Különös vállalkozásba fogott a Judoinfo: a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) aktuális ponttáblázata alapján kiszámoltuk, kik a sportág valaha volt legeredményesebb versenyzői hazánkban. A Top10 tagjait egyenként mutatjuk be olvasóinknak.




Az MJSZ ponttáblázata az évek során sokat pallérozódott, a sportágon belül általános elfogadottságnak örvend, így nyugodtan mondhatjuk, hogy különös „játékunknak” is hiteles fogódzót nyújt. Elöljáróban hozzá kell tennünk: a rangsor összeállításához kizárólag a felnőtt nemzetközi eredményeket (olimpiák, világbajnokságok, Európa-bajnokságok) vettük figyelembe. A kirajzolódó képet árnyalja, hogy a kétezres évek második évtizedéig csak kétévente rendeztek világbajnokságot, a „régebbiek” ennyivel legalábbis kevesebb eséllyel gyűjthették a pontokat.

A ranglistára összesen hetvenkilenc sportoló kerülhetett fel, ennyien értek el magyar színekben olimpián, világbajnokságon vagy Európa-bajnokságon pontszerző helyezést (vagyis végeztek a legjobb nyolc között). A teljes rangsort sorozatunk utolsó részében ismertetjük.




A 2010-es bécsi Európa-bajnoki aranyéremmel a nyakában


Jöjjön tehát a rangsor hatodik helyezettje: az olimpiai hetedik helyezett (2008, Peking), kétszeres világbajnoki ezüstérmes (2009, Rotterdam; 2010, Tokió), kétszeres vb-bronzérmes (2007, Rio de Janeiro; 2011, Párizs), Európa-bajnok (2010, Bécs), Eb-bronzérmes (2005, Rotterdam), háromszoros Eb-ötödik és egyszeres Eb-hetedik Mészáros Anett!

Anett az UTE színeiben kezdte pályafutását, első nagy sikere a 2002-es győri ifjúsági Európa-bajnokságon megszerzett ezüstérem volt, 2004-ben már junior-világbajnoki címet nyert. A felnőttek közé – immár az Atomerőmű SE színeiben – a 2005-ös rotterdami Európa-bajnokságon robbant be, ahol tizennyolc esztendősen állhatott fel a dobogó harmadik fokára.




Utoljára a World Tour-dobogón: 2015-ben a Papp László Budapest Sportarénában


Már a BHSE színeiben szerezte meg felnőtt Európa-bajnoki címét 2010-ben, amiközben parádés sorozatot produkált: négy egymást követő világbajnokságon állhatott fel a dobogóra! A 2012-es londoni olimpia előtt egy súlyos sérülés akadályozta a tökéletes felkészülésben, s a korai ötkarikás búcsú kedvét szegte, nem sokkal később feladta judós karrierjét. Azóta kétszer is a visszatérés mellett döntött, 2015-ben – a Budaörsi SC judósaként – bronzérmet nyert a budapesti Grand Prix-viadalon, 2018-ban pedig – ismét a BHSE csapatának tagjaként – ezüstérmes lett a pozsonyi Európa-kupán. 2018 októbere óta nem lépett tatamira.

A most harminckét esztendős Mészáros Anett a fenti kritériumok alapján összesen 22272 pontot gyűjtött pályafutása során, ezzel a hatodik helyet érdemelte ki az „Örökranglistán”.


Minden idők legeredményesebb magyar judósai

...
6. MÉSZÁROS ANETT 22272 pont
7. Csősz Imre 21120
8. Ozsvár András 20352
9. Bor Barna 19584 pont
10. Joó Abigél 16896


A lista természetesen szubjektív, hiszen nem lehet egyes eredményeket összehasonlítani egymással, egy olimpiai aranyérem alighanem többet ér, mint két tucat Európa-bajnoki medál együttvéve. A listánk azonban híven tükrözi azt, kik voltak a mieink közül a leginkább és a legtöbbet a világ legjobbjai között.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2020
Gombkötő Roland
Fotó: MJSZ, Horváth György
EJU)