A legkisebbektől a legidősebbekig mindenki szeretne végre felszabadultan versenyezni, küzdeni, harcolni a tatamin, találkozni az ellenfelekkel, barátokkal, ismerősökkel. Mi vár ránk az idén?




Magyar siker a Papp László Arénában, nézők előtt...


2020-ban a koronavírus-járvány sokak életét nehezítette meg, márciustól egészen az őszig elmaradtak a versenyek, egy ideig még a közös edzésekre sem kerülhetett sor. Sok egyesület, szakosztály és edző került nehéz helyzetbe, akadtak – és sajnos vannak még most is – műhelyek, amelyek elveszítették edzéslehetőségüket, a lemorzsolódás mértékét pedig egyelőre nehéz felmérni, de sajnos az eredmény várhatóan „szemmel is jól látható” lesz.

A folytatásról semmi biztosat sem lehet most mondani. A magyarországi szabályozások a versenyszerűen sportolók számára pillanatnyilag lehetővé teszik a közös edzéseket, zárt kapuk mögött versenyeket is lehet rendezni, a magyar judo pedig az elmúlt hónapokban bizonyította: ilyen körülmények között is képes az erőpróbákat biztonságosan megtartani.

Egyelőre azonban a Magyar Judo Szövetség nem állhatott elő a terveivel, az év adott időszakában ilyenkor már ismert éves versenynaptár egyelőre nem lehet publikus. Természetesen nincs egyedül a sportág honi vezérképviselete, hiszen még a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) és az Európai Judo Szövetség (EJU) sem közölte az éves versenynaptárát.




Grand Slam Hungary – másképp, mint ahogyan megszokhattuk


Nézzük, mi az, amiről már tudunk! Marius Vizer, az IJF elnöke jelentette be, hogy 2021-ben a sportág egyik legrangosabb eseményével, a World Judo Masters-viadallal folytatódik a tokiói olimpia kvalifikációs sorozata. A Mesterek Tornájára – amelyen kilenc magyar judós léphet majd tatamira – január 11. és 13. között kerül sor Dohában.

Ami a folytatást illeti: az izraeli szövetség néhány napja örömmel közölte, hogy Tel-Aviv 2021-ben már Grand Slam-tornának adhat otthont, a verseny időpontját az IJF honlapja még nem, az EJU oldala viszont már közli, eszerint 2021. február 18. és 20. között kerül sor az izraeli tornára.

A portugál szövetség arról adott hírt, hogy egy rangos IJF-verseny miatt az idei Európa-bajnokságnak is „szokatlan” lesz az időpontja: Lisszabonban április 16. és 18. között lépnek majd tatamira a kontinens legjobbjai – ez a dátum szerepel az EJU honlapján is. A portugálok cikke említést tesz a „rangos IJF-versenyről” is: a párizsi Grand Slam-torna április 28. és május 1. között zajlik majd.

A 2020-as Grand Slam Hungary idején jelentette be Dr. Tóth László, az MJSZ elnöke, hogy hazánk megkapta a 2021-es világbajnokság rendezési jogát, vagyis a tokiói olimpia előtt nálunk rendezik majd meg a sportág legrangosabb eseményét, egyben a legfontosabb olimpiai kvalifikációs viadalát. Az elnök ünnepi köszöntőjében jelezte, hogy 2021. június 6. és 13. között kerül majd sor a budapesti világbajnokságra.




2017 után újra világbajnokságot rendezhetünk


Egyelőre ennyit tudunk 2021-ről, magunkban mindig hozzátéve: ha a nemzetközi helyzet is lehetővé teszi. A „kisebb”, korosztályos erőpróbákról még kevesebb az információ. Bízhatunk benne, hogy 2021-ben is megrendezik Magyarországon az összes korosztályos országos bajnokságot, s talán nemzetközi versenyekre is sor kerülhet majd ebben az évben.

Reménykednek az „örökifjú” judósok, a veteránok is. Ők jártak talán a legrosszabbul, számukra ugyanis a teljes szezon kimaradt 2020-ban, elmaradt a világbajnokság, az Európa-bajnokság, de még a magyar bajnokság is. Őket igyekezett közleményében biztatni az IJF: 2021-ben – ha kell, a már ismert Covid-protokoll mellett – Lengyelország, Krakkó ad majd otthont a veterán-világbajnokságnak, egyelőre azonban még nem tudni, mikor.

Reménykedünk valamennyien, hogy vége lesz ennek a rémálomnak, és a judo újra olyan lehet, amilyennek megszokhattuk.

Remélhetőleg még 2021-ben...

 



 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2021
Gombkötő Roland
Fotó: MJSZ, Horváth György)