Különös vállalkozásba fogott a Judoinfo: a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) aktuális ponttáblázata alapján kiszámoltuk, kik a sportág valaha volt legeredményesebb versenyzői hazánkban. A Top10 tagjait egyenként mutatjuk be olvasóinknak.




Az MJSZ ponttáblázata az évek során sokat pallérozódott, a sportágon belül általános elfogadottságnak örvend, így nyugodtan mondhatjuk, hogy különös „játékunknak” is hiteles fogódzót nyújt. Elöljáróban hozzá kell tennünk: a rangsor összeállításához kizárólag a felnőtt nemzetközi eredményeket (olimpiák, világbajnokságok, Európa-bajnokságok) vettük figyelembe. A kirajzolódó képet árnyalja, hogy a kétezres évek második évtizedéig csak kétévente rendeztek világbajnokságot, a „régebbiek” ennyivel legalábbis kevesebb eséllyel gyűjthették a pontokat.

A ranglistára összesen hetvenkilenc sportoló kerülhetett fel, ennyien értek el magyar színekben olimpián, világbajnokságon vagy Európa-bajnokságon pontszerző helyezést (vagyis végeztek a legjobb nyolc között). A teljes rangsort sorozatunk utolsó részében ismertetjük.




Jöjjön a rangsor hetedik helyezettje: a barcelonai olimpia nehézsúlyú bronzérmese, Csősz Imre. Pályafutásának első sikere az 1984-es ifjúsági magyar bajnokságon megszerzett aranyérem volt, két évvel később már hetedik lett a junior-világbajnokságon.

A felnőttek között az első kiugró sikere az 1990-es párizsi tornán született, ahol ezüstérmet nyert, ezt követően egészen a sydneyi olimpiáig gyűjtögette az érmeket. Három olimpián léphetett tatamira, Barcelonában ő kezdte el a magyar csapat pazar szereplését, a harmadik helyig menetelt, négy évvel később Atlantában két győzelemmel és két vereséggel zárt, majd a búcsúversenyen, Sydneyben egy vereséggel búcsúzott.

A világbajnokságokról az 1991-es barcelonai volt számára a legkedvesebb, bronzérmet nyert az open-kategóriában, 1993-ban Hamiltonban az abszolútban ötödik, a nehézsúlyban pedig hetedik lett. Az Európa-bajnokságokon először 1990-ben Frankfurtban került be a nyolc közé, a +95 kilogrammban lett hetedik.



Négy évvel később Gdanskban a nehézsúlyban és az open-kategóriában is ötödik lett, akárcsak 1995-ben Birminghamben a +95 kilósok között. Az angliai kontinensbajnokságon az abszolút kategória már Csősz Imre diadalával ért véget, ő szerezte meg a magyar judosport történetének hatodik felnőtt Európa-bajnoki címét.

Ezt követően még nyert egy Eb-bronzérmet (1998, Oviedo, +100 kg) és elért négy ötödik helyezést (1996, Hága, +95 kg; 1997, Oostende, +95 kg és open; 1998, Oviedo, open). Sikereit a Debreceni Dózsa, majd a debreceni Fun Budo SE színeiben érte el. Napjainkban a Nemzetközi Judo Szövetség ellenőreként találkozhatunk vele a legrangosabb nemzetközi versenyeken.

Az ötven esztendős Csősz Imre a pontrendszer szerint 21120 pontot gyűjtött a világversenyeken, így a hetedik helyet érdemelte ki az „Örökranglistán”.


Minden idők legeredményesebb magyar judósai

...
7. CSŐSZ IMRE 21120
8. Ozsvár András 20352
9. Bor Barna 19584 pont
10. Joó Abigél 16896


A lista természetesen szubjektív, hiszen nem lehet egyes eredményeket összehasonlítani egymással, egy olimpiai aranyérem alighanem többet ér, mint két tucat Európa-bajnoki medál együttvéve. A listánk azonban híven tükrözi azt, kik voltak a leginkább és a legtöbbet a világ legjobbjai között.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2020
Gombkötő Roland
Fotó: MTI
IJF, Gabriela Sabau)