A legnehezebb feladatot már megoldották: eljutnak a judósok Izraelbe, ahol csütörtöktől az esztendő első olimpiai kvalifikációs Grand Slam-tornájára kerül sor – tizenhárom magyar részvételével.
ÉLŐ EREDMÉNYEK     JUDO TV




Tavaly Karakas Hedvig (jobbról) bronzérmet nyert Tel-Avivban


Öt kontinens hatvanhárom országából jóval több mint négyszáz judós nevezett az év első World Judo Tour-versenyére, vagyis az olimpiai kvaifikációs sorozat hajrájának idei első Grand Slam-tornájára óriási mezőnyt várnak a Földközi-tenger partjára.

A Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) képviselői és a helyi szervezők a legnehezebb feladatot már megoldották: a világ minden részéről érkező küldöttségek bejutnak Izraelbe. A helyi kormányzat által támogatott eseményre ugyanis az utazás jelentette a legfőbb gondot, az izraeli repülőterek ugyanis nem fogadhattak nemzetközi járatokat. Egy különleges megállapodás azonban lehetővé tette, hogy az IJF charter-járatai – fedélzetükön kizárólag az eseményre érkező delegációkkal – landolhassanak Tel-Avivban. Az IJF el is nevezte utazásszervező cégét Judo Airlines-nak...



A viadalt a szigorú koronavírus-protokoll alapján rendezik meg, a résztvevők több tesztelésen is átesnek a tatamira lépésig, a Grand Slam-torna COVID-menedzsere nem más, mint dr. Hidas Péter, a magyar válogatott keretorvosa, az IJF orvosi bizottságának tagja.

Szerdán, magyar idő szerint 13 órakor tartják majd meg az online sorsolást, csütörtökön pedig már három judósunk tatamira is lép: az Európa-bajnok, 2020-ban Magyarország legjobb női sportolójának választott Karakas Hedvig (57 kg, BHSE), a junior Európa-bajnok Pupp Réka (52 kg, Atomerőmű SE) és a junior Eb-bronzérmes Szegedi Dániel (66 kg, Ceglédi VSE) személyében.


A PROGRAM

2021. február 18., csütörtök
Férfi 60
és 66 kg (Szegedi Dániel, Ceglédi VSE)
Női 48, 52 (Pupp Réka, Atomerőmű SE) és 57 kg (Karakas Hedvig, BHSE)
9:00*: selejtezők. 16:00*: bronzmérkőzések, döntők

2021. február 19., péntek
Férfi 73
(Szabó Frigyes, UTE) és 81 kg (Ungvári Attila, Ceglédi VSE; Tóth Benedek, Rákosvidéke Hajtós DSE)
Női 63 és 70 kg (Gercsák Szabina, DVTK)
9:00*: selejtezők. 16:00*: bronzmérkőzések, döntők

2021. február 20., szombat
Férfi 90
(Tóth Krisztián, MTK Budapest; Gőz Roland, MTK budapest), 100 (Cirjenics Miklós, Atomerőmű SE; Vég Zsombor, Ceglédi VSE) és +100 kg (Sipőcz Richárd, Széchenyi Egyetem SE)
Női 78 és +78 kg (Szigetvári Mercédesz, Mogyi-Bajai JC)
9:00*: selejtezők. 16:00*: bronzmérkőzések, döntők
(* magyar idő szerint)


A magyar csapatot – amely már vasárnap a helyszínre érkezett – három edző kísérte el Tel-Avivba: Toncs Péter női szövetségi kapitány, Braun Ákos és Mester Dániel, a Nemzetközi Judo Szövetség meghívására pedig Gosztonyi Balázs kap feladatot Izraelben a nemzetközi bíróink közül.




Az eddigi egyetlen magyar arany Tel-Avivból:
Gercsák Szabina (balról a második) a 2016-os U23-as Eb-dobogó tetején


Tel-Aviv már régóta házigazdája a judovilág eseményeinek, 1974-ben például junior és ifjúsági Európa-bajnokságnak adott otthont Izrael második legnagyobb városa, 2016-ban itt rendezték az U23-as Európa-bajnokságot (Gercsák Szabina arany-, Szabó Csaba és Pupp Réka ezüst-, Szabó Katinka pedig bronzérmet szerzett), 2018-ban pedig a felnőtt Európa-bajnokság házigazdája volt Tel-Aviv, itt nyerte meg sorozatban a tizenegyedik Eb-érmét Csernoviczki Éva.



A 2019-es izraeli Grand Prix-viadalon Csernoviczki Éva állhatott fel a dobogó harmadik fokára, Karakas Hedvig az ötödik helyen zárt, tavaly pedig – még a koronavírus-járvány kirobbanása előtt – fordított volt a felállás, Karakas Hedvig nyert bronzérmet és Csernoviczki Éva zárt az ötödik helyen.

 



 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2021
Gombkötő Roland
Fotó: IJF, Gabriela Sabau
EJU, Carlos Ferreira)