Remekül kezdődött számunkra a dohai Mesterek Tornája: az év második legfontosabb olimpiai kvalifikációs viadalán Pupp Réka ötödik lett, s nagy lépést tett az olimpiai részvétel felé!
ÉLŐ EREDMÉNYEK   JUDO TV




Dohában hatvankilenc ország egy híján négyszáz judósa esett át sikerrel a többszöri PCR-tesztelésen, így elkezdődhetett az esztendő első, s mindjárt igen fontos nemzetközi judotornája. A mieink közül a kétszázezer dolláros összdíjazású World Masters nyitónapján egyedül Pupp Réka képviselhette a magyar színeket. Az Atomerőmű SE junior Európa-bajnoka nehéz hónapokon van túl, egy szervezetében bujkáló gyulladás nemcsak az edzésmunkáját akadályozta, a láthatatlan ellenféllel való küzdelem lelkileg is megviselte Braun Ákos tanítványát.

Időközben riválisai – már amikor lehetett – szorgosan gyűjtögették az olimpiai kvalifikációs pontokat, a paksi judós pedig kicsúszott a „direkt kvalifikációs” helyekről. A dohai torna előtt övé volt a nekünk jutó egyetlen kontinentális kvóta, de azzal Réka is tisztában van, hogy ennek birtoklása nem „életbiztosítás”, ráadásul erre a „szabadkártyára” nemcsak az ellenfelek, hanem a magyar válogatott más súlycsoportokban harcoló judósai is pályáznak.

Fontos lett volna előrelépni Dohában, ehhez pedig mérkőzést kellett nyerni, hiszen a részvételért járó kétszáz pont Pupp Réka esetében nem oszt, nem szoroz. A sorsolás nem volt kíméletlen, hiszen olyan ellenfelet sodort a magyar lány útjába, akit már sikerült korábban legyőznie. Az Afrika-bajnok Irauival 2019-ben kétszer csapott össze, a zágrábi GP-n magyar, a taskenti GP-n pedig marokkói győzelem született.

Nos, Réka a sarkára állt Dohában, jobban akarta a sikert ellenfelénél, és többet is tett érte, végül a marokkói judoka hosszabbításban kiosztott harmadik intésével a magyar versenyző lépett tovább a legjobb tizenhat közé.

Ott a mongolok tavalyi, düsseldorfi Grand Slam-bronzérmese Khorloodoi Bishrelt várt rá. Kettejük első párharcát – még 2018-ban, a taskenti GP-n – Pupp Réka nyerte, egy újabb siker óriási lépést jelentett volna Tokió felé.

A paksi judós ezt is behúzta! A magyar lány többet próbálkozott, intéssel előnybe is került, ám a mongol kontrái veszélyesebbnek látszottak, s a „rendes” küzdelmi idő végére az intések száma is kiegyenlítődött. A hosszabbításban helyén volt Réka szíve, s egy jól felismert lehetőségből fojtással kicsikarta a győzelmet, s ezzel bejutott a legjobb nyolc közé!

A negyeddöntőben az első kiemelt, a világranglistát vezető francia klasszis, Amandine Buchard következett. Kettejük eddigi mérlege a magasabban jegyzett judós felé billent, Buchard – igaz, már négy éve – kétszer is legyőzte a huszonnégy éves paksi sportolót.

A bravúr nem sikerült, Buchard alig több mint egy perc után érvényesíteni tudta a papírformát, Pupp Réka a vigaszágra került. Következhetett a nap negyedik magyar mérkőzése, a svájciak kétszeres Eb-bronzérmese, Evelyne Tschopp ellen. Ezen az összecsapáson is a rivális rendelkezett előkelőbb világranglista-helyezéssel, Tschopp a tizenegyedik helyről vágott neki a tornának, Réka a huszonnyolcadikról.

Kettejük eddigi mérlege sem nekünk kedvezett, hiszen Tschopp mindkét korábbi (2018-as) párviadalból győztesen jött ki. Ezúttal viszont a tatamin nem bizonyíthatott, hiszem a negyeddöntőben úgy kapott ki a koszovói Kelmenditől, hogy megsérült a karja, nem tudta folytatni a küzdelmet.

Így aztán Pupp Réka bejutott a Mesterek Tornája délutáni programjába, a francia Astride Gneto ellen a bronzéremért léphetett tatamira. Gneto a világranglistán tizennegyedik, nyert már Grand Slam-aranyat a „szomszédos” Abu-Dzabiban, Pupp Réka ellen pedig eddigi egy összecsapásán győzni tudott. Az előjelek ezúttal is mellette szóltak. A tatamin azonban eltűnt a felek közötti különbség, Pupp Réka érett judóval tartotta a lépést a nevesebb riválissal, s a győzelemről végül a bírók döntöttek – talán kissé túl szőrösszívűen a francia javára.

Pupp Réka az ötödik helyen végzett, s hatalmas lépést tett a tokiói olimpia felé, hiszen a Dohában megszerzett ötödik helyezéséért 648 pontot kapott (majdnem annyit, mint egy Európa-bajnoki aranyéremért jár!), ezzel 2395-re növelte kvalifikációs pontjainak számát, számításaink szerint visszaszerezte azt a bizonyos „direkt” kvalifikációs pozíciót!




Kedden két versenyzőnk lép tatamira Dohában, a 81 kilósok között a ceglédiek kétszeres Európa-bajnoki bronzérmese, Ungvári Attila, a 63 kilogramban pedig a békéscsabai színekben sportoló junior-világbajnok, ifjúsági olimpiai bajnok Özbas Szofi gyűjtheti az olimpiai kvalifikációs pontokat.

A program

Férfi 73 és 81 kg (Ungvári Attila, Ceglédi VSE)
Női 63 (Özbas Szofi, Békés Megyei Kano JSE) és 70 kg
8:00*: selejtezők. 15:00: bronzmérkőzések, döntők
(*magyar idő szerint)




Dohában Ungvári Attila (fehérben) is közelebb kerülhet olimpiai álmaihoz


IJF World Masters, Doha

FÉRFIAK

60 KG (33 induló)
1. Kim Von Dzsin (dél-koreai)
2. Jang Jung-vej (tajvani)
3. Tornike Tsjkadoea (holland)
3. Albert Oguzov (orosz)
5. Walide Khyar (francia)
5. Jago Abuladze (orosz)
7. Sarafuddin Lutfillajev (üzbég)
7. Dijorbek Urozbojev (üzbég)

66 KG (30 induló)
1. An Ba Ul (dél-koreai)
2. Baruch Shmailov (izraeli)
3. Aram Grigorjan (orosz)
3. Vaza Margvelasvili (grúz)
5. Kherlen Ganbold (mongol)
5. Denis Vieru (moldovai)
7. Baskhuu Yondonperenlei (mongol)
7. Jerlan Serikzsanov (kazah)


NŐK

48 KG (24 induló)
1. Distria Krasniqi (koszovói)
2. Tonaki Funa (japán)
3. Darja Bilodid (ukrán)
3. Urantsetseg Munkhbat (mongol)
5. Catarina Costa (portugál)
5. Melanie Clement (francia)
7. Paula Pareto (argentin)
7. Julia Figueroa (spanyol)

52 KG (30 induló)
1. Amandine Buchard (francia)
2. Sisime Ai (japán)
3. Majlinda Kelmendi (koszovói)
3. Astride Gneto (francia)
5. PUPP RÉKA (Atomerőmű SE)
5. Charline Van Snick (belga)
7. Evelyne Tschopp (svájci)
7. Gili Cohen (izraeli)

57 KG (29 induló)
1. Josida Cukasza (japán)
2. Sarah Leonie Cysique (francia)
3. Jessica Klimkait (kanadai)
3. Nora Gjakova (koszovói)
5. Telma Monteiro (portugál)
5. Timna Nelson Levy (izraeli)
7. Lien Csen-ling (tajvani)
7. Helene Receveaux (francia)

A magyar eredmények
NŐK
52 KG. 1. forduló:
Pupp Réka–Szumija Iraui (marokkói) aranyponttal, intéssel 10–0. 2. forduló: Pupp Réka–Khorloodoi Bishrelt (mongol) aranyponttal 10–0. Negyeddöntő: Pupp Réka–Amandine Buchard (francia) 0–10. A vigaszágon: Pupp Réka–Evelyne Tschopp (svájci) mérkőzés nélkül 10–0. A 3. helyért: Pupp Réka–Astride Gneto (francia) aranyponttal, intéssel 0–10



LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2021
Gombkötő Roland
Fotó: IJF, Gabriela Sabau
MJSZ, Horváth György
)