Orbán Viktor miniszterelnök látta el kézjegyével azt a kormányrendeletet, amely 2020. május negyedikétől, vagyis hétfőtől engedélyezi az edzések, zárt kapus versenyek megrendezését – az ország egész területén. Nagy András sportigazgató örül a hírnek, de óvatosságra és fokozatosságra kéri a hazai judósokat.




A judoélet Magyarországon csaknem két hónappal ezelőtt, március első napjaiban állt le. Az utolsó hazai versenyt március hetedikén rendezték meg Szolnokon, a serdülők diákolimpiája, a Bíber Pál-emlékverseny volt az utolsó nagy esemény, amelyen találkozhatott a hazai judocsalád.

A következő napokban még egyes műhelyekben folytatódtak az edzések, de a magyarországi kijárási korlátozások bevezetése óta csak a topversenyzők kaphattak engedélyt az edzőtermek látogatására, s ők is csak egyéni edzéseket végezhettek.

A csütörtökön bejelentett, s az esti órákban a Magyar Közlönyben is megjelenő kormányrendelet feloldja a korlátozásokat a sportedzések és versenyek tekintetében, az egész ország területére vonatkozóan. Vagyis elvileg akár már hétfőn újraindulhatnak az edzések a judós műhelyekben.

Érdemes azonban óvatosan kezelni a korlátozások megszűnését, hiszen a járvány továbbra is jelen van az országban, sőt, a hazai vezetők a fertőzések újbóli megerősödését sem tartják kizártnak – szeretett sportágunkban pedig elkerülhetetlen a személyes érintkezés.




„Nagyon örülünk a kormány döntésének – jegyezte meg a régóta várt bejelentés kapcsán Nagy András, a Magyar Judo Szövetség sportigazgatója. – A hír még nagyon friss, egyelőre állásfoglalásokat várunk a különböző egyesületektől, hogy hol és hogyan kezdhetik meg a sportolók a munkát. Mi természetesen támogatni fogjuk az újrakezdést, de azt fogjuk javasolni, hogy az egyesületekben kezdetben próbáljanak meg kisebb csoportokban tréningezni, így elkerülve a nagyobb kockázatot. Különösen körültekintően kell eljárni a gyerekek edzései kapcsán.”

A sportigazgató hozzátette: nagyon fontos lesz a megfelelő higiéniai követelmények betartása, az edzőterem megfelelő fertőtlenítése, a sportolók számára pedig a gyakori kézmosás, kézfertőtlenítés.

„A járványhelyzet kitörése óta mindenben azt követtük, amit a kormányhatározat előírt számunkra, így természetesen erre kell majd figyelnünk az edzések és esetleges versenyrendezések kapcsán is. A kijárási korlátozások bevezetése óta minden judósunk otthon edzett, betartottuk az előírásokat” – mondta Nagy András.



Az élversenyzőkkel kapcsolatban megtudtuk: a szövetség tervei szerint május második felében edzőtáborozást rendeznek Tatán a válogatott keretek részére.

„A szűk keretekre kell gondolni, az olimpiáért harcoló versenyzőink, illetve azok a fiatalok tartoznak ebbe a körbe, akik a korosztályos világversenyeken vehetnek részt. A táborozás részletei a pillanatnyi helyzetben még meglehetősen képlékenyek, természetesen minden érdekeltet időben értesíteni fogunk. Emellett fokozatosan újraindítjuk a keretedzéseket, erről is tájékoztatni fogjuk az egyesületeket.”

A versenyekkel kapcsolatban Nagy András arról tájékoztatta a Judoinfo olvasóit, hogy – csatlakozva a Nemzetközi Judo Szövetség határozataihoz – Magyarországon július végéig minden judoversenyt töröltek a naptárból.

„Az biztos, hogy a diákolimpia erre az évre véget ért, ilyen versenyt az idén már nem lehet rendezni. Volt egy nagyon fontos eseményünk, amely elmaradt tavasszal, a junior magyar bajnokság, ezt feltétlenül pótolnunk kell az év második felében. Emellett a korosztályos országos bajnokságok lesznek számunkra a legfontosabb hazai események ősszel. A nemzetközi versenyeink sorsa kapcsán várunk a hivatalos állásfoglalásokra az IJF-től, illetve az EJU-tól. Egy biztos: a versenyek kapcsán korai lenne a folytatásról beszélni, meglátjuk, hogyan indulnak az edzések, hogyan alakul a helyzet Magyarországon és a nagyvilágban, ezek alapján dönthetünk majd a versenynaptárról. Egyelőre annak örülünk nagyon, hogy a judósok ismét tatamira léphetnek és tréningezhetnek!”



 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2020
Gombkötő Roland
Fotó: MJSZ, Szalmás Péter
MJSZ, Horváth György)