Hét hónappal a 2020-as tokiói olimpia kvalifikációs sorozatának zárása előtt hét magyar judós áll ötkarikás részvételt jelentő pozícióban, de senki sem lazíthat, még tucatnyi verseny vár az olimpiai álmokat dédelgető sportolókra, szerte a világon.




Cirjenics Miklós (jobbról) Brazíliában lépett közelebb Tokióhoz


A jövő csütörtökön kezdődő Abu-Dzabi Grand Slam-torna előtt az elmúlt időszaknál biztatóbb képet fest a mieink kvótavadászata, most éppen hét hellyel számolhat Magyarország.

A képen Cirjenics Miklós brazíliai Grand Slam-bronzérme javított óriásit, a paksiak 100 kilósa – aki két éve végigverte a világot, négy Grand Slam-tornán vívhatott meccset az éremért, a mérlege egy arany (Jekatyerinburg) és két bronzérem (Tokió és Baku) volt, de abban az évben nyert Grand Prix-t Zágrábban, és az évzáró Masters-tornán Szentpétervárott is bronzérmes volt.

Ezután makacs kézsérülése egyre jobban visszavetette, s az Atomerőmű SE sportolója csaknem kétéves kemény küzdelem után állhatott újra dobogóra az IJF World Tour-sorozatában. Ezzel a sikerrel beverekedte magát a kvótát érő helyek egyikére. Egyelőre csöppet sem kényelmes a helyzete, még sok pontot kell gyűjtenie, hogy a „befutó” biztossá váljon.




Karakas Hedvig (kékben) Taskentben nyert Grand Prix-versenyt


Ugyancsak nagyot javított a helyzetén legutóbbi összegzásünk óta az 57 kilogrammos Karakas Hedvig, aki öt év után tudott ismét Grand Prix-versenyt nyerni, ezúttal Taskentben állhatott fel a dobogó legfelső fokára, a győzelemért járó pontok pedig a rangsor legjobb tíz helyezettje közé repítették.

A BHSE judósa – akárcsak a 48 kilogrammosoknál Brazíliában Grand Slam-ötödik helyezést elérő Csernoviczki Éva (Ippon Judo Tatabánya) – már azért is harcolhat a hátralévő hét hónapban, hogy a kiemeltek közé kerülhessen a tokiói olimpia sorsolásán.

Náluk is kedvezőbb a világbajnoki ezüstérmes Tóth Krisztián helyzete, az MTK Budapest 90 kilogrammos csillaga már biztos olimpiai indulónak számít, s azt is nehéz elképzelni, hogy a legjobb nyolc közül kicsússzon jövő májusig. Az ördög nem alszik – szokták mondani –, kell még erőfeszítéseket tenni azért, hogy minél kedvezőbb pozícióból várhassa a sorsolást jövő nyáron.




Gercsák Szabina (balról a második) Luxemburgban győzelemmel tért vissza


Továbbra is befutó helyen, de a „veszélyzónában” áll Pupp Réka (52 kg, Atomerőmű SE) és Ungvári Attila (81 kg, Ceglédi VSE), ahogyan pillanatnyilag kontinentális szabadkártyával rendelkezik Ungvári Miklós (73 kg, Ceglédi VSE) is – utóbbi hajszálra ugyanannyi pontot gyűjtött eddig, mint legnagyobb hazai kihívója, Szabó Frigyes (73 kg, UTE).

Helyezésben nagyon közel van a befutó pozíciókhoz a huszonhatodik helyen álló Szigetvári Mercédesz (+78 kg, Mogyi-Bajai JC), de a komoly gerincműtét után, csaknem hat hónapos rehabilitációt követően Gercsák Szabina is egy biztató European Open-aranyéremmel szállt vissza a kvalifikációs versenyfutásba. Kettejük esetleges sikere nagyon sokat érhetne, hiszen egy „lyukas” női súlycsoportot jegyez nálunk a ranglista, ha azt be tudjuk tömni, akár a csapatversenyben is indulhatunk jövőre Tokióban.

Az olimpiai kvalifikációs sorozat továbbra sem áll meg, Abu-Dzabi után még öt pontszerző versenyt rendeznek ebben az esztendőben.


Akik október 17-én teljesítik az olimpiai kritériumokat:

1. Tóth Krisztián (MTK Budapest, 90 kg, 4. az olimpiai rangsorban súlycsoportjában) 3372 ponttal
2. Karakas Hedvig (BHSE, 57 kg, 10.) 2077
3. Csernoviczki Éva (Ippon Judo Tatabánya, 48 kg, 13.) 2056
4. Pupp Réka (Atomerőmű SE, 52 kg, 22.) 1393
5. Ungvári Attila (Ceglédi VSE, 81 kg, 25.) 1383
6. Cirjenics Miklós (Atomerőmű SE, 100 kg, 25.) 1262
7. Ungvári Miklós (Ceglédi VSE, 73 kg, 33.) 1072*
(* kontinentális szabadkártyával indulhatna az olimpián)

 


 

A magyar judocsapat létszáma az olimpiákon

1964    Tokió 0
1972 München 6
1976 Montreal 6
1980 Moszkva 8
1984 Los Angeles 0
1988 Szöul 7
1992 Barcelona 12
1996 Atlanta 7
2000 Sydney 6
2004 Athén 2
2008 Peking 6
2012 London 8
2016 Rio de Janeiro    8
2020 Tokió ?

 

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2019
Gombkötő Roland
Fotó: IJF, Gabriela Sabau
EJU, Carlos Ferreira)