tudott javítani a mérlegén: az aranypontos hosszabbításban egy kontrával végül Ungvári Attila tudta megszerezni a győzelmet, s ezzel a Grand Slam-bronzérmet is. Ez pályafutásának tizenharmadik World Tour-érme!

A Grand Slam-torna zárónapján három magyar judós sikeréért szurkolhatunk, tatamira lép a világbajnoki ezüstérmes Tóth Krisztián, az U23-as Európa-bajnok Gőz Roland és a riói olimpikon Cirjenics Miklós is.


A program

2021. április 3., szombat
Férfi 90
(Tóth Krisztián, MTK Budapest; Gőz Roland, MTK Budapest), 100 (Cirjenics Miklós, Atomerőmű SE) és +100 kg
Női 78
és +78 kg
9:00*: selejtezők
16:00*: bronzmeccsek, döntők
(*magyar idő szerint)



A magyarok eredményei
FÉRFIAK
73 KG. 1. forduló:
Ungvári Miklós erőnyerő. 2. forduló: Ungvári Miklós–Zanbolat Bagtbergenov (kazah) intéssel 0–10
81 KG. 1. forduló: Tóth Benedek–Nicolas Chilard (francia) aranyponttal 7–0; Ungvári Attila erőnyerő. 2. forduló: Ungvári Attila–Adam Kopecky (cseh) intéssel 10–0; Tóth Benedek–Robin Pacek (svéd) intéssel 0–10. 3. forduló: Ungvári Attila–Pawel Drzymal (lengyel) aranyponttal, intéssel 10–0. Negyeddöntő: Ungvári Attila–Christian Parlati (olasz) intéssel 0–10. A vigaszágon: Ungvári Attila–Mohamed Abdelaal (egyiptomi) 7–0. A 3. helyért: Ungvári Attila–Robin Pacek (svéd) aranyponttal 7–0

 



 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2021
Gombkötő Roland
Fotó: IJF, Gabriela Sabau
MJSZ, Horváth György)