Bezártak az irodák, szakosztályok, a legtöbb helyen már üresek az edzőtermek, a tatamik. A világjárvány hozzánk is megérkezett, s a következő napokban, hetekben a sporton túli legfontosabb dolgokért kell tennünk.




Néhány nap alatt minden összeomlott. A nemzetközi, az európai és a hazai szövetség is felfüggesztette versenyrendszerét – egyelőre április végéig. A hazai egyesületek többségében már leállt a munka, akadnak olyan klubok, amelyek az oktatási intézmények bezárása miatt egyébként is ellehetetlenülnek, másutt a szakosztályok vezérkara döntött a bezárás mellett, de az országszerte kialakult feszültség miatt már az elmúlt napokban is alaposan megcsappant az edzésre járó gyerekek száma.

Élversenyzőink, a nagy álmok megvalósulásáért harcoló válogatottjaink még megpróbálják életben tartani a tüzet, a honi szövetség szabályozott formában igyekszik biztosítani az edzéslehetőséget, de lélekben – és tettekben is – fel kell készülni arra, hogy ez járványhelyzetben nem sokáig, vagy igen nehezen fenntartható állapot.

Frissítés: a Magyar Judo Szövetség hétfőn reggel szigorú intézkedéseket hozott az ügyben: KLIKK IDE!

Ha a sportágak között rangsort lehetne felállítani, hogy melyik a legveszélyesebb egy járvány terjedése szempontjából, alighanem az élbolyban végezne a judo. Ez az a sport, amelyben az a cél, hogy a lehető legközelebb kerüljön ellenfeléhez a versenyző, elkerülhetetlen a közvetlen testi érintkezés. Alighanem a fennálló kényszerhelyzet, a zárt kapus keretedzések is csak addig mehetnek, amíg nem történik fertőzés. Kétségtelen, hogy a küzdelmi edzések elmaradása óriási lemaradáshoz vezethet, de egy vírusos megbetegedés okozta két-három hetes, esetleg egy hónapos kényszerpihenő hatásai vetekedhetnek ezzel, még akkor is, ha a judósok közismerten nagy harcosok, szervezetük pedig minden bizonnyal elbánik akár a koronavírussal is.

Most megjósolhatatlan, hogy milyen végkimenetele lesz a járványnak, és a miatta életre hívott intézkedéseknek. Abban reménykedünk, hogy néhány hét alatt véget ér, de bizonyosan hosszú ideig tart majd, amire minden visszatér a régi kerékvágásba – a sport világában is.

A Judoinfo addig is minden olvasójának sok erőt és kitartást kíván. Igyekszünk ebben a nehéz időszakban is hírekkel, érdekes cikkekkel szolgálni a kedvenc sportágunkról. Bízva abban, hogy hamarosan újra felhangzik a tatamikon: Hajime!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2020
Gombkötő Roland
Fotó: MJSZ, Horváth György)