Különös vállalkozásba fogott a Judoinfo: a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) aktuális ponttáblázata alapján kiszámoltuk, kik a sportág valaha volt legeredményesebb versenyzői hazánkban. A Top10 tagjait egyenként mutatjuk be olvasóinknak.




Az MJSZ ponttáblázata az évek során sokat pallérozódott, a sportágon belül általános elfogadottságnak örvend, így nyugodtan mondhatjuk, hogy különös „játékunknak” is hiteles fogódzót nyújt. Elöljáróban hozzá kell tennünk: a rangsor összeállításához kizárólag a felnőtt nemzetközi eredményeket (olimpiák, világbajnokságok, Európa-bajnokságok) vettük figyelembe. A kirajzolódó képet árnyalja, hogy a kétezres évek második évtizedéig csak kétévente rendeztek világbajnokságot, a „régebbiek” ennyivel legalábbis kevesebb eséllyel gyűjthették a pontokat.

A ranglistára összesen hetvenkilenc sportoló kerülhetett fel, ennyien értek el magyar színekben olimpián, világbajnokságon vagy Európa-bajnokságon pontszerző helyezést (vagyis végeztek a legjobb nyolc között). A teljes rangsort sorozatunk utolsó részében ismertetjük.




Bor Barna (balról) pályafutásának legnagyobb sikere:
ezüstérem a 2011-es open-világbajnokságon


Jöjjön tehát a rangsor kilencedik helyezettje: a kétszeres olimpiai hetedik helyezett (2012, London; 2016, Rio de Janeiro), világbajnoki ezüstérmes (2011, Tyumeny), kétszeres vb-ötödik (2011, Sao Paulo; 2017, Budapest) és kétszeres vb-hetedik (2011, Párizs; 2015, Asztana) háromszoros Európa-bajnoki ezüstérmes (2010, Bécs; 2011, Isztambul; 2012, Cseljabinszk) és egyszeres Eb-bronzérmes (2013, Budapest), kétszeres Eb-ötödik (2005, Rotterdam; 2016, Kazany) és Eb-7. (2006, Tampere) Bor Barna!

A harminchárom esztendős sportember 2004-ben junior Európa-bajnoki címmel és korosztályos világbajnoki ezüstéremmel robbant be a köztudatba, felnőtt pályafutása során az Atomerőmű SE színeiben érte el sikereit, edzője Hangyási László volt. Az első kiemelkedő felnőtt eredménye a 2005-ös Hungária-kupán megszerzett aranyérme volt, az utolsó pedig a 2017-es budapesti világbajnokságon elért ötödik helyezése.

Bor Barna a fenti kritériumok alapján összesen 19584 pontot gyűjtött pályafutása során, ezzel a kilencedik helyet érdemelte ki az „Örökranglistán”.


Minden idők legeredményesebb magyar judósai

...
9. BOR BARNA 19584 pont
10. ERDÉLYI-JOÓ ABIGÉL 16896


A lista természetesen szubjektív, hiszen nem lehet egyes eredményeket összehasonlítani egymással, egy olimpiai aranyérem alighanem többet ér, mint két tucat Európa-bajnoki medál együttvéve. A listánk azonban híven tükrözi azt, kik voltak a leginkább és a legtöbbet a világ legjobbjai között.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2020
Gombkötő Roland
Fotó: MJSZ, Horváth György
IJF, Záhonyi Tamás)