Különös vállalkozásba fogott a Judoinfo: a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) aktuális ponttáblázata alapján kiszámoltuk, kik a sportág valaha volt legeredményesebb versenyzői hazánkban. A Top10 tagjait egyenként mutatjuk be olvasóinknak.




Az MJSZ ponttáblázata az évek során sokat pallérozódott, a sportágon belül általános elfogadottságnak örvend, így nyugodtan mondhatjuk, hogy különös „játékunknak” is hiteles fogódzót nyújt. Elöljáróban hozzá kell tennünk: a rangsor összeállításához kizárólag a felnőtt nemzetközi eredményeket (olimpiák, világbajnokságok, Európa-bajnokságok) vettük figyelembe. A kirajzolódó képet árnyalja, hogy a kétezres évek második évtizedéig csak kétévente rendeztek világbajnokságot, a „régebbiek” ennyivel legalábbis kevesebb eséllyel gyűjthették a pontokat.

A ranglistára összesen hetvenkilenc sportoló kerülhetett fel, ennyien értek el magyar színekben olimpián, világbajnokságon vagy Európa-bajnokságon pontszerző helyezést (vagyis végeztek a legjobb nyolc között). A teljes rangsort sorozatunk utolsó részében ismertetjük.



Jöjjön tehát a rangsor nyolcadik helyezettje: a nyolcvanas évek magyar óriása, a nehézsúlyban és az abszolút kategóriában egyaránt remek eredményeket gyűjtő Ozsvár András.

Első kiemelkedő eredménye az 1977-es berlini junior Európa-bajnokságon megszerzett aranyérem volt (ez volt a sportág első korosztályos Európa-bajnoki címe), a felnőttek közé az 1979-es Hungária-kupa győzelme volt az igazi belépő. Felnőtt karrierje mindössze öt esztendőt tett ki, hiszen 1984-ben visszavonult – szerencsére csak a versenyzéstől, napjainkban az egyik legnagyobb létszámú judoklubot, az Óbudai JC-t vezeti, de nevéhez fűződik többek között a Sasaki Magyar Judo Múzeum létrehozása és működtetése is.




Ozsvár András (jobbról) az olimpiai dobogón


A csongrádi születésű sportoló a Bp. Honvéd színeiben a moszkvai olimpián az open-kategóriában bronzérmet szerzett, s alighanem a Los Angeles-i ötkarikás játékokon is a legjobbak közé tartozott volna, csakhogy a kommunista blokk bojkottja miatt ehelyett a varsói Barátság Versenyen kellett indulnia – „Ozsi” a lengyel fővárosban az ötödik helyen végzett.

A világbajnokságokról két bronzérmet hozott haza, 1981-ben Maastrichtben, 1983-ban pedig Moszkvában állhatott fel a dobogó harmadik fokára, mindkétszer az abszolútban. A kontinensbajnokságokról egy ezüst- (1982, Rostock, open) és két bronzérmet (1981, Debrecen, open és 1982, Rostock, +95 kg), tovább egy ötödik helyet (1980, Bécs, open) jegyez.

A hatvankét esztendős Ozsvár András az MJSZ mai pontrendszere alapján összesen 20352 pontot gyűjtött a világversenyeken pályafutása során, ezzel a nyolcadik helyet érdemelte ki az „Örökranglistán”.


Minden idők legeredményesebb magyar judósai

...
8. OZSVÁR ANDRÁS 20352
9. Bor Barna 19584 pont
10. Joó Abigél 16896


A lista természetesen szubjektív, hiszen nem lehet egyes eredményeket összehasonlítani egymással, egy olimpiai aranyérem alighanem többet ér, mint két tucat Európa-bajnoki medál együttvéve. A listánk azonban híven tükrözi azt, kik voltak a leginkább és a legtöbbet a világ legjobbjai között.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2020
Gombkötő Roland
Fotó: MJSZ, archív)