A tel-avivi Grand Slam-viadal után a Nemzetközi Judo Szövetség frissítette az olimpiai kvalifikációs világranglistát. Eszerint hét judósunk kezében ott a tokiói repülőjegy – néhányuk esetében kérdés, hogy sikerül-e a következő hónapokban meg is tartani...




Ha most érne véget a sorozat, így állna fel a magyar olimpiai judocsapat


Az elmúlt héten Izraelben tizenhárom magyar judós lépett tatamira, közülük hárman remekeltek: Pupp Réka (52 kg, Atomerőmű SE), Karakas Hedvig (57 kg, BHSE) és Tóth Krisztián (90 kg, MTK Budapest) egyaránt a dobogó harmadik fokára állhatott.

A Grand Slam-bronz mindhármuknak nagyon jól jött. Tóth Krisztián és Karakas Hedvig megerősítette helyét az élmezőnyben – világbajnoki ezüstérmesünk a rangsor hetedik helyére ugrott, s ezzel a hatodik kiemelt lehetne a tokiói sorsolásnál; a 2020-ban Magyarország legjobb női sportolójának választott Európa-bajnok Karakas Hedvig pedig most nyolcadik a rangsorban, s ugyancsak hatodik lenne az olimpiai judotorna sorsolásakor.




Tóth Krisztián (fehérben) bronzérmet szerzett Tel-Avivban


Az erényeit egyre jobban megmutató Pupp Réka is nagyot lépett előre, immár huszadik, de ami fontosabb, az utolsó, még kvótát érő helyről úgy ugrott előre, hogy már három riválisát is megelőzi a „befutók” közül.

A negyedik befutó helyen álló judósunk, Csernoviczki Éva (48 kg, Ippon Judo Tatabánya – a rangsorban 21.) operációja után a visszatérésre készül, de várhatóan csak az utolsó nagy kvalikációs eseményen, a június hatodikán rajtoló budapesti világbajnokságon szerepelhet először.

Ugyancsak befutó helyen áll, de nem megnyugtató a helyzete Cirjenics Miklósnak (100 kg, Atomerőmű SE – 23.) és Özbas Szofinak (63 kg, Békés Megyei Kano JSE – 27.), nekik a hátra lévő viadalokon még szükségük lesz a pontok gyarapítására.




Pupp Réka (fehérben) ellenfelei sem maradtak állva


Ha ma lenne vége a kvalifikációs sorozatnak, úgynevezett kontinentális szabadkártyával a tokiói indulók közé kerülne Ungvári Attila (81 kg, Ceglédi VSE – 31.), aki a hátralévő versenyeken egy-két jó eredménnyel a direkt kvalifikációt is kiharcolhatná.

Mindemellett megnyílhatna az út a többiek előtt is, akik a tokiói olimpiáért harcolnak: Sipőcz Richárd (+100 kg, Széchenyi Egyetem SE – 35.), Szabó Frigyes (73 kg, UTE – 40.), Szigetvári Mercédesz (+78 kg, Mogyi-Bajai JC – 35.), Ungvári Miklós (73 kg, Ceglédi VSE – 42.) és Gercsák Szabina (70 kg, DVTK – 38.) is ezért küzd.




Karakas Hedvig (fehérben) az izraeli Grand Slam bronzmeccsén


A kvalifikációs sorozat fő eseményei a tokiói olimpiáig

2021. március 5–7., Grand Slam, Taskent
2021. március 26–28., Grand Slam, Tbiliszi
2021. április 1–3., Grand Slam, Antalya
2021. április 16–18., Európa-bajnokság, Lisszabon
2021. május 8–9., Grand Slam, Párizs
2021. június 6–13., világbajnokság, Budapest

 



 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2021
Gombkötő Roland
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)