Ungvári Miklósnak és Szabó Frigyesnek is nagy bravúrra lett volna szüksége a továbbjutáshoz, Karakas Hedvig viszont egy ki-ki meccsen elszenvedett vereséggel búcsúzott a tokiói világbajnokság harmadik versenynapján.
EREDMÉNYEK   JUDO TV




A sportág egyik szupersztárja várt Ungvári Miklósra Tokióban


Azt tudtuk előre, hogy kedden mindkét férfi versenyzőnkre „gyilkos sorsolás” vár, de reménykedtünk benne, hogy az 57 kilogrammos hölgyeknél a kedvezőbb sorsolású Karakas Hedvignek sikerül elérnie a délutáni programot. Sajnos ezt a bolgár Ilieva megakadályozta.

Az Európa-bajnoki ezüstérmes Ilieva ellen a mérkőzés előtt pazar volt Hédi mérlege, a BHSE világbajnoki bronzérmes, Európa Játékok-ezüstérmes sportolója hat összecsapásból mindössze egyszer veszített a bolgár ellen, igaz, éppen legutóbb, a tel-avivi Grand Prix-viadalon. A világranglistán látható különbséget (Karakas Hedvig a tizenötödik, Ilieva a harmincadik) az ellenfélnek sikerült eltüntetnie, s végül a hosszabbításban a magyar judós indítását megkontrázva kicsikarta a győzelmet. Tegyük hozzá: Ilieva ragyogó formát fogott ki, kontráival ezen a napon sokak orra alá tört borsot…




Karakas Hedvigen (kékben) is kifogott ezen a napon a bolgár Ilieva


A gyors búcsú fájdalmasan érintett bennünket, szerencsére az idén begyűjtött Grand Slam- és Grand Prix-érmeknek köszönhetően Toncs Péter tanítványának „jól áll a szénája” az olimpiai kvalifikációt illetően, így továbbra is bízhatunk abban, hogy ott lesz a jövő évi tokiói olimpián.




Karakas Hedvig–Ivelina Ilieva

 

„Belülről jónak éreztem a meccset, az elején majdnem eldobtam őt combbal, úgyhogy a hosszabbításban megpróbáltam még egyszer. Talán taktikusabb lett volna várni, hogy intés legyen, de az első meccs nekem mindig problémás” – mondta a 2009-ben vb-harmadik versenyző, majd rátért a hétórás időeltolódásra való átállásra.

„Azt próbáltuk ki, hogy a mérés napján reggel érkeztem meg, mert itt nagyon rossz a klíma, így inkább otthon, a klubomban töltöttem az utolsó hetet. Jó állapotban voltam, erősnek éreztem magam, sajnálom, hogy így alakult” – fűzte hozzá a BHSE huszonkilenc esztendős sportolója.

A 73 kilogrammos férfiaknál ismét „szembejött” egy japán klasszis… Az olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklós a mexikói Araujo ellen kezdett, s a hosszabbításban intéssel szerezte meg a győzelmet, a magyar judosport egyik legeredményesebb versenyzője, Bíró Tamás tanítványa néhány héttel a harminckilencedik születésnapja előtt is győzelemmel rajtolt a sportág csúcseseményén.




Ungvári Miklós–Eduardo Araujo


Azt azonban előre tudtuk, hogy a legjobb harminckettő közé jutásért óriási bravúrra lenne szükség, az ellenfél ugyanis a japánok szupersztárja, az olimpiai bajnok, kétszeres világbajnok Ono Sohej volt. Ono nem csupán egy a legjobbak közül, sokak szerint a judo legnagyobb klasszisai közé sorolható, ezt mutatja az is, hogy már öt esztendeje veretlen. A Ceglédi VSE örökifjú judósa 2013-ban és 2014-ben már találkozott, legyőznie azonban most sem sikerült.




Ungvári Miklós–Ono Sohej

 

„Fénykoromban sem lett volna kegyes ez a sorsolás, hiszen már a második fordulóban összetalálkoztam a súlycsoport meghatározó alakjával, aki szerintem meg is fogja nyerni a vébét – mondta az M1 aktuális csatorna különtudósítójának Ungvári Miklós a japán Ono Sohej elleni vereséget követően. – A mexikói ellen jól bemelegítettem, a második meccsre felszívtam magam, de aztán sajnos gyorsan beleszaladtam egy ucsimatába. Szerintem nem volt ippon, de ha nem adják meg, akkor se tudtam volna legyőzni őt ma.”

A háromszoros vb-bronzérmes kifejtette, ha nyer, később a londoni olimpia döntőjében őt legyőző grúz Lasa Savdatuasvilivel találkozik, akivel ugyancsak meggyűlt volna a baja. „Tegnapelőtt érkeztem Japánba, szinte beestem a vébére. Akklimatizációról így nem lehet beszélni, de ez is volt a terv, és jól rápihentem a versenyre” – mondta Ungvári Miklós.

A győztes világbajnoki mérkőzés kétszáz pontot ért Ungi számára az olimpiai kvalifikációs hajszában, ahol immár nemcsak külföldi ellenfeleire, hanem hazai kihívójára, Szabó Frigyesre is figyelnie kell, a ranglistán ugyanis közvetlenül ott van a nyomában az UTE huszonöt éves judósa. Csák József tanítványa is győzelemmel rajtolt Tokióban, a papírformának megfelelően gyors ipponnal jutott túl vietnami ellenfelén.




Szabó Frigyes–Cong Nguyen Tan


A sorsolás Fricivel szemben sem volt kegyes, már a legjobb harminckettő közé jutásért a világbajnokság egyik éremesélyesével, az Európa-bajnok, vb-bronzérmes azeri Heydarovval kellett megküzdenie. Az idei bakui Grand Slamen Heydarov jött ki győztesen kettejük párharcából, s Tokióban sem sikerült a bravúr, a magyar judós három intést kapott, így az azeri folytathatta a menetelését. Szabó Frigyes számára a legfontosabb: továbbra is ott van a tűz közelében a 2020-as tokiói olimpia részvételi jogáért vívott küzdelemben.




Szabó Frigyes–Hidayat Heydarov

 

„Az első intést nem tartottam jogosnak, mert összefogtunk a kezünkkel, így az ellenfelet is figyelmeztetni kellett volna – kezdte összegzését az újpesti judós. – A harmadik intést tíz-tizenöt másodperccel a vége előtt kaptam, örültem volna, ha továbbmegy a meccs a hosszabbításba, ahol esetleg egy dobással tud egyikünk nyerni.” A tavalyi budapesti Grand Prix bronzérmese sajnálja, hogy nem sikerült a második mérkőzése, mert úgy érzi, több volt benne.

A világbajnokság harmadik versenynapján Ono Sohej folytatta káprázatos eredménysorát, megszerezte harmadik világbajnoki címét is. A 73 kilogrammosok között két azeri is dobogóra állhatott, Orujov ezüst-, Heydarov pedig bronzérmet szerzett, a másik bronz az orosz Jarcev nyakába került. Az 57 kilogrammos nőknél a japán származású kanadai Christa Deguchi a japánok világbajnokát, Josidát győzte le a fináléban, s szerezte meg ezzel az aranyérmet. A dobogó harmadik fokán az olimpiai bajnok brazil Silva és némi meglepetésre a lengyel Kowalczyk állhatott.

Szerdán egyetlen versenyzőnek szoríthatunk majd az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon: a kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes Ungvári Attila lép tatamira a Nippon Budokan sportcsarnokban.


A program

AUGUSZTUS 28.,SZERDA (Tv: M4Sport, 12:00, élő)
Férfiak, 81 kg
 (címvédő: Szaed Molla, iráni;
                    magyar induló: Ungvári Attila, Ceglédi VSE)
Nők, 63 kg (címvédő: Clarisse Agbegnenou, francia;
                    magyar induló: –)
Rajt magyar idő szerint 4:00 órakor, érmes mérkőzések 12:00 órakor




A japán származású Deguchi (jobbról) a japánok világbajnokát legyőzve lett aranyérmes


Világbajnokság, Tokió

FÉRFIAK

60 KG (74 induló)
1. Lukumi Cskvimiani (grúz)
2. Sarafuddin Lutfillajev (üzbég)
3. Nagajama Rjudzsu (japán)
3. Jeldosz Szmetov (kazah)
5. Guszman Kirgizbajev (kazah)
5. Takato Naohisza (japán)
7. Kubanycsbek Ajbek Uulu (kirgiz)
7. Jang Jung-vej (tajvani)
SZABÓ CSABA (Kecskeméti JC) helyezetlen

66 KG (92 induló)
1. Marujama Josiro (japán)
2. Kim Lim Hvan (dél-koreai)
3. Denis Vieru (moldovai)
3. Abe Hifumi (japán)
5. Manuel Lombardo (olasz)
5. Baskhuu Yondonperenlei (mongol)
7. Bogdan Jadov (ukrán)
7. Mohamed Abdelmavgud (egyiptomi)
BOROS BENCE (Kaposvári JK) helyezetlen

73 KG (90 induló)
1. Ono Sohej (japán)
2. Rustam Orujov (azeri)
3. Hidayet Heydarov (azeri)
3. Gyenyisz Jarcev (orosz)
5. Beruzi Hodzsazoda (tadzsik)
5. Szomon Mahmadbekov (tadzsik)
7. Bilal Ciloglu (török)
7. Tohar Butbul (izraeli)
UNGVÁRI MIKLÓS (Ceglédi VSE) és
SZABÓ FRIGYES (UTE) helyezetlen



NŐK

48 KG (45 induló)
1. Darja Bilodid (ukrán)
2. Tonaki Funa (japán)
3. Distria Krasniqi (koszovói)
3. Urantsetseg Munkhbat (mongol)
5. Laura Martinez Abelenda (spanyol)
5. Melanie Clement (francia)
7. Paula Pareto (argentin)
7. Otgontsetseg Galbadrakh (kazah)
CSERNOVICZKI ÉVA (Ippon Judo Tatabánya) helyezetlen

52 KG (57 induló)
1. Abe Uta (japán)
2. Natalja Kuzutyina (orosz)
3. Sisime Ai (japán)
3. Majlinda Kelmendi (koszovói)
5. Amandine Buchard (francia)
5. Joana Ramos (portugál)
7. Charline Van Snick (belga)
7. Chelsie Giles (brit)
PUPP RÉKA (Atomerőmű SE) helyezetlen

57 KG (56 induló)
1. Christa Deguchi (kanadai)
2. Josida Cukasza (japán)
3. Julia Kowalczyk (lengyel)
3. Rafaela Silva (brazil)
5. Ivelina Ilieva (bolgár)
5. Sarah Leonie Cysique (francia)
7. Darja Mezseckaja (orosz)
7. Nora Gjakova (koszovói)
KARAKAS HEDVIG (BHSE) helyezetlen

A magyarok eredményei
FÉRFIAK
60 KG. 1. forduló:
Szabó Csaba–Noketi Nanimatang (kiribati) 10–0. 2. forduló: Szabó Csaba–Daniel Ben David (izraeli) 0–7
66 KG. 1. forduló: Boros Bence erőnyerő. 2. forduló: Boros Bence–Nathon Burns (ír) aranyponttal 7–0. 3. forduló: Boros Bence–Patryk Wawryczek (lengyel) 0–10
73 KG. 1. forduló: Ungvári Miklós–Eduardo Araujo (mexikói) aranyponttal, intéssel 10–0; Szabó Frigyes–Cong Nguyen Tan (vietnami) 10–0. 2. forduló: Ungvári Miklós–Ono Sohej (japán) 0–10; Szabó Frigyes–Hidayat Heydarov (azeri) intéssel 0–10
NŐK
48 KG. 1. forduló:
Csernoviczki Éva–Priscilla Morand (mauritiusi) aranyponttal 7–0. 2. forduló: Csernoviczki Éva–Geronay Whitebooi (dél-afrikai) 10–0. 3. forduló: Csernoviczki Éva–Tonaki Funa (japán) 0–10
52 KG. 1. forduló: Pupp Réka–Andreea Chitu (román) 10–0. 2. forduló: Pupp Réka–Pak Da Szol (dél-koreai) 7–0. 3. forduló: Pupp Réka–Sisime Ai (japán) 0–7
57 KG. 1. forduló: Karakas Hedvig–Ivelina Ilieva (bolgár) aranyponttal 0–7

 


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2019
Gombkötő Roland
Forrás: MTI
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)