Péntektől vasárnapig a grúz fővárosra figyel a judós világ, Tbilisziben rendezik meg az olimpiai kvalifikációs sorozat idei negyedik eseményét, a grúz Grand Slam-viadalt, amelyen kilenc magyar judósért szoríthatunk.
ÉLŐ EREDMÉNYEK    JUDO TV




Pupp Réka (kékben) a februári Grand Slam-érem után újra tatamira lép


Előzetesen óriási volt az érdeklődés a grúz Grand Slam iránt, s a járvány miatti nehézségek ellenére is másfél nappal a rajt előtt még nyolcvanegy ország csaknem ötszáz judósa szerepel a nevezési listán, többségük alighanem tatamira is lép majd Tbilisziben.

A magyar csapatban ezúttal nem mindenkinek Tokió lebeg a szeme előtt, a kvótára pályázók mellett több fiatal is lehetőséget kap arra, hogy beleszippantson egy ilyen rangos nemzetközi verseny légkörébe, no és bepótoljon valamit az elmaradó korosztályos erőpróbák után.

A kvalifikációs ranglistán jelenleg tokiói olimpiát érő helyen álló közül Pupp Réka (52 kg, Atomerőmű SE) és Özbas Szofi (63 kg, Békés Megyei Kano JSE) szerepel majd, mindketten megpróbálják gyarapítani pontjaik számát.

A kvótásokhoz próbál közelebb kerülni Gercsák Szabina (70 kg, DVTK), aki legutóbb, 2017-ben érmes volt a grúz fővárosban. A budapesti világbajnokságra készülő nagy visszatérő, Mészáros Anett (78 kg, Szatymaz) is megpróbálja felvenni az élmezőny ritmusát, Kármán Andrea (57 kg, UTE), Varga Brigitta (63 kg, KSI SE), Gőz Roland (90 kg, MTK Budapest), Sáfrány Péter (90 kg, Miskolci VSC) és Ohát Zalán (100 kg, Budaörsi SC) különösebb teher nélkül versenyezhet Tbilisziben.

Az edzők közül Braun Ákos, Bartha Ákos és Kovács Sándor kíséri el a válogatottunkat.



A PROGRAM

2021. március 26., péntek
Férfi 60
és 66 kg
Női 48, 52 (Pupp Réka, Atomerőmű SE) és 57 kg (Kármán Andrea, UTE)
7:00*: selejtezők. 14:00*: bronzmérkőzések, döntők

2021. március 27., szombat
Férfi 73
és 81 kg
Női 63 (Özbas Szofi, Békés Megyei Kano JSE; Varga Brigitta, KSI SE) és 70 kg (Gercsák Szabina, DVTK)
7:00*: selejtezők. 14:00*: bronzmérkőzések, döntők

2021. március 28., vasárnap
Férfi 90
(Gőz Roland, MTK Budapest; Sáfrány Péter, Miskolci VSC), 100 (Ohát Zalán, Budaörsi SC) és +100 kg
Női 78 (Mészáros Anett, Szatymaz) és +78 kg
7:00*: selejtezők. 14:00*: bronzmérkőzések, döntők
(* magyar idő szerint)




Összefoglaló a legutóbbi, 2019-es grúz Grand Prix-ről


Szeretjük Tbiliszit!

Ami a mieink „múltját” illeti: a grúz főváros nem tartozott a magyar judósok kirándulásainak főbb célpontjai közé, az elmúlt két évtizedben először 2004-ben szerepeltek versenyzőink itt, akkor az athéni olimpia kvalifikációs sorozatának hajrájában a grúz A-kategóriás tornán Ungvári Miklós bronzérmet szerzett, Kosztolánczy György az ötödik, Braun Ákos és Csizmadia Zoltán pedig a hetedik helyen végzett. Öt évvel később Tbiliszi rendezte meg az Európa-bajnokságot, amelyen Ungvári Miklós aranyérmes lett, Csernoviczki Éva a dobogó második, Karakas Hedvig a harmadik fokára állhatott, Ungvári Attila és Mészáros Anett ötödikként, Hadfi Dániel pedig hetedikként zárt.




Ungvári Miklós (balról a második) az Eb-dobogó tetején Tbilisziben


A 2010-es férfi Világkupán Farkas Bálint a hetedik helyet szerezte meg, 2011-ben Hadfi Dániel jutott el egészen a fináléig, ezüstérmet szerzett, Tóth Krisztián az első felnőtt Világkupáján az ötödik helyig jutott, Farkas Bálint pedig újfent hetedik lett. A londoni olimpiai kvalifikációs sorozat hajrájában Farkas Bálint ötödik helyét jegyezhettük fel, 2013-ban Gorjánácz Zsolt és Cirjenics Miklós ötödik, Végvári Martin és Csoknyai László hetedik volt.

2014-ben, az első grúz Grand Prix-n Szabó Franciska és Szabó Katinka nevét jegyezték fel a hetedik helyen. 2015-ben Tóth Krisztián bronzérmének, valamint Csernoviczki Éva és Joó Abigél ötödik helyezésének örülhettünk. 2016-ban Karakas Hedvig szerepelt a legjobban a magyar versenyzők közül, a dobogó alsó fokára állhatott fel, Gercsák Szabina pedig a hetedik helyen zárta a tornát. 2017-ben sem maradtunk érem nélkül, akkor Gercsák Szabina és Szigetvári Mercédesz bronzérmet szerzett, Vér Gábor és Pupp Réka pedig az ötödik helyen fejezte be a versenyt, egy évvel később Szigetvári Mercédesz a hetedik, 2019-ben pedig Csernoviczki Éva az ötödik helyen végzett Tbilisziben.

 



 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2021
Gombkötő Roland
Fotó: IJF, Gabriela Sabau
EJU, Záhonyi Tamás)