Hétfőtől szerdáig a katari Dohában rendezik meg a Nemzetközi Judo Szövetség 294 ezer dolláros összdíjazású meghívásos versenyét, a World Judo Masters-t, vagyis a Mesterek Tornáját. Hét magyarral a mezőnyben!
ÉLŐ EREDMÉNYEK   JUDO TV



A legutóbbi magyar Masters-érmes, Tóth Krisztián (balról)
szerdán lép majd tatamira Dohában


Minden súlycsoportban a világranglista legjobb harminchat versenyzőjét hívta meg a Nemzetközi Judo Szövetség a mestertornára, amelynek csaknem háromszázezer dolláros összdíjazása mellett az a különlegessége, hogy az itt megszerzett pontokat – amolyan bónuszként – hatodik pontszámként mindenki felírhatja a neve mellé az olimpiai kvalifikációs rangsorban.

Már a részvételért jár kétszáz pont, a bronzéremért kilencszáz, a győzelemért ezernyolcszáz pontot lehet kapni, csaknem háromszor annyit, mint az Európa-bajnoki aranyéremért. Aki jól szerepel Dohában, óriási lépést tehet a jövő évi tokiói olimpia felé.

A tornára egy héttel a rajt előtt hetven ország 402 judósának nevezését regisztrálták, ami jóval kevesebb, mint a maximális 532 fős létszám. Az egyik magyarázat, hogy néhány ország – így például Kína – a jelenlegi járványhelyzet mellett nem vállalta a kockázatot, az olimpiai házigazda Japán pedig (amely egymagában harminckilenc judóst indíthatott volna...) kilenc főt nevezett, a másik pedig az, hogy a Mesterek Tornájára nem hívnak tartalékokat, vagyis ha a legjobbak közül valaki nem vállalja az indulást, nem hívhatnak meg a helyére mást.


A PROGRAM

2021. január 11., hétfő
Férfi 60
és 66 kg
Női 48, 52
(Pupp Réka, Atomerőmű SE) és 57 kg
8:00*: selejtezők. 15:00: bronzmérkőzések, döntők

2021. január 12., kedd
Férfi 73 és 81 kg (Ungvári Attila, Ceglédi VSE)
Női 63 (Özbas Szofi, Békés Megyei Kano JSE) és 70 kg
8:00*: selejtezők. 15:00: bronzmérkőzések, döntők

2021. január 13., szerda
Férfi 90 (Tóth Krisztián, MTK Budapest), 100 (Cirjenics Miklós, Atomerőmű SE) és +100 kg (Sipőcz Richárd, Széchenyi Egyetem SE)
Női 78 és +78 kg (Szigetvári Mercédesz, Mogyi-Bajai JC)
8:00*: selejtezők. 15:00: bronzmérkőzések, döntők
(* magyar idő szerint)


Így járt a agyar válogatott is, amelyből sérülés miatt hiányozni fog az Európa-bajnok Karakas Hedvig (BHSE) és az olimpiai bronzérmes Csernoviczki Éva (Ippon Judo Tatabánya) – előbbi február közepén, utóbbi viszont csak hónapok múlva versenyezhet ismét.

Toncs Péter, a magyar női judósok szövetségi kapitánya az M4 Sport Sporthíradójában elmondta: a keresztszalag-szakadás miatt egy hónappal ezelőtt megműtött Csernoviczki Évára hosszabb kihagyás vár, a részleges bokaszalag-szakadást szenvedő Karakas Hedvig pedig edz már ugyan, de még nem végez teljes értékű munkát, így biztonsági okokból kihagyja a dohai viadalt, amelyen így három magyar női judós indul.




Özbas Szofi (kékben) először szerepelhet a Mesterek Tornáján


Toncs Péter a világbajnoki bronzérmes, a tavaly novemberi, prágai Európa-bajnokságon győztes Karakas Hedviggel kapcsolatban hozzátette: a rehabilitációs edzésmunkának köszönhetően az ünnepek alatt már tatamin is dolgozhatott, földharcokat gyakorolt, a héten pedig már állásból is edzene, illetve reményei szerint legalábbis elkezdené a felkészülésnek ezt a részét is. „Rá a tel-avivi Grand Slam-viadal vár első megmérettetésként, február második felében” – mondta Toncs Péter.

Az olimpiai és világbajnoki bronzérmes, kétszeres Eb-aranyérmes Csernoviczki Évát illetően abban bízik az edző, hogy a júniusban Budapesten rendezendő világbajnokság előtt még lesz lehetősége felhozó versenyen indulni. „Évi olimpiai kijutása nincs veszélyben, tehát ő tud egyenesen Tokióra készülni, addigra pedig biztosan rendbe jön. Azonban így is eléggé bizonytalan és rossz ez a helyzet. 2008 előtt Mészáros Anett-tel jártam ugyanígy, és nagyon nehéz volt összerakni Peking előtt. Ez egy nagy kihívás és nem egyszerű dolog” – közölte.



Pupp Réka (52 kg, Atomerőmű SE), Özbas Szofi (63 kg, Békés Megyei Kano JSE) és Szigetvári Mercédesz (+78 kg, Mogyi-Bajai JC) viszont utazhat Dohába, ahol értékes ranglista-pontokat osztanak. Toncs Péter szerint hármójuk közül a még juniorkorú Özbas Szofinak a legjobbak az esélyei, de sok függ a sorsolástól, miként Pupp Réka és Szigetvári Mercédesz esetében is. Előbbit ráadásul olimpiai kvótás helyen „szorongatják” riválisai, utóbbi pedig közel áll a kijutáshoz, így mindkettejüknél nagyon fontos, hogy mennyi pontot tudnak gyűjteni.

A budapesti vb-n, valamint a dohai és a tel-avivi viadalon kívül az április végi, május eleji lisszaboni Eb, illetve rá következő héten a párizsi GS-verseny szerepel még a tokiói olimpia előtt a nemzetközi versenynaptárban. Toncs Péter hozzátette, az európai szövetség is közzétett ugyan egy tervezett versenynaptárt, amelyben az olimpiai kvalifikáció szempontjából kevésbé értékes European Openek – korábbi Világkupák – szerepelnek, de azokkal kapcsolatban már történtek törlések, így képlékeny a helyzet. A szakember megjegyezte, úgy készülnek, hogy három Grand Prix-verseny azért még bekerül majd a naptárba, és bár egyiknek sincs egyelőre véglegesített időpontja, ebben az esetben Taskenttel, Tbiliszivel és Antalyával is tervezhetnek még az olimpia előtti időszakban.




Sipőcz Richárd (kékben) is most mutatkozhat be a World Masters mezőnyében


A magyar csapat létszáma végül hét fős lesz, a hölgyek mellett tatamira lép még Ungvári Attila (81 kg, Ceglédi VSE), Tóth Krisztián (90 kg, MTK Budapest), Cirjenics Miklós (100 kg, Atomerőmű SE) és Sipőcz Richárd (+100 kg, Széchenyi Egyetem SE).

Nagy megtiszteltetés a magyar judo számára, hogy ebben az évben is meghívást kapott egy versenybírónk, a 2016-os riói olimpián is „dolgozó” Fridrich Annamária vezethet majd mérkőzéseket a World Judo Masters-viadalon.

A dohai küldöttséget Toncs Péter női szövetségi kapitány vezeti majd, ő már szerdán Katarba utazik, a többiek pénteken repülnek Dohába, ahol természetesen a szigorú koronavírus-protokoll vár rájuk is: minden résztvevő két negatív-teszttel érkezhet meg Katarba, a helyszínen egy újabb teszt eredményétől függ, hogy bekerülhet-e a „Masters-buborékba”, majd a saját versenye előtt minden sportoló átesik még egy tesztelésen...

Toncs Péter mellett a csapattal tart Pánczél Gábor férfi szövetségi kapitány, valamint Gyimes Nikolett, a SZESE edzője, továbbá Dénes László fizioterapeuta.

A hazai televíziós csatornák közül sajnos egyik sem tűzte műsorára az évnyitó judoparádét: az IJF segítségével azonban így is követhetjük majd az eseményeket, hétfőtől szerdáig valamennyi mérkőzés látható lesz az internetes streamen. A nyitónapon, hétfőn egy judósunkért szoríthatunk, Pupp Réka képviseli majd a színeinket.




Ungvári Attila (jobbról) tíz esztendeje dobogós volt a Mesterek Tornáján


Ami a mieink eddigi eredményeit illeti: a World Judo Masters 2009 óta íródó történetében eddig nyolc judósunk tudott érmet szerezni, a legutóbb, 2019-ben viszont hiába volt nyolc indulónk is, egyikük sem tudott helyezést elérni. Reményeink szerint ezúttal sikerrel járnak majd legjobbjaink!


Magyarok a Mesterek Tornáján

Csinga-taó, 2019 (8 magyar induló)


Kuangcsou, 2018 (5 magyar induló)
2. Tóth Krisztián (90 kg)

Szentpétervár, 2017 (6 magyar induló)
3. Cirjenics Miklós (100 kg)
5. Tóth Krisztián (90 kg)
5. Csernoviczki Éva (48 kg)

Guadalajara, 2016 (4 magyar induló)
5. Bor Barna (+100 kg)

Rabat, 2015 (5 magyar induló)
2. Bor Barna (+100 kg)
5. Karakas Hedvig (57 kg)
7. Joó Abigél (78 kg)

Tyumeny, 2013 (2 magyar induló)
2. Joó Abigél (78 kg)

Almati, 2012 (3 magyar induló)
5. Joó Abigél (78 kg)
5. Bor Barna (+100 kg)
5. Karakas Hedvig (57 kg)

Baku, 2011 (5 magyar induló)
3. Joó Abigél (78 kg)
3. Ungvári Attila (73 kg)
3. Csernoviczki Éva (48 kg)
5. Karakas Hedvig (57 kg)

Szuvon, 2010 (5 magyar induló)
3. Karakas Hedvig (57 kg)
3. Mészáros Anett (70 kg)
5. Ungvári Attila (73 kg)
5. Csernoviczki Éva (48 kg)



LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2021
Forrás: Magyar Távirati Iroda
Fotó: MJSZ, Horváth György
EJU, Carlos Ferreira
IJF, Gabriela Sabau
)